Profesionālo tenisistu asociācijas (ATP) priekšsēdētājs Etjēns de Viljērs ceturtdien izteicās, ka spēļu pirkšana, kas pēdējā laikā aktualizējusies, varētu būt beigas profesionālajam tenisam.
Pēdējo nedēļu laikā vairāki tenisisti atzinuši, ka viņiem piedāvāts samaksāt par zaudējumiem, un de Vilijērs atzina, ka tas spēlei ir "nopietns ļaunums".

"Mēs esam šovbiznesa pasaulē, un tajā galvenais ir godīgums," izteicās de Vilijērs. "Ja mēs neesam godīgi pret sporta vērtībām, tad tas mirs. Sports visiem patīk šova dēļ. Ja šova nebūs, sports mirs."

Dienā, kad bijusī pasaules tenisa pirmā rakete Martina Hingisa atzinās, ka ir pieķerta kokaīna lietošanā, de Vilijērs uzsvēra, ka maču pirkšana ir nopietnāks ļaunums nekā dopings.

"Pieļaujot kļūdu un lietojot dopingu, tev pēc laika ir atļauts atgriezties, bet pret spēļu pircējiem un pārdevējiem mēs būsim kategoriski. Viņi nekad neatgriezīsies tenisā," uzsvēra ATP vadītājs.

Šī gada jūnijā tenisa apritē atgriezās argentīnietis Mariano Puerta, kurš 2005.gadā par dopinga lietošanu tika diskvalificēts uz diviem gadiem. Šī bija jau otrā reize, kad viņš tika pieķerts.

Aizdomas par spēļu pirkšanu atklātībā nonāca augustā, kad Polijas atklātajā čempionātā ceturtā rakete krievs Nikolajs Davidenko negaidīti zaudēja neizsētajam tenisistam Martinam Vasalo. Pirmo setu Davidenko uzvarēja, bet tad otrajā zaudēja un trešajā izstājās savainojuma dēļ. Pēc šī mača bukmeikeru kantoris "Betfair" ziņoja, ka uz spēli saņemtas neierastas likmes, kas radīja aizdomas par jau iepriekš zināmu tās rezultātu.

Abi spēlētāji noliedza kaut kādas nelikumības, tomēr ATP vadība šajā lietā uzsāka izmeklēšanu. Savukārt pagājušajā nedēļā Davidenko Sanktpēterburgas atklātā tenisa turnīra otrās kārtas mačā ar 6-1, 5-7, 1-6 sensacionāli piekāpās horvātam Marianam Ciličam, kas tikai vēl vairāk pastiprināja runas par negodīgumu. Krievu tenisistu šajā spēlē par necīnīšanos pat brīdināja tiesnesis, bet nākamajā dienā ATP sodīja Davidenko.

Šonedēļ ar paziņojumiem par to, ka viņiem piedāvāta nauda par zaudējumiem, nāca klajā divi Francijas tenisisti Arno Klemāns un Mišels Lodrā, kuri uzsvēra, ka piedāvājumiem nav piekrituši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!