Foto: F64

Latvijas hokeja izlasei Čehijā gaidāmajā pasaules čempionātā jau pirmajās spēlēs būtu svarīgi tikt pie kādas uzvaras, lai ar mierīgāku sirdi varētu aizvadīt turnīra turpinājumu, uzskata bijušais valstsvienības aizsargs Rodrigo Laviņš.

Pasaules čempionāts Čehijā sāksies jau piektdien, bet Latvija to atklās ar maču pret spēcīgo Kanādu. Pēc tam sestdien gaidāma tikšanās ar mājinieci Čehiju, bet turpinājumā Latvijas hokejisti tiksies arī ar Zviedriju, Šveici, Vāciju, Austriju un Franciju.

"Manas priekšnojautas pirms čempionāta ir pozitīvas. Sagatavošanās cikla sākumā gan biju pesimistiskāk noskaņots, taču pēc tam jau garastāvoklis uzlabojās. Daudz kas būs atkarīgs no vārtsargiem. Edgars Masaļskis izskatās labā noskaņojumā, bet Ervīnam Muštukovam šis būs pirmais pasaules čempionāts, kur viņš sevi varēs pierādīt. Jau iepriekš viņš bija pelnījis spēlēt vairāk. Tā vispār ir mūsdienu hokeja tendence - ja ir labi vārtsargi, vari gāzt kalnus," sacīja Laviņš. "Tas ir labi, ka pirmais turnīra mačs jāaizvada pret Kanādu. Pret viņiem vienmēr ir interesanti spēlēt, turklāt kanādieši pirmās turnīra spēles regulāri pamanās zaudēt. Tā varētu būt mūsu izdevība, kas pēc tam ļautu ar labu garastāvokli aizvadīt čempionāta turpinājumu."

"Izlasei jau pirmajās spēlēs būtu svarīgi tikt pie kādas uzvaras, lai slogs par vietas saglabāšanu elitē tikpat kā tiktu noņemts. Pēc tam jau var riktīgi "dot iekšā". Pretējā gadījumā hokejistiem var rasties stress, būs negulētas naktis. Neviens negrib nokļūt tādā situācijā, taču var būt visādi - neko nevar prognozēt," izteicās pieredzējušais aizsargs.

Laviņš uzskata, ka lielākais Latvijas izlases trumpis varētu būt uzbrucēji, jo viņi ir talantīgi, kuri prot spēlēt "ārpus rāmjiem".

"Ļoti labi, ka uz pasaules čempionātu tomēr nolēma paņemt Gunāru Skvorcovu. Domāju, iepriekš tieši viņa mums ir pietrūcis, lai gan pirms čempionāta šis hokejists varēja labāk nospēlēt pārbaudes spēlēs. Skvorcovs noteikti mums ir vajadzīgs. Tāpat man simpatizēja aizsargs Ēriks Ševčenko, kuru gan nepaņēma. Acīmredzot pēdējā pārbaudes spēlē, kad izšķīrās braucēji uz turnīru, viņš bija pārlieku satraucies un nenospēlēja savā līmenī," pauda Laviņš.

"Šogad mums pretinieki apakšgrupu turnīrā ir neparocīgāki nekā citus gadus. Francija manā skatījumā ir labāka par Austriju, Dāniju un Itāliju. Šī komanda spēlē skatāmu un radošu hokeju, turklāt mīl uzbrukt, ko gan īsti neparādīja pārbaudes spēlēs Rīgā. Francūži paši spēlē un ļauj to darīt arī pretiniekiem. Tikmēr Vācija un Šveice līdz galam nav izprotamas. Ir spēles, kad mums sokas labi, bet citreiz pret viņiem neko nevaram izdarīt. Tiesa, pēdējos gadus pret šīm komandām klājies vieglāk. Savukārt Čehiju gan mums vajadzētu paņemt, bet pret Zviedriju viegli neklāsies," atzina aizsargs.

Laviņš ir pārliecināts, ka Latvijas izlase šajā pasaules čempionātā var parūpēties par pārsteigumu. "To jau pierādīja pērnā gada turnīrs. Tā čempionāta komanda varēja uzvarēt jebkuru. Līmenis pasaules hokejā ir izlīdzinājies."

Pasaules čempionātā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 1. līdz 12.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju. Viņu vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna un Ungārija, kas augstākajā divīzijā atgriezīsies pēc septiņu gadu pārtraukuma.

Latvijas izlase pasaules čempionātā spēlēs Prāgā, kur tiks aizvadītas arī izšķirošās cīņas, bet otra apakšgrupa spēkosies Ostravā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!