Foto: Publicitātes foto
Latvijas izlases un "Rietumu – Delfin" komandas riteņbraucējs Krists Neilands izcīnījis kalnu karaļa kreklu nedēļas nogalē Francijā notiekošā divu dienu velobrauciena "Boucle de l'Artois" kopvērtējumā. Noslēdzošajā etapā otro vietu finiša spurtā izcīnīja vēl viens latvietis Andris Smirnovs.

Gatavojoties Nāciju kausa izcīņas sacensībām, "Rietumu - Delfin" komanda sešu riteņbraucēju sastāvā nedēļas nogalē startēja Francijā notiekošajā nacionālās kategorijas velobraucienā  "Boucle de l'Artois". Kopumā divās dienās bija jāveic trīs etapi. Visos no tiem sportistiem bijā jāpieveic arī vairāki nozīmīgi kāpumi.

"Rietumu - Delfin" sportisti šajā velobraucienā pārstāvēja Latvijas izlasi, ko nosaka vietējā mēroga sacensību noteikumi. Dalībnieku vidū no latviešiem bija - Krists Neilands, Andris Smirnovs, Deins Kaņepējs, Aleksandrs Rubļevskis, Valters Čakšs un Artūrs Beļēvičs. Visi, izņemot Smirnovu, ir U23 vecuma grupas braucēji.

Pirmajā dienā 112 uz starta izgājušie dalībnieki veica 156, 3 kilometru garu etapu. Tā laikā ar aktivitāti izcēlās vairāki latvieši. Lielajā atrāvienā devās Krists Neilands, kurš nopelnīja astoņus punktus kalnu starpfinišos. Uzvarētāja liktenis finišā gan izšķīrās starp diviem sportistiem - norvēģi Havardu Blikru un francūzi Fabrisi Seigneru. Ātrāks šajā duelī izrādījās ziemeļnieks Blikrs. No Latvijas sportistiem visaugstāk finišēja Andris Smirnovs, ieņemot 33. vietu. 41. bija Aleksandrs Rubļevskis, 43. Deins Kaņepējs, 85. Krists Neilands, 99. Artūrs Beļēvičs, bet Valters Čakšs bija spiests izstāties. Kalnu karaļa vērtējumā kuldīdzniekam Neilandam augstā otrā vieta, bet piektais šeit bija Rubļevskis.

Otrajā dienā bija jāveic divi etapi. No rīta puses tika dots starts 89,2 kilometru garajam grupas braucienam. Lai arī distance nebija pārāk gara, tomēr tajā bija virkne dažādu kāpumu. Aktīvs arī šoreiz bija Krists Neilands, kurš turpināja krāt kalnu starpfinišu punktus un pārņēma vadību kalnu karaļa ieskaitē. Jāizceļ tas, ka Krists piecus kilometrus pirms finiša, pēc tam, kad lielisku darbu paveica Andris Smirnovs, aizbēga no peletona un bija tuvu solo uzvarai, tomēr 250 metrus pirms finiša viņu panāca sekotāju grupa. Neilands finišēja 36. vietā, Andris Smirnovs bija 41., Deins Kaņepējs 53., Aleksandrs Rubļevskis 56., bet Artūram Beļēvičam 89. pozīcija.

Pēc nelielas atpūtas sportisti vēlreiz stājās uz starta, lai noslēgtu velobraucienu ar 80,4 kilometru garo trešo etapu. Tajā Latvijas sportistiem galvenais uzdevums bija palīdzēt Kristam Neilandam nosargāt kalnu karaļa kreklu, kā arī pacīnīties par uzvaru posmā. Latvieši brauca ļoti aktīvi un finiša spurtā par uzvaru cīnījās Andris Smirnovs. Ventspilniekam spraigā cīņā otrā vieta. Priekšā bija pirmā posma uzvarētājs  Havards Blikrs. Krists Neilands posmā noslēdza labāko desmitnieku, 20. bija Deins Kaņepējs, 45. Artūrs Beļēvičs, bet 59. Aleksandrs Rubļevskis.

Kopvērtējumā par uzvarētāju kļuva norvēģis Blikrs, bet no Latvijas sportistiem Andrim Smirnovam 21. vieta, Deinam Kaņepējam 30. pozīcija, Aleksandram Rubļevskim 45. vieta, Kristam Neilandam 56. rezultāts, bet Artūram Beļēvičam 87. pozīcija.

Jāizceļ īpaši Krista Neilanda izcīnītā pirmā vieta kalnu karaļa vērtējumā, kas bija arī sportista mērķis šajās sacensībās. Krists arī pastāstīja par aizvadītājām sacensībām:

Kāds bija šo sacensību uzdevums?

Pats nozīmīgākais šajās sacensībās bija pēc iespējas labāk sagatavoties drīzumā gaidāmajiem nāciju kausiem, kas būs ļoti nozīmīgas sacensības.

Kā vērtē velobraucienu kopumā?

Trase bija piemērota man. Tā sastāvēja no dažāda garuma un stāvuma pakāpes kāpumiem. Centos tajos arī izmantot savas labākās īpašības. Kopumā esmu apmierināts ar paveikto, jo izpildījām sacensību galveno uzdevumu, ko norādīja treneris. Izcīnīju kalnu karaļa kreklu. Labi noskaņojušies bija arī jaunie U23 grupas braucēji, kuri centās sevi apliecināt. Nedaudz varam būt sarūgtināti ar otrā un trešā etapa iznākumu. Otrajā posmā, pēc Andra Smirnova palīdzības, man izdevās atrauties vienam no visiem, bet lielā grupa mani panāca 250 metrus pirms finiša. Trešajā posmā tikmēr iespēja uzvarēt bija Andrim, tomēr nācās viņam samierināties ar otro vietu.

Ko sagaidi no nāciju kausa sacensībām?

Nāciju kausos vēlamies parādīt pašu labāko, protams, kādā no posmiem ceru uz pjedestālu, uz to es tiecos. Domāju, ka U23 izlases komanda mums ir salīdzinoša labi un gatava. Esam noskaņoti cīņai.

"Boucle de l'Artois" kopvērtējums:

1.Havard Blikra, Norvēģija, 08:11:31

2. Fabrice Seigneur, Francija, +00:00:02

3. Jeremy Lecroq, Francija, +00:00:14

....

21. Andris Smirnovs, Latvija, +00:02:27

30. Deins Kaņepējs, Latvija, +00:03:00

45. Aleksandrs Rubļevskis, Latvija, +00:03:51

56. Krists Neilands, Latvija, +00:06:23

87. Artūrs Beļēvičs, Latvija, +00:34:56

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!