Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Nākotnes spēļu rīkotāju komisijas rekomendācijām SOK izpildkomiteja uzsākusi sarunas ar Franciju, lai tur rīkotu 2030. gada Ziemas olimpiskās spēles, kam pieteikusies bija arī Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma, palīgā aicinot Siguldu.

Pagājušajā nedēļā Stokholma kopā ar Siguldu oficiāli pieteicās rīkot 2030. gada olimpiskās spēles. Latvijas pilsētai tiktu uzticētas renes sporta veidu sacensības - kamaniņas, bobslejs un skeletons.

Vēl starp pieteikumiem bija Francija, kas pauda gatavību olimpiskās spēles uzņemt Alpu reģionos, un SOK izpildkomiteja trešdien oficiāli ir sākusi mērķtiecīgas sarunas ar Francijas Olimpisko komiteju, lai četrgades ziemas sporta veidu forums notiktu tieši tur.

Savukārt par 2034. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu SOK uzsākusi sarunas ar Soltleiksitiju, ASV, kas šo forumu uzņēma jau 2002. gadā.

Nākotnes spēļu rīkotāju komisija savas rekomendācijas balstījusi uz kandidāšu sniegtajām prezentācijām un sarunām. Galvenie iemesli, kāpēc uzsākt mērķtiecīgas sarunas ar Franciju par spēļu rīkošanu Alpos, bija atkal padarīt šo reģionu tūristiem pievilcīgu, izveidojot ilgtspējīgāku tūrisma stratēģiju ziemas sporta veidiem klimata pārmaiņu kontekstā, tāpat tā bija arī iecere olimpiskajās spēlēs izmantot jau esošus sporta objektus un Francijas lieliskā pieredze, organizējot lielāko daļu augstākā līmeņa ziemas sporta veidu sacensības. Turklāt nākamgad Parīzē plānotas Vasaras olimpiskās spēles.

Francijas kandidatūrai 2030. gada spēlēm esot liels privātā sektora atbalsts, turklāt vairāki 2024. gada spēļu partneri izteikuši gatavību turpināt sadarbību ilgtermiņā. Tāpat šīs valsts kandidatūru atbalsta lielākā daļa vietējo iedzīvotāju, kā arī valdība ir tās pusē - saņemtas garantijas vēstules no prezidenta un reģionu vadītājiem.

Stokholma un Sigulda kopā pieteicās arī 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanai, taču arī tad cieta neveiksmi. Sporta forums pēc nepilniem diviem gadiem notiks Milānā un Kortīnā d'Ampeco, Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!