Foto: Dace Janova

Latvijas rallija pilota Mārtiņa Seska un Renāra Franča ekipāža trešdien aizvadīja treniņus Ungārijā, lai jau piektdienas, 12. aprīļa vakarā izietu uz Eiropas rallija čempionāta (ERČ) pirmā posma starta "V-Híd V Rally Hungary" Vešpremā, kur gaida nesaudzīga un sīva konkurence. Pats Sesks sagaida, ka šajās sacensībās spēku samērs būs izlīdzinājies.

Latvijas rallija pilota Mārtiņa Seska un Renāra Franča ekipāža trešdien aizvadīja treniņus Ungārijā, lai jau piektdienas, 12. aprīļa vakarā izietu uz Eiropas rallija čempionāta (ERČ) pirmā posma starta "V-Híd V Rally Hungary" Vešpremā, kur gaida nesaudzīga un sīva konkurence. Pats Sesks sagaida, ka šajās sacensībās spēku samērs būs izlīdzinājies. Mārtiņa Seska un Renāra Franča 2024.gada ERČ mērķis ir strauji adaptēties jaunajai automašīnai un čempionāta asfalta posmiem, lai mācītos un pēc iespējas labāk sevi parādītu sīvās konkurences apstākļos. ERČ sezonas atklāšanas sacensībām pieteiktie vārdi nekādus komentārus neprasa. Uz starta Ungārijas rallijā būs visi titulētākie braucēji – ne tikai aizvadītās sezonas sīvākie sāncenši Haidens Padons (Hyundai i20 N Rally2) un Mads Ostbergs (Citroën C3 Rally2), bet arī ungāru varonis Mikloš Čomoss (Škoda Fabia Rally2 evo), tāpat Mateo Frančešči (Škoda Fabia Rally2 evo), Miko Heikila (Toyota GR Yaris Rally2), Efrens Larena (Škoda Fabia RS Rally2), Miko Marčiks (Škoda Fabia RS Rally2), Filips Marešs (Toyota GR Yaris Rally2), Simons Vāgners (Škoda Fabia RS Rally2) un citi. Sacensībām pieteiktas pavisam 52 ekipāžas no 24 valstīm, tostarp 28 ekipāžas startēs ar Rally2 mašīnām.

Ekipāžas stūrmanis Renārs Francis apliecina, ka Latvijas ātrākais tandēms izmantos katru ERČ posmu, lai parādītu maksimāli labāko sniegumu. "Centīsimies būt īpaši konkurētspējīgi uz grants seguma, kāds šoreiz ir arī Ungārijas posmā," teica Francis.

"No pieredzes varu teikt, ka jaunos rallijos, kur neviens vēl nav braucis, spēku samērs izlīdzinās, jo tu nevari neko paņemt no agrākās pieredzes," norādīja Sesks. "Tomēr konkurence noteikti būs ļoti sīva un cīņas aizraujošas. Heidens Padons ir lieliskā formā, tāpat Madam Ostbergam, kurš diezgan daudz startējis un guvis laurus Ungārijas čempionātā, ir izcilas priekšrocības. Ungārijā ar "Toyota GR Yaris Rally2 " tāpat kā mēs pirmo reizi debitēs Filips Marešs, bet Mikko Heikila šīs būs jau piektās sacensības."Sesks un Francis pagarinājis līgumu ar Indijas riepu gigantu "MRF" un startēs komandas "MRF Tyres Europe" sastāvā līdzās Efrenam Larenam/ Sārai Fernandesai (Spānija) un Andrea Mabelīni / Virdžinija Lenzi (Itālija), bet latviešu ekipāžas jauno sacensību auto "Toyota GR Yaris Rally2" nodrošinās "Sports Racing Technologies", un komandas inženieris Arturs Vaido sacīja, ka tas ir jauns izaicinājums.

"Šī ir pilnībā jauna mašīna gan mums, servisa komandai, gan Mārtiņam. Un labi, ka Mārtiņam un Renāram tā patīk – tas dod papildu impulsu un enerģiju braukt ātri. No tehniskās puses mēs šo auto iepazinām jau Somijas un Portugāles testos, ko aizvadījām ar "Toyota Gazoo Racing" komandu. Pirmssacensību testos Embūtē bija ļoti intensīvs treniņu plāns, lai panāktu tos regulējumus, kas bija Portugālē. Uz Kurzemes testiem neatbraucām ar pilnīgi gatavu auto, ļāvām arī mūsu mehāniķiem pasvīst un sagatavoties darbam grunts un dubļu apstākļos. Soli pa solim gājām no standarta regulējumiem līdz tādiem, kādi bija Portugālē. Arī Mārtiņam un Renāram pašiem bija gana daudz tehnisko uzdevumu – riepas un citi elementi bija jāmaina pašiem. Vakar Ungārijā aizvadījām vienu testu dienu, pārbaudījām diferenciāļus, kas ļaus kāpināt ātrumu. Pieregulējām arī auto ģeometriju, lai uzlabotu virsbūves kustīgumu, lai auto ir labāka saķere un tas vēl vairāk "graužas" gruntī," pirmssacensību treniņos paveikto atklāja "Sports Racing Technologies" komandas inženieris Vaido.

Piektdien, 12.aprīlī ekipāža aizvadīs brīvos treniņus un kvalifikācijas braucienu. Iepriekšējās sezonās bija iespēja sekot kā rallija piloti, atkarībā no kvalifikācijas braucienu rezultāta, izvēlās starta pozīciju. Šogad notikušas izmaiņas – asfalta sacensībās ātrākais kvalifikācijā startēs kā pirmais, savukārt grunts sacensībās pirmie piecpadsmit startēs apgrieztā secībā, t.i. ātrākā ekipāža sacensības sāks piecpadsmitajā starta pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!