Pirms 90 gadiem, 1928. gada 28. jūlijā, Amsterdamā norisinājās Devīto olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija. Latvija bija pārstāvēta dažādās vieglatlētikas disciplīnās, svarcelšanā, grieķu-romiešu cīņā, riteņbraukšanā un pat burāšanā, un pirmoreiz Latvijas delegācijā bija arī dāmas.

Vasaras olimpiskajās spēlēs Amsterdamā startēja vairāk nekā 2800 sportistu no 46 zemēm. Saskaņā ar laikabiedru un pētnieku sniegtajām ziņām atklāšanas ceremonijā piedalījušies 14 latviešu sportisti, taču kopumā Latvijas pārstāvniecība bija plašāka – līdzās sportistiem bija arī sporta priekšniecība un žurnālisti.

Olimpiskajās spēlēs Amsterdamā Latvijas daiļo dzimumu pārstāvēja Elfrīda Karlsone un Zinaida Liepiņa. Abas bija daudzpusīgas vieglatlētes un jau tobrīd daudzkārtējas Latvijas čempiones dažādās vieglatlētikas disciplīnās. Olimpiskajās spēlēs viņas specializējās: Elfrīda Karlsone meta disku, Zinaida Liepiņa startēja 100 metru skrējienā. Diemžēl olimpiskajās spēlēs dāmām neizdevās parādīt savu labāko sniegumu. Elfrīda Karlsone ieņēma 14. vietu, bet Zinaida Liepiņa – startēja tikai priekšsacīkstēs.

Amsterdamā Latvijas sportistiem pie medaļām tikt neizdevās, taču daži mūsu atlēti parādīja itin "pieklājīgu" sniegumu. No mūsējiem vislabāk nostartēja svarcēlājs Kārlis Leilands un skrējējs Staņislavs Petkēvičs. Leilands smagā svara kopvērtējumā ierindojās vienu soli aiz medaļniekiem – 4. vietā. Savukārt Petkēvičs 5000 metru skrējienā ieņēma 7. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!