Foto: Shutterstock
Tūkstošiem biznesa sadarbības piedāvājumu no visas pasaules vienuviet – šādu iespēju bez maksas uzņēmējiem Latvijā sniedz Eiropas Biznesa atbalsta tīkla (Enterprise Europe Network – EEN) datubāze.

EEN lietotājiem ir lieliska iespēja pavērt ievērojami plašākus eksporta apvāršņus – to var izmantot mazie un vidējie uzņēmumi, kas apņēmušies meklēt iespējas ārējos tirgos. EEN, kura izveidošanas iemesls bija globālās biznesa partnerības aktivizēšana, pašlaik darbojas vairāk nekā 60 pasaules valstīs. Viens no uzņēmēju būtiskākajiem ieguvumiem, izmantojot EEN sniegtos pakalpojumus, ir bagātīgā sadarbības iespēju datubāze.

No Albānijas līdz Vjetnamai

EEN datubāze POD (Partnering opportunities database) ir vēl viens jaudīgs instruments, kas uzņēmējiem palīdz orientēties globālajā vidē, jo ļauj tiešsaistē meklēt sadarbības partnerus ārpus Latvijas. Iespējas ir plašas, un to apliecina skaitļi – datubāzē pašlaik pieejami gandrīz desmit tūkstoši aktuālu sadarbības piedāvājumu biznesa, tehnoloģiju un pētniecības jomās. Datubāze ir rīks, kuru var izmantot gan biznesa, gan akadēmisko partneru meklējumos – lai ražotu, izplatītu, attīstītu un piegādātu produktus, idejas un pakalpojumus, atlasot katram unikālajam gadījumam nepieciešamos kritērijus. Izmantojot datubāzi, lūkot pēc sadarbības partneriem iespējams no Albānijas līdz Vjetnamai – pašlaik kopumā 65 pasaules valstīs. Darboties datubāzē var, izmantojot EEN Latvijas mājaslapu vai apmeklējot EEN centrālo vietni.

Datubāze kalpo ne tikai kā informācijas krātuve par sadarbības iespējām, bet tā ir arī informatīva platforma. Datubāzē tiek apkopota informācija par pasākumiem, kurus organizē EEN partneri visās biznesa atbalsta tīkla valstīs, tostarp arī Latvijā. Lai saņemtu jaunumus par sadarbības piedāvājumiem un plānotajiem pasākumiem e-pastā, nepieciešams reģistrēties datubāzes vietnē.

Pievienotā vērtība – kontaktbiržas

Katru gadu sadarbībā ar EEN norisinās aptuveni divsimt kontaktbiržu un tirdzniecības misiju, kurās tiekas uzņēmēji no visas pasaules – pasākumi biznesa attīstībai arī tiek apkopoti EEN datubāzē. Piemēram, oktobrī Eiropas Biznesa atbalsta tīkla partneri Polijā organizē kontaktbiržu "Dronetech 2019", lai sniegtu iespēju satikt potenciālos partnerus, kas pārstāv ar droniem saistītās nozares. Savukārt Portugālē norisināsies vīna iepircēju misija "Douro Wine Export Business". Sadarbībā ar EEN pārstāvniecību Japānā oktobrī tirdzniecības misija norisināsies arī Japānā – biznesa izstādes "BioJapan" ietvaros. Šie ir tikai daži no notikumiem, kas atrodami EEN pasākumu kalendārā.

Bieži EEN rīkotās kontaktbiržas tiek organizētas konferenču vai starptautisku izstāžu norises laikā, sniedzot iespēju uzņēmējiem iepazīties ar potenciālajiem sadarbības partneriem un abpusēji prezentēt savu kompāniju un produktu. Biznesa kontaktu meklēšanā kontaktbiržu formāts ir ļoti pateicīgs, jo sniedz iespēju satikt līdzīgi domājošos gan biznesa, gan pētniecības jomā. Savukārt tirdzniecības misiju braucieni parasti pulcē nelielas uzņēmēju grupas, kam tiek sniegta iespēja piedalīties uzņēmējdarbības forumos, semināros, apmeklēt izstādes un tikties ar potenciālajiem sadarbības partneriem, tostarp arī neformālos pasākumos.

Kas kopīgs EEN un labam vīnam?

"Šo iespēju izmantojam jau gadiem ilgi," tā uzņēmuma attiecības ar Eiropas Biznesa atbalsta tīklu raksturo SIA "LJ PRO" pārdošanas vadītāja Agnese Baumane. Sadarbībā ar EEN Agnese nesen apmeklējusi divas vīna nozares izstādes Spānijā un oktobrī dosies uz "Douro Wine Export Business" Portugālē. Vīni ir jaunums SIA "LJ PRO" klāstā, jo līdz šim uzņēmums pamatā nodarbojies ar bioloģiskās pārtikas, ekoloģiski sertificētās kosmētikas un dabai draudzīgas sadzīves ķīmijas vairumtirdzniecību. Savā nišā uzņēmums ir viens no lielākajiem Latvijā. Pateicoties apmeklētajām izstādēm, izveidotas iestrādes jaunapgūstamajā vīna nozarē – iegūti vērtīgi kontakti un atrasti labi produkti, ar kuriem turpmāk varētu darboties. "Līdz ar veselīga dzīvesveida uzvaras gājienu visā pasaulē ir īstais laiks piedāvāt pircējiem bioloģiski sertificētus produktus, un tagad esam sākuši strādāt arī ar alkohola sektoru," stāsta Agnese.

"LJ PRO" pārdošanas vadītāja uzsver, ka sadarbība ar EEN garantēti nozīmē vieglu un ļoti ātru komunikāciju, kā arī personalizētu pieeju. "Mūsu uzņēmumam ar EEN izveidojusies ilgstoša sadarbība. EEN pārzina, kāds ir mūsu portfelis, līdz ar to mums spēj piedāvāt visatbilstošākos pasākumus, uz kuriem doties, lai atrastu vērtīgus sadarbības partnerus. Atgriezeniskā saite ir ļoti laba," uzsver Agnese. Viņa izceļ divus lielākos ieguvumus no sadarbības ar EEN – partnerības iespēju paplašināšanos un iespēju iegūt vērtīgus kontaktus.

Starp EEN atbalsta saņēmējiem ir arī SIA "FinColl", kas izmantoja tīkla datubāzi un sameklēja sev sadarbības partneri Lietuvā. Vairāk par šī uzņēmuma pieredzi var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!