Sporta pasauli pāršalcis kārtējais neparastais un diezgan eksotiskais gadījums – līdzīgi kā Jamaikas bobsleja izlase, popularitāti ieguvusi Somālijas bendija izlase.

Visi Somālijas bendija izlases spēlētāji ikdienā dzīvo Zviedrijas pilsētā Borlengē, kas atrodas apmēram 200 kilometrus no Stokholmas. Šajā rūpniecības pilsētā dzīvo apmēram 50 000 iedzīvotāji, bet somāliešu imigrantu skaits sasniedzis 2000.

Zviedrijā pēdējos gados aktualizējusies imigrantu problēma, jo ekstrēmiski noskaņotie zviedri vairākas reizes jau agresīvi vērsušies pret ārvalstu darbaspēku, saasinot attiecības dažādu nacionalitāšu starpā. Borlenges iedzīvotājs Patriks Andersens negribēja, lai šī imigrantu problēma skartu arī viņa pilsētu, tādējādi nolēmis somāliešus integrēt vietējā sabiedriskajā dzīvē. Un kā "ierocis" integrācijai ņemts sporta veids, kas populārs šajā apvidū, - bendijs.

Andersens apzinājis visus somāliešus, kuri prot spēlēt futbolu, un vērsies pie viņiem ar aicinājumu  spēlēt bendiju. Sākotnēji uz viņu skatījušies kā uz jukušu un traku cilvēku, tomēr soli pa solim viņam izdevies izveidot komandu un tagad Somālijas izlase pirmo reizi spēlē pasaules čempionātā. Līdz šim pasaules čempionāta divās divīzijās spēlēja 14 izlase, bet Somālija kļuvusi par 15.dalībnieci un par pirmo Āfrikas valsti, kas spēlē šo ziemas sporta veidu.

"Es domāju, ka sports varētu būt labs integrācijas rīks. Tas vieno visus. Jau sākumā pret mani un manu ideju bija noskaņoti tikai daži cilvēki, apkārt virmoja pozitīvas vēsmas," ārzemju medijiem izteicās Andersons.


Andersons darbojies kā Somālijas izlases menedžeris, bet galvenā trenera pienākumus uzņēmies Pērs Foshaugs, kurš ir vietējā mēroga bendija leģenda. Somālijas izlasi viņiem izdevies izveidot praktiski no nulles. Komandā pārsvarā ir 18 un 19 gadus veci somālieši, kuri pirms pāris mēnešiem nezināja, kas ir slidas, nemaz nerunājot par pašu mācēšanu slidot.

"Jau atrasties pasaules čempionātā mums ir uzvara - nav svarīgi, vai mēs uzvarēsim, nospēlēsim neizšķirti vai zaudēsim spēlēs," saka viens no komandas dalībniekiem Ahmeds Husains, kurš uz Zviedriju pārcēlies pirms pieciem gadiem. "Jā, mēs gribam gūt tikai kādus vārtus, bet mēs jau esam uzvarējuši. Tas ir fantastiski, spēlēt savas valsts izlasē, dzirdēt savas valsts himnu."

Somālijā Husains dzīvoja rajonā, kur reti gaisa temperatūra bija zemāka par +25 grādiem, taču tas nav atbiedējis viņu no spēlēšanas uz ledus. "Atklāti runājot, pirms tam domāju, ka ledus ir tas, ko met iekšā "Coca - cola".

Pasaules čempionātā, kas risinās Krievijā, Sibīrijas pilsētā Irkutskā, somālieši spēlē zemākajā jeb B divīzijā, kurā ir arī Latvija. Priekšsacīkstēs Latvijas un Somālijas izlases nebija vienā apakšgrupā, tādējādi Latvijas bendija izlasei neizdevās uzspēlēt pret eksotisko Somālijas izlasi. Priekšsacīkstēs somālieši visās četrās spēlēs piedzīvoja smagus zaudējumus, gan gūstot divus vārtus, bet ielaižot 59.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!