Foto: PantherMedia/Scanpix
Rakstošajiem žurnālistiem drīzumā gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs būs strikti fotografēšanas ierobežojumi, atklājis Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

Šādu informāciju pagājušajā nedēļā pirmais pavēstījis Krievijas valsts ziņu aģentūras "R-Sport" vadītājs Vasīlijs Kononovs, kurš seminārā savas valsts žurnālistiem stāstījis, ka būs aizliegts ar mobilajiem telefoniem fotografēt vai filmēt sportistus un skatītājus, jo tas novedīs pie akreditācijas zaudēšanas.

Tāpat paredzams, ka profesionāla fototehnika tiks aizliegta arī vienkāršajiem spēļu skatītājiem.

Šo informāciju apstiprināja arī Mālmeisters, atzīstot, ka principā rakstošajiem žurnālistiem būs atļauts fotografēt vienīgi sevi.

"Pastāvēs strikti noteikumi uz fotografēšanu, un, piemēram, olimpiskajā ciematā to būs pilnībā aizliegts darīt," teica LOK preses sekretārs. "Savukārt spēļu norises arēnās atļauts fotografēt sevi, bet izplatīt bildes sociālajos tīklos un mājaslapās strikti aizliegts. Savām vajadzībām vēl būs atļauts fotografēt, bet publicēt to nedrīkstēs."

Vēlāk SOK šo informāciju komentēja, norādot, ka fotogrāfijas, ko uzņēmuši spēļu dalībnieki vai akreditētās personas, drīkst tikt ievietotas sociālajos tīklos, taču tās nedrīkst izmantot komerciālos nolūkos, izņemot oficiāli akreditēto fotogrāfu darbus.

Toties pilnīgs izmantošanas aizliegums attiecas uz videomateriāliem - tos drīkstēs izmantot tikai personiskos nolūkos un būs aizliegts izvietot sociālajos tīklos, blogos un interneta mājas lapās.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Krievijas varasiestādes izpelnījās kritiku par vēršanos pret Norvēģijas telekanāla TV2 žurnālistiem, kuri bija ieradušies Sočos, lai atspoguļotu gatavošanos 2014.gada ziemas olimpiskajām spēlēm.

TV2 žurnālisti ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka daudzreiz apturēti un nopratināti, Krievijas policijas rīcību raksturojot kā "neparastu, traucējošu un sistemātisku".

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) toreiz nosodījusi policiju par šādu rīcību, kuras mērķis ir apklusināt medijus, un paudusi pārliecību, ka tam vajadzētu šokēt Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!