Foto: AP/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas brīdinātas, ka tīša zaudēšana spēlēs jeb "tankošana", novedīs pie lieliem sodiem.

Kā vēsta "USA Today", līgas komisārs Edams Silvers 21.februārī nosūtījis visiem 30 līgas klubiem ziņu, ka, ja būs pazīmes par tīšu spēļu atdošanu, komanda saņems "smagāko iespējamo sodu".

Sezonas beigās, vairs nepretendējot uz izslēgšanas turnīru, komandas bieži "tanko", jo cer uz pēc iespējas labāku numuru vasaras jauno spēlētāju draftā. Tiek uzskatīts, ka šogad "tankošana" kļuvusi jau epidēmiskos apmēros, jo kopš Visu zvaigžņu spēles pārtraukuma vājākās deviņas komandas kopā uzvarējušas piecas spēles, bet zaudējušas 28.

Pēc pašreizējiem NBA noteikumiem regulārās sezonas vājākajai komandai ir 25% iespēja iegūt nākamā gada drafta pirmo numuru. Tomēr no nākamās sezonas stāsies spēkā izmaiņas, vājākās komandas cerības samazinot līdz 14%.

Tāpat tieši šīs vasaras draftā gaidāmi vairāki spoži talanti, starp kuriem būs arī Eiropā jau superzvaigznes statusā esošais slovēnis Luka Dončičs.

Pagājušajā nedēļā Dalasas "Mavericks" īpašniekam Markam Kubanam tika piespriests 600 000 ASV dolāru (480 000 eiro) liels naudas sods par publiski izteiktu secinājumu, ka šobrīd vislabāk ir zaudēt spēlēs. Uzreiz pēc tam arī Silvers izsūtījis vēstījumu visām komandām.

"Man, iespējams, nevajadzētu šo teikt, tomēr mēs vairs necīnāmies par izslēgšanas turnīru. Teicu puišiem, ka zaudēšana ir mūsu labākā iespēja," kādā audio blogā paudis Kubans. "Edamam nepatiktu šo dzirdēt, tomēr es to izskaidroju viņiem. Un izskaidroju kādi šovasar būs mūsu komandas plāni."

"Pēdējās pāris sezonās diskusijas par tā saukto "tankošanu" NBA parādās ar zināmu regularitāti," rakstījis Silvers. "Šajā laikā esam uzmanīgi nošķīruši centienus komandām veikt sastāvu pārbūvi no soļiem, ko spēlētāji un treneri veic, lai zaudētu spēles."

"Ja mēs kādreiz saņemsim pierādījumus, ka spēlētāji vai treneri centušies zaudēt vai jebkā citādāk nesportiskā veidā centušies ietekmēt spēles rezultātu, tiks piemērots smagākais iespējamais sods."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!