Latvijas konkūra jātnieks Kristaps Neretnieks sestdien guva divas uzvaras Rīgā sporta centrā "Kleisti" notiekošā Pasaules kausa (PK) Centrāleiropas zonas posma maršrutos.

Sestdienas rītā norisinājās kopumā ceturtās Rīgas posma sacensības, kur dalībniekiem bija jāsacenšas ar 6-7 gadus veciem zirgiem. Maršruta laikā bija jāpārvar 120/125 centimetrus augsti šķēršļi.

Visveiksmīgāk to paveica tieši Neretnieks ar sešgadīgo zirgu Cha-Cha, distanci bez soda punktiem veicot vienā minūtē un 7,05 sekundēs.

Otrajā vietā tikmēr ierindojās vēl viena mājiniece Kristīne Egle ar zirgu Casquetta, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa Sintija Semeņkova ar zirgu Carlos Z.

Vēlāk sestdien tika aizvadīts arī dienas otrais maršruts, kurā dalībnieki aizvadīja akumulācijas sacensības uz laiku ar Džokeri, zirgiem pārvarot 130 centimetrus augstus šķēršļus. Šeit par uzvarētāju tika kronēts Igaunijas pārstāvi Pols Rišārs Arguss ar zirgu Bucaro HP, kamēr labākā no Latvijas bija Sabīne Siliņa ar zirgu Kalgari, finišējot trešajā vietā.

Savukārt sestdienas noslēdzošajā maršrutā, kur sacensības notika divās fāzēs ar 140 centimetrus augstiem šķēršļiem, atkal uzvarēja Neretnieks, to paveicot ar zirgu Camerlane. Latvietis nevienā no fāzēm nenopelnīja soda punktus, bet otro fāzi veica visātrāk - 26,05 sekundēs.

Tikmēr otro vietu ieguva igaunis Reins Pills ar zirgu A Brok, kamēr uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās Krievijas jātnieks Aleksandrs Belehovs ar zirgu Chapter. Nevienam citam no Latvijas pārstāvjiem dienas noslēdzošajā maršrutā neizdevās iekļūt pirmajā desmitniekā.

"Šodien viss bija skaisti. Jaunie zirgi rāda sevi labā līmenī, un izdevās arī uzvarēt. Taču nevajag par daudz sapriecāties, jādomā, lai pēc iespējas labāk nostartētu svētdien - sacensību galvenajā "Grand Prix" maršrutā," sacensību rīkotāji citē Neretnieka teikto.

Sacensības, kurām piešķirta CSI2*-W/CSIYH1* kategorija, ir svarīgākais gada notikums Latvijas jāšanas sportā un šogad svin 25 gadu jubileju kopš pirmās norises reizes.

Sacensības vērtē Starptautiskās Jātnieku federācijas (FEI) nozīmētais ārzemju tiesnesis Dominiks Ribo no Francijas, kurš sacensībās Rīgā ieradies pirmoreiz.

"Esmu tiesājis turnīrus daudzviet pasaulē, dažādos kontinentos un ieguvis lielu pieredzi, tāpēc varu apgalvot, ka šīs sacensības ir līdzvērtīgas labākajām pasaulē. Man patīk šāda organizācija - vienkārša, bet tajā pašā laikā perfekta, bez lieka patosa un ārišķības. Ir radīti visi nepieciešamie apstākļi gan dalībniekiem, gan skatītājiem, gan zirgiem, par ko pārliecinājos, apskatot staļļus. Patīk arī skaistā un zaļā sporta bāzes teritorija, īpaši dīķis, pie kura var atpūsties arī zirgi," pauda Ribo.

Piektdien pirmajos divos maršrutos uzvarēja Ģirts Bricis, kurš startēja ar zirgiem Rigonda un Donau, bet trešajā maršrutā triumfēja Neretnieks ar zirgu Camerlane.

Sacensības kopumā notiks deviņos maršrutos un skatītāji tās var vērot bez maksas. Galvenais no maršrutiem - "Grand Prix Rīga" - norisināsies svētdien, un dos ieskaites punktus Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā Centrāleiropas zonā, kā arī punktus pasaules jātnieku FEI "Longiness" reitingā un punktus kvalifikācijai 2018.gada Pasaules spēlēm. Sportistiem un viņu zirgiem galvenajā maršrutā būs jāpārvar līdz 160 centimetru augsti šķēršļi.

Pērn "Grand Prix" maršrutā uzvarēja Lietuvas sportists Zigmants Šarka ar zirgu Aster, kuru savulaik iegādājies no Latvijas čempiona Briča, kamēr no Latvijas sportistiem Andis Vārna ar rumaku KS Coradina izcīnīja piekto vietu. Savukārt iepriekšējos trīs gadus Rīgas posma "Grand Prix" maršrutā uzvarēja Neretnieks, kurš pērn nestartēja.

No Latvijas jātniekiem Neretnieks ir guvis līdz šim lielākos panākumus Pasaules kausā. Viņš 2014.gadā Pasaules kausa finālsacensībās Francijā izcīnīja 19.vietu spēcīgāko pasaules jātnieku konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!