Pirmo reizi Latvijas kalnu riteņbraukšanas (MTB) vēsturē uzreiz diviem mūsu sportistiem izdevies iekļūt labāko 20 skaitā Pasaules kausa izcīņā MTB olimpiskā krosa (XCO) disciplīnā U-23 vecuma grupā. Vācijā notiekošajā otrajā posmā 13. vietu izcīnīja Arnis Pētersons, kamēr viņa treniņu un komandas biedrs Mārtiņš Blūms no 70. starta vietas aizcīnījās līdz 20. pozīcijai, informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Četri latvieši Vācijas pilsētā Albštadā svētdien startēja Pasaules kausa izcīņas kalnu riteņbraukšanā (MTB) olimpiskā krosa (XCO) disciplīnā. U23 vecuma grupā vīriem starp 136 sportistiem bija arī 1. Pasaules kausa posma 12. vietas ieguvējs Arnis Pētersons, kā arī Mārtiņš Blūms (abi "ZZK/ Cēsis") un Pēteris Janevics ("DPA Cycling team"). Tikmēr elites konkurencē cīnījās Matīss Preimanis ("DPA Cycling team").
Sacensību rīkotāji bija parūpējušies par interesantu trasi, kas bija gana šaura, apgrūtinot apdzīšanu. Netrūka ne taciņu, ne stāvu un garu nobraucienu un kāpumu, tramplīnu, kā arī akmeņu sekciju. Viena apļa garums nedaudz pārsniedza četrus kilometrus.
Kā pirmie trasē devās U23 grupas sportisti. Vislabākā starta vieta no latviešiem bija Arnim Pētersonam, kuram 12. numurs. Pēteris Janevics trasē devās ar 39., bet Mārtiņš Blūms 70. numuru. Vistuvāk līderiem arī pašā distancē turējās Pētersons. Cēsnieks cīnījās par iekļūšanu labāko desmitniekā, bet finišēja ļoti cienījamajā 13. vietā. No uzvarētāja spāņa Pablo Rodrigesa mūsu sportists atpalika par 3 minūtēm un 55 sekundēm. Otrais, uzvarētājam zaudējot četras sekundes, finišēja francūzis Romeins Seigle, bet vietu uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena ieņēma šveicietis Lars Forsters.
Ievērības cienīgu rezultātu sasniedza Pētersona komandas biedrs no "ZZK/ Cēsis" vienības Mārtiņš Blūms. Viņš no 70. vietas aizcīnījās līdz 20. pozīcijai. Ar katru apli Blūms kāpināja savu tempu un apsteidza lielu skaitu konkurentu. Mārtiņam pirmo reizi U23 grupā izdevās finišēt labāko 20 skaitā visaugstākā mēroga sacensībās. No uzvarētāja viņš atpalika par 5 minūtēm un 21 sekundi. Pēdējos apļos jau Mārtiņš uzrādīja pat 11. laiku, apliecinot savu potenciālu. Pirmo reizi vēsturē tik augsta līmeņa sacensību labāko 20 skaitā ierindojās uzreiz divi latvieši. Tikmēr Pēteris Janevics noslēdza labāko 50 braucēju skaitu. Ikšķilietis uzvarētājam zaudēja vairāk nekā deviņas minūtes. Pavisam šīs kategorijas braucējiem bija jāveic viens mazais un seši lielie apļi.

Elites grupā vīriem triumfēja esošais pasaules čempions Džuliāns Absalons. Francūzis finiša spurtā apsteidza vēl vienu MTB leģendu Nino Šurteru. Uzvarētāja rezultāts trasē bija 1 stunda 19 minūtes un 37 sekundes. Trešais Vācijā palika pirmā posma uzvarētājs Jaroslavs Kulhalijs no Čehijas. Viņš abiem līderiem zaudēja 42 sekundes. Vienīgajam latvietim šajā grupā Matīsam Preimanim finišā 100. pozīcija, trīs apļus aiz līdera. Kopumā elites grupā dalību ņēma 150 vadošie Pasaules braucēji. Šeit dalībniekiem jāpieveic bija mazais aplis un astoņi lielie apļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!