Foto: AP/Scanpix

Divkārtējais olimpiskais čempions un pasaules rekordists desmitcīņā, amerikāņu vieglatlēts Eštons Ītons un viņa sieva, Rio olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēja septiņcīņā Brianna Tīzena-Ītone paziņojuši par kopīgu aiziešanu no profesionālā sporta.

Vieglatlētu pāris, kas apprecējās 2013. gadā, par šo lēmumu paziņoja savā mājas lapā. Abi no sporta atvadās 28 gadu vecumā.

"Ir laiks aiziet no vieglatlētikas un darīt ko jaunu. Atklāti sakot, īpaši nav daudz kā cita, ko es vēlētos darīt sportā. Atdevu sportam savus fiziski labākos gadus, atklāju un dzinos pēc jaunu robežu sasniegšanas. Vai es sasniedzu tās? Godīgi sekot, neesmu pārliecināts, vai kādam tas izdodas. Tā vien šķiet, ka mums pietrūkst laika vai noplok potenciāls," raksta Ītons.

Ītons triumfēja 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs, atkārtojot panākumu arī pērn Riodežaneiro. Ītons ir tikai trešais desmitcīņnieks, kurš ticis pie divām olimpisko spēļu zelta medaļām. Tāpat viņa kontā ir divas zelta un viena sudraba medaļa planētas meistarsacīkstēs stadionā, kā arī trīs pasaules čempiona tituli telpās.

Savukārt kanādiete Brianna Tīzena-Ītone ir divkārtēja pasaules čempione septiņcīņā, un 2016. gada Riodežaneiro spēlēs viņa pārspēja Latvijas pārstāvi Lauru Ikaunieci–Admidiņu cīņā par bronzas medaļu.

"Pēc finiša Rio olimpisko spēļu septiņcīņas pēdējā disciplīnā biju psiholoģiski tik iztukšota, jutos tā, it kā nekad vairs savā mūžā negribēšu piedalīties nevienās daudzcīņas sacensībās," saka Tīzena–Ītone. "Šīs sajūtas mani samulsināja, un man vajadzēja trīs mēnešus, lai no tām pilnībā tiktu vaļā. Es negribēju pieņemt jebkādus lēmumus, balstoties uz šīm izjūtām. Taču, kad pienāca 2017. gada sezonas starts, es jutu arvien lielāku pretestību treniņu atsākšanai."

"Vieglatlētika bija mana galvenā prioritāte pāri visam: ģimenei, draugiem, laulībai, nākotnei," viņa piebilst. "Es to izvēlējos un ne sekundi nenožēloju. Tagad ir laiks doties tālāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!