Eiropas čempionātā klasiskajā spēka trīscīņā, kas risinās Tartu, jauniešu un junioru grupās veiksmīgi startējuši Latvijas sportisti, tiekot pie medaļām. Edgars Jurkāns no Cēsīm izcīnījis Eiropas sudrabu jauniešu konkurencē, bet ridziniecei Tatjanai Tokarevai bronza jauniešu konkurencē, informē Latvijas Pauerliftinga federācija.

Spēka trīscīņa ir spēka sporta veids, kas sastāv no trīs kustībām un gala rezultātu veido šo kustību summa: pietupiena ar svaru stieni uz pleciem, svaru stieņa spiešana guļus un svaru stieņa vilkme no zemes.

Latvijai šogad pagaidām veiksmīgākie panākumi tieši jauniešu konkurencē (U-18 vecuma grupa), kur startēja Tatjana Tokareva (svara kategorijā līdz 72 kg), Edgars Jurkāns (svara kategorijā līdz 66 kg), Vladislavs Groms (svara kategorijā līdz 83 kg) un Reinis Kaudzītis (svara kategorija līdz 105 kg).

Tokareva ne tikai izcīnīja Eiropas čempionāta bronzu jauniešu kategorijā, bet arī sasniedza vairākus Latvijas rekordus. Atsevišķās disciplīnās viņai "mazais" sudrabs spiešanā guļus un "mazais" zelts vilkmē no zemes. Visās trijās disciplīnās viņa sasniedza valsts rekordus savā svara kategorijā - 110 kg pietupienos, 75 kg spiešanā un 147.5 kg vilkmē un 332.5 kg summā.

Jurkāns pietupās ar 167,5 kg smagu stieni, kas ir par 20 kilogramiem virs iepriekšējā viņa sacensību labākā rezultāta, kas viņam deva "mazo" zeltu. Vēl viņš uzspieda 125 kilogramus ("mazā" sudraba medaļa), kas ir par 10 kg virs personīgā rekorda, bet vilkmē Jurkāns pārliecinoši uzvilka 197.5 kg ar otro piegājienu. Tomēr trešajā piegājienā, velkot 210 kg, kas nodrošinātu zelta medaļu, viņam izslīdēja labā kāja un piegājiens bija neveiksmīgs, līdz ar to "mazais" sudrabs vilkmē un lielā sudraba medaļa Eiropas čempionātā. Vilkmē (197.5kg) un summā (490kg) viņam jauns Latvijas rekords jauniešiem līdz 66 kg klasiskajā spēka trīscīņā.

Vēl sacensībās Vladislavs Groms jauniešiem svara kategorijā līdz 83 kilogramiem izcīnīja piekto vietu ar jaunu Latvijas rekordu klasiskās spēka trīscīņas summā jauniešiem šajā vecuma grupā – 525 kg (185+125+215). Kategoriju augstāk (svarā līdz 93 kg) startēja vēl viens jaunietis no Rēzeknes Antons Putnis, kurš palika ceturtais. Viņam mazā bronzas medaļa pietupienos (202,5 kg), mazā sudraba medaļa spiešanā (140 kg), bet vilkmē viņa rezultāts bija 215 kg (summā 557,5 kg). Summā viņa rezultāts bija identisks kā bronzas medaļas ieguvējam, tomēr Latvijas sportista personīgais svars bija par 650 gramiem lielāks, tādēļ viņš ierindots ceturtajā pozīcijā.

Kā pēdējais jaunietis no Latvijas startēja Reinis Kaudzītis, kuram ceturtā vieta svara kategorijā līdz 105 kilogramiem – summā 552,5 kg (180+157,5+215). Viņam jauns Latvijas rekords šajā svarā jauniešiem spiešanā guļus un mazā bronza arī spiešanā guļus.

Eiropas čempionāta turpinājumā startēja juniori, kurā Latviju pārstāvēja Ivars Mauriņš (svara kategorija līdz 66 kg), Ivo Liepiņš (svara kategorija līdz 66 kg), Uldis Ronalds Ķiploks (svara kategorija līdz 93 kg) un Marks Riekstiņš (svara kategorija līdz 105 kg).

Ivars Mauriņš summā sacēla 492,5 kg (175+107,5+210), labojot Latvijas vīru un junioru rekordu pietupienos. Summā viņam 12. vieta savā svara kategorijā.

Ivo Liepiņam (arī kategorijā līdz 66 kilogramiem) 10. vieta un atkārtots Latvijas rekords summā 500 kg (165+100+235). Viņam mazā sudraba medaļa vilkmē, kā arī Latvijas junioru (U-23) un "open" rekords vilkmē kategorijā līdz 66kg. Sacensību gaitā Liepiņš sasniedza jaunu Eiropas junioru rekordu vilkmē, taču jau pēc brīža to laboja Ukrainas sportists.

Tikmēr Uldis Ķiploks (svara kategorijā līdz 93 kg) ieradās sacensībās kā jaunākais savā vecuma grupā, un viņam šis bija pirmais starts šādā kompānijā. Ķiploks izcīnīja ceturto vietu, summā paceļot 700 kg (252,5+152,5+295). Viņam jauns Latvijas rekords junioriem pietupienos, bet vilkmē viņam mazā sudraba medaļa.

Savukārt Marks Riekstiņš sacensības iesāka pārliecinoši - mazā bronzas medaļa pietupienu kustībā ar 255 kilogramiem un mazā zelta medaļa spiešanas kustībā ar 192.5 kg, taču vilkmē tik labi vairs negāja. Zaudēts līdzsvars pēdējā piegājienā nozīmēja nepaceltu piegājienu, un rezultāts vilkmē palika uz 270 kilogramiem. Kopvērtējumā ar 717,5 kg viņam ceturtā vieta.

Kopumā Latvijai Eiropas jauniešu sudrabs un bronza, kā arī 11 mazās medaļas par sasniegumiem atsevišķās kustībās gan jauniešiem, gan junioriem dažādās vecuma grupās.

Eiropas čempionāts Tartu turpināsies ar vīriešu un sieviešu sacensībām. Tajās no Latvijas startēs Māris Juzups (līdz 120kg) un supersmagsvars Mārtiņš Krūze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!