Foto: AP/Scanpix

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis pēc zaudējuma Eiropas čempionāta finālturnīra spēlē pret Franciju atzina, ka maču vajag sākt daudz drosmīgāk un drošāk, savādāk Latvija var zaudēt jebkurai komandai, vēsta Latvijas Basketbola savienība.

Atgādinām, ka Latvija piektdien Ļubļanā ļoti rezultatīvā un skaistā cīņā ar 91:102 piekāpās vienai no favorītēm Francijai, kas līdz ar Serbiju un Lietuvu no E grupas nodrošinājušas vietu ceturtdaļfinālā. Latvijai vietu ceturtdaļfinālā garantēs uzvara pēdējā spēlē pret cerības zaudējušo Beļģiju un Lietuvas uzvara pār mūsējo konkurenti Ukrainu.

"Pat tiem, kuri šodien pirmo reizi atnāca uz basketbolu, ieraugot Francijas izlases spēlētājus bija skaidrs, ka viņi vispirms mēģinās apspēlēt un spiesties tuvāk grozam. Tāpēc uzdevums bija brīžiem spēlēt zonu, brīžiem cilvēks – cilvēku, bet pēc iespējas vairāk savilkties un virzīt viņus uz trīspunktu metieniem. Mūsu lielajiem spēlētājiem vajadzēja būt agresīviem, pat rupjiem," par plānu pirms spēles teica Bagatskis. "Kā redzējāt, nesanāca nekas. Pirmajā puslaikā viņi iemeta mums, cik gribēja un visu no groza apakšas. Visā spēlē viņi trāpīja tikai trīs trīspunktu metienus, bet guva 102 punktus. Bēdīgākais tas, ka viss, ko rādījām video zālē – viss arī laukumā notika. Franči ir vienkārša, prognozējama komanda. Tāpēc jau pirms diviem gadiem labi spēlējām. Taču viņi ļoti labi izmantoja mūsu problēmas un nospēlēja tā, kā jāspēlē favorītiem."

Bagatskis nevēlējās sīkāk iedziļināties iemeslos, kādēļ komanda tik švaki iesākusi maču, vien atzina, ka tā esot treneru vaina.

"Neesam iemācījuši būt agresīviem. Ka basketbols ir agresīva spēle un, pats galvenais, spēle, kurā vispirms jāciena pašiem sevi. Pārējais ir lirika. Vismazāk uztraucamies par fizisko gatavību. Viss sākas ar noskaņojumu. Ja sākam tā, kā sākām šodien, varam zaudēt jebkurai komandai," uzskata Bagatskis.

"Patīkami, ka ar otro ceturtdaļu spējām savākties, uzvilkāmies, arī uzbrukumā neko vairs nedarījām "feikā". Vairākas reizes bijām tuvu, lai tiktu pretiniekiem uz pēdām. Bet – nepaņēmām atlēcošās bumbas, savu reizi neizmantojām iespējas gūt punktus. Turklāt pretinieki labi zina mūsu vājās vietas, un ne jau velti visu laiku iespēlēja bumbu savam centram Ažinkā. Droši vien Žanna d'Arka viņiem palīdzēja," pozitīvo tomēr centās saskatīt Bagatskis. "Mūsu liktenis ir pašu rokās. No šīs spēles jāizdara secinājumus, lai nākamā būtu labāka."

Bagatskis arī piebilda, ka turpinājum spēlēt būs gatavs Kaspars Bērziņš, kurš pirmajā puslaikā spēlē pret Franciju atstāja laukumu ar sāpes izteiksmi sejā un vairs mačā nepiedalījās.

Piedāvājam lasītājiem "Delfi" basketbola ekspertu studijas viedokli par Latvijas zaudējuma iemesliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!