Foto: Latvijas Olimpiskā komiteja

"Trīs zvaigžņu balva" par mūža ieguldījumu sportā tiks pasniegta riteņbraucējam, trenerim, sporta menedžerim un funkcionāram un uzņēmējam Igo Japiņam, vēsta Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 2024. gada 17. janvārī, Hanzas peronā. Pasākums būs vērojams televīzijas kanālā TV3. Aizejošā gada svinīgākajā sporta notikumā tiks pasniegti apbalvojumi 15 dažādās nominācijās, tai skaitā arī par mūža ieguldījumu, kas ir vienīgā nominācijas, kuras ieguvēju atbalstītāji uzzina priekšlaicīgi.

Japiņš, kurš dzimis 1950.gada 6.septembrī Rīgā, savu dzīvi veltījis un turpina veltīt darbam sportā. Viņš ir viens no retajiem, kuram izdevies sasniegt augstus rezultātus gan kā sportistam, gan trenerim, menedžerim, funkcionāram un uzņēmējam.

Ar sportu Japiņš sācis nodarboties jau bērnībā, iemēģinot roku basketbolā, trenera Imanta Pļaviņa vadībā gandrīz iekļūstot Latvijas izlasē. Pēc tēva Harija Japiņa, kurš arī bija talantīgs riteņbraucējs un treneris, mājiena tikai pēc 14 gadu vecuma pievērsās riteņbraukšanai. Sportista karjeras laikā pārstāvējis sporta biedrību "Dinamo", vēlāk ASK. Igo Japiņš guvis vairākas uzvaras Latvijas čempionātā gan šosejas, gan treka riteņbraukšanā, desmitkārtējs Latvijas PSR čempions, bijis medaļnieks PSRS Tautu spartakiādēs un PSRS čempionātos. Absolvējis Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūtu (tagad - Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmija).

Pēc sportista karjeras beigām Japiņš pievērsies trenera darbam, strādājis Murjāņu Sporta ģimnāzijā, bijis Latvijas treka riteņbraukšanas izlases treneris un pēc tam trenējis šosejas riteņbraucējus. Viņa vadībā Latvijas riteņbraucēju izlases piedalījās divās olimpiskajās spēlēs - 1992.gadā Barselonā, kur Latvijas riteņbraucējs Dainis Ozols izcīnīja bronzas medaļu grupas braucienā, un 1996. gadā Atlantā, kā arī divos Eiropas un četros pasaules čempionātos. Japiņa audzēknis ir 2000. gada pasaules čempions Romāns Vainšteins.

Japiņš iemēģinājis roku arī sporta menedžmentā, pārstāvot ne tikai riteņbraucējus, organizējot trīs profesionālās riteņbraucēju komandas, bet arī kā menedžeris līdzdarbojās soļotāja, olimpiskā vicečempiona, Aigara Fadejeva komandā.

Japiņš aizsācis kalnu velosipēdu (MTB) tradīciju Latvijā, attīstījis velosipēdu sacensību sistēmu un veicinājis tautas sportu, kopš 1997. gada dažādās Latvijas vietās organizējot velomaratonus. Viņš ir uzņēmuma "Igo Japiņa sporta aģentūra" īpašnieks un direktors. Viņš bijis viens no Latvijas Gada balvas sportā iniciatoriem un organizatoriem. No 2012. līdz 2020. gadam viņš vadījis Latvijas Riteņbraukšanas federāciju prezidentā pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!