Svētdien, 12. jūnijā, tika noskaidroti Latvijas pludmales volejbola čempionātā "Ergo Open 2016" otrā posma godalgoto vietu ieguvēji. Šajā nedēļas nogalē spēcīgākie un veiksmīgākie bija viesi no Lietuvas – Arns Rumševičus un Luks Každailis, aiz sevis atstājot gan pirmā posma uzvarētājus Tomu Šmēdiņu un Aleksandru Soloveju, gan turnīra galvenos favorītus Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu, informēja Latvijas pludmales volejbola savienība.

Ceturtdaļfinālā lielāko interesi raisīja ar otro numuru izliktā dueta Ruslana Sorokina un Riharda Finstera spēle pret pirmā posma uzvarētājiem Tomu Šmēdiņu un Aleksandru Soloveju. Tāpat kā pirmajā čempionāta posmā Majoros, arī "O-Sands" pludmales stadionā Toms ar Aleksandru izrādījās spēcīgāki par pretiniekiem, kuriem toreiz Sorokina vietā spēlēja Edgars Točs. Panākums Šmēdiņam un Solovejam – 2-0 (21:19, 21:13).

Arī pārējos ceturtdaļfinālos uzvaras tika gūtas divos setos. Vissīvākā uzvara sanāca lietuviešiem Každailim un Rumševičum, kuri ar 2-0 (21:11, 23:21) pārspēja Armandu Āboliņu un Tomu Benjavu. Vēl jaunizveidotais duets Ingars Ivanovs un Hermans Egleskalns ar 2-0 (21:18, 21:16) apspēlēja Ventu Graudiņu un Arni Reliņu, bet Mārtiņš Pļaviņš ar Haraldu Regžu tika galā ar igauņiem Kristo Kollo un Karlu Jāni – 2-0 (21:14, 21:18).

Pusfinālā nedaudz negaidīti Pļaviņš ar Regžu atzina jauno lietuviešu pārākumu divos setos – 022 (16:21, 21:23), bet Solovejs ar Šmēdiņu prata lauzt cīņas gaitu, labāk izmantojot vēja spēku, un uzvarēja Egleskalnu/Ivanovu ar 2-1 (18:21, 21:16, 15:6). Pēc pusfināla pretiniekus slavēja Toms Šmēdiņš, jo viņi laukumā devās pēc nedēļu ilgiem treniņiem, kā arī atgādināja, ka pašiem šis ir vien trešais turnīrs, un dažādu veselības likstu dēļ šobrīd duets tikai ieskrienas. "Šis turnīrs ir varbūt spēcīgākais pēdējos četros gados. Varbūt tikai Saulkrastos ir bijis kas līdzīgs," turnīra prestižu atzīmēja Toms Šmēdiņš, piebilstot, ka finālā daudz ko noteiks spēja tikt galā ar servju uzņemšanu, domājot Arna Rumševiča trāpīgās gremdserves.

Vispirms tika aizvadīts mačs par trešo vietu, kurā pārāki bija Pļaviņš un Regža. Pirmajā setā daudz kļūdījās Ivanovs ar Egleskalnu, taču otraja setā komanda spēja mobilizēties, panākot 9:5 un pat 20:16 savā labā, tomēr Ivanovam/Egleskalnam setam punktu pielikt neidzevās. Spēli noslēdza efektīvs Regžas bloks, atnesot uzvaru Pļaviņam/Režam – 2-0 (21:17, 22:20). Tomēr ceturtā vieta pēc nedēļu ilgiem treniņiem ir labs panākums, un to pēc spēles atzīmēja arī Ivanovs: "Bēdāties nav pamata. Izpildījām uzdevumu – nospēlēt sešas spēles, un pēc nedēļas treniņiem tas ir labs rezultāts. Galvenais ir pozitīva atmosfēra laukumā. Nākamais mūsu turnīrs, iespējams, būs Igaunijā. Ja Hermans būs atpakaļ no ģimenes atvaļinājuma, spēlēsim Saulkrastos, kur ir lieliska atmosfēra."

"Nav tik traki, kaut kādas iemaņas jau vēl ir palikušas," to, ka gluži no nulles šogad būtu sākts, noliedza Egleskalns. "Spēlēsim kopā, cik varēsim. Abi būsim izlasē zāles volejbolā, bet piedalīsimies arī Latvijas olimpiādē "bīčā"." Prognozējot uzvarētājus finālā, Ingars lika uz lietuviešiem, uzsverot Rumševiča spēcīgo servi un abu ciemiņu spēju izmantot vēju savā labā.

Pretēji prognozētajam, spēle sākās labvēlīgi Latvijas duetem, panākot rezultātu 6:1. Lai arī seta vidus tika aizvadīts ar līdzīgu rezultātu, Šmēdiņam/Solovejam izdevās uzvarēt pirmo setu ar 21:18. Turpretī otrais sets bija latviešu kļūdu sets, kurš tika noslēgts 15:21, uzvarot viesiem.

Toties izšķirošais sets sākās ar latviešu dominanci– 8:3. Diemžēl latvieši, pieļaujot kļūdas aizsardzībā un uzbrukumā, palīdzēja Každailim/Rumševičum izvirzīties vadībā un noslēgumā arī izcīnīt uzvaru setā. Spēle un arī turnīrs tika noslēgti, pēc neveiksmīgas servju uzņemšanas, ļaujot Každailim pretinieku laukuma pusē spēcīgi triekt pāri tīklam nākošo bumbu. Spēle tika noslēgta 2-1 (18:21, 21:15, 18:16) lietuviešu labā.

"Bijām jau vinnējuši spēli," sarūgtinājumu pēc fināla neslēpa Šmēdiņš. "Bija 8:3 mūsu labā, taču tad pieļāvām piecas – sešas bērnišķīgas kļūdas. Beigās Saša spēlēja labi, taču pirms tam tik daudz sakļūdījās, ka es nevarēju palīdzēt. No plus pieci pēdējā setā zaudēt nedrīkst. Savukārt 2. setā "aizpeldējām" servju uzņemšanā. Visā turnīrā spēlējām labi, un, ja būtu finālā zaudējuši latviešiem, nebūtu tik lielas dusmas. Atdevām kausu lietuviešiem... Tagad brauksim uz Poliju, kur plāns ir kļūdīties mazāk nekā finālā."

Prieku par uzvaru neslēpa lietuvieši, kuri atzīmēja, ka "Latvijā turnīri tiek organizēti lieliski, un mēs centīsimies piedalīties arī nākamajos posmos." Nākamais posms vīriešiem no 15. līdz 16. jūlijam Saulkrastos, bet sievietes var jau koncentrēties "Ergo Open 2016" finālam no 22. līdz 24. jūlijam Jūrmalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!