Pēc piektās vietas izcīnīšanas Eiropas čempionātā Turcijas sieviešu basketbola izlase sestdien nodrošināja sev vietu nākamā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Cīņā par Eiropas čempionāta piekto vietu Turcija ar 68:66 (15:17, 12:15, 18:15, 14:12, 9:7) pagarinājumā izrāva uzvaru pār Krieviju.

Pirmo spēles pusi nedaudz labāk aizvadīja Krievija, kas tā laikā spēja iekrāt arī deviņu punktu pārsvaru, taču atpūtā devās ar piecu punktu vadību - 32:27. Tomēr otrā puslaika sākumā Turcijas basketbolistes deficītu atspēlēja un uz īsu brīdi pārņēma arī vadību. Tiesa, krievietes atguvās un atkal izvirzījās priekšā ar dažu punktu pārsvaru.

Tuvojoties pamatlaika izskaņai, Turcija vēlreiz panāca pretinieces un jau pārliecinošāk pārņēma vadību. Sākoties noslēdzošajai minūtei, turcietes atradās vadībā ar diviem punktiem (59:57), bet 11 sekundes pirms pamatlaika beigām Irina Osipova panāca izlīdzinājumu. Lai gan pēc tam Turcijai piederēja tiesības uz pēdējo uzbrukumu, viņas savas iespējas neizmantoja, tāpēc cīņa tika izšķirta pagarinājumā.

Lai gan papildlaikā Krievijai izdevās izvirzīties vadībā pat ar pieciem punktiem, Turcija deficītu atspēlēja, bet divas sekundes līdz beigām guva arī uzvaras grozu, kad divus punktus iemeta Isila Albena.

Turcijas labā 28 punkti un 13 bumbas zem groziem naturalizētajai amerikānietei Larai Sandersai, kamēr ar 19 punktiem desmit atlēkušajām bumbām izcēlās tikai 16 gadus vecā Marija Vadejeva.

Kā zināms, ceturtdaļfinālos Krievija un Turcija piekāpās Francijai un Serbijai, kas pašlaik jau sasniegušas turnīra finālu, bet pusfinālos par 5.-8.vietu tās pieveica Melnkalni un Lietuvu.

Riodežaneiro Olimpiādei automātiski kvalificēsies Eiropas čempionāta uzvarētāja, kamēr 2.-5.vietas ieguvējām par šādu iespēju būs jāsacenšas atlases turnīrā.

Pirms tam sestdien Melnkalnes izlase cīņā par septīto vietu Eiropas čempionātā ar 89:77 (26:24, 27:12, 17:20, 19:21) pieveica Lietuvu.

Lai gan pirmo ceturtdaļu komandas aizvadīja līdzvērtīgā cīņā, otrajā ceturksnī melnkalnietes veica izrāvienu un atpūtā devās ar drošu pārsvaru - 53:36. Lai arī otrajā puslaikā Lietuvas basketbolistes centās lauzt cīņas gaitu, tas viņām tā arī neizdevās, Melnkalnei gūstot pārliecinošu uzvaru.

Melnkalnes sastāvā ar 24 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām izcēlās naturalizētā Andželika Robinsone, kamēr Lietuvai ar 28 punktiem atbildēja Kamila Nacičkaite.

Kā ziņots, piektdien pusfināla mačos Serbija ar 74:72 pieveica Baltkrieviju, bet otrajā duelī starp abām iepriekšējā Eiropas čempionāta finālistēm Francija ar 63:58 pieveica Spāniju. Spēles par zeltu un bronzu risināsies svētdien.

Latvijai Eiropas čempionāts noslēdzās, kad tā, neskatoties uz divām uzvarām, C apakšgrupā ieņēma ceturto vietu, tādējādi nekvalificējoties nākamajam sacensību posmam un zaudējot cerības cīnīties par ceļazīmi uz nākamā gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajām spēlēm.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz svētdienai. Apakšgrupu turnīrā komandas sacentās Sombathejā un Šopronā (abas - Ungārijā), Timišoarā un Oradjā (abas - Rumānijā), bet izšķirošie mači tagad notiks tikai Ungārijā. Otrajā posmā komandas tikās Debrecenā un Ģērā, bet cīņas par medaļām tiek aizvadītas Budapeštā.

Eiropas spēcīgākās sieviešu basketbola komandas iepriekš Ungārijā tikušās 1950., 1964., 1983. un 1997.gadā, bet Rumānijā - 1966.gadā.

2013.gada Eiropas čempionātā par labāko komandu kļuva Spānija, kas finālmačā ar 70:69 pārspēja par galveno favorīti uzskatīto Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!