Foto: FIVB

Latvijas vīru pludmales volejbola dueti Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, Rihards Finsters un Edgars Točs, kā arī Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ceturtdien ar zaudējumiem sāka Polijas pilsētā Olštinā notiekošā "Grand Slam" sērijas posma pamatsacensības, savukārt dāmu duets Alise Lece un Marta Ozoliņa sacensības noslēdza ar trešo zaudējumu trijos dueļos un neiekļuva izslēgšanas sacensībās.

Turnīrā ar 16.numuru izliktie Pļaviņš/Regža A apakšgrupas pirmajā spēlē ar 0-2 (16:21, 11:21) pārliecinoši piekāpās Kanādas duetam Semam Pedlovam un Grandam O'Gormenam, kuriem piešķirts 17.numurs.

Apakšgrupu turnīra nākamajās spēlēs Pļaviņš/Regža piektdien spēlēs ar spāņiem Fransisko Tomasu un Sēsaru Menendesu Ortego, kuriem ticis 32.numurs, kā arī ar sacensību galvenajiem favorītiem poļiem Bartošu Losjaku un Pjotru Kantoru.

Tikmēr ar 29.numuru izliktie Finsters un Točs ceturtdien ar 0-2 (15:21, 17:21) arī pārliecinoši piekāpās spāņiem Pavlo Erreram un Adrianam Gaviram, kuri izlikti ar ceturto numuru.

Vēlāk ceturtdien D apakšgrupas ietvaros Finsters/Točs tiksies arī ar sacensību 13.numuru Oļegu Stojanovski un Artemu Jarzutkinu no Krievijas, bet piektdien gaidāma tikšanās ar Polijas pārstāvjiem Maceju Kosjaku un Maceju Rudolu, kuriem ir 20.numurs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Finsters un Točs pamatsacensībās piedalās pēc veiksmīgi pārvarēta kvalifikācijas turnīra, kamēr šī barjera bija par augstu Aleksandram Solovejam un Tomam Šmēdiņam.

Savukārt ar sesto numuru izliktie Samoilovs un J.Šmēdiņš F apakšgrupas pirmajā mačā ar 1-2 (25:23, 22:24, 17:19) ļoti saspringtā duelī piekāpās turnīra 27.numuram Jaroslavam Koškarevam un Ruslanam Bikanovam no Krievijas.

Visos trijos setos Samoilovs un Šmēdiņš ātri nokļuva iedzinējos. Ja pirmo setu viņiem izdevās izglābties, atspēlējoties no rezultāta 16:19, nākamajos divos tika piedzīvoti zaudējumi, turklāt trešajā setā viņiem bija vairākas mačbumbas.

Piektdien noslēdzošajos divos apakšgrupas mačos Latvijas sportisti tiksies ar grieķiem Georgiju Kociliani un Niku Zupani, kuriem piešķirts 22.numurs, kā arī turnīra 11.numuru Aleksu Ranjēri un Adrianu Karambulu no Itālijas.

Tikmēr dāmu sacensībās ceturtdien latvietes Marta Ozoliņa un Alise Lece jau aizvadīja apakšgrupas trešo maču. Rīkotāju piešķirto ielūgumu jeb "wild card" saņēmušās latvietes, kuras sacensībās bija izliktas ar 32.numuru, ar rezultātu 0-2 (18:21, 6:21) piekāpās 17.numuru saņēmušajām kanādietēm Melisai Hjumanai-Paredesai un Teilorai Piškei.

Tā kā pirms šī mača abiem duetiem bija pa diviem zaudējumiem, cīņas uzvarētājas iekļuva izslēgšanas sacensībās.

Lece/Ozoliņa, kuras pamatturnīrā bija izliktas ar 32.numuru, trešdien A grupas pirmajā mačā ar rezultātu 0-2 (17:21, 15:21) zaudēja mājiniecēm Kingai Kolosiņskai un Monikai Bžostekai, kurām sacensībās ticis pirmais numurs, bet vēlāk otrajā cīņā Latvijas duets ar 0-2 (8:21, 12:21) pārliecinoši atzina ar 16.numuru izlikto vāciešu Šantalas Laborēras un Jūlijas Zudes pārākumu.

Pamatturnīrā vīru un dāmu konkurencē piedalās pa 32 dueti, būdami sadalīti astoņās apakšgrupās, pa četriem pāriem katrā. Pēcāk grupu labākās komandas izslēgšanas turnīru sāks no otrās kārtas, bet otro un trešo vietu ieguvēji cīnīsies pirmajā kārtā.

Pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās pusotru gadu ilgā olimpiskā kvalifikācijas ranga uzskaite Riodežaneiro Olimpiādei. Tajā sesto vietu ieņēma Samoilovs un J.Šmēdiņš, kuri līdz ar to olimpiskajā apakšgrupu izlozē būs izlikti pirmajā grozā.

Latvijas vīru dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu Kontinentālajā kausā, kur Eiropas fināls jau nākamajā nedēļā tiks izspēlēts Norvēģijā. Tajā nedrīkstēs startēt Samoilovs un T.Šmēdiņš, bet piedalīsies Pļaviņš un Regža, kā arī Točs un Finsters. Piecas komandas olimpiskajām spēlēm kvalificēsies kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, bet divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā.

Kontinentālā kausa pasaules atlases fināls vēl pāris nedēļas vēlāk tiks aizvadīts Sočos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!