Foto: F64
Tieši pēc 200 dienām Rīgā, Berlīnē, Monpeljē un Zagrebā sāksies 2015.gada Eiropas vīriešu basketbola čempionāta finālturnīrs, kurā par ceļazīmi uz 2016.gada Rio olimpiskajām spēlēm cīnīsies arī Latvija.

Atzīmējot 200 dienas pirms sacensībām, portāls "Delfi" atver "Eurobasket 2015" speciālo sadaļu. 200 dienu garumā informēsim lasītājus par jaunumiem Latvijas izlases rindās, par mūsu basketbolistu gatavošanos nozīmīgajam turnīram, bet, sākot no 5.septembra, katru dienu detalizēti sekosim līdzi notikumiem basketbola laukumos.

Šobrīd lasītāji jau var iepazīties ar "Eurobasket 2015" spēļu kalendāru, atskatīties uz 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīra labākajiem video momentiem, kā arī iepazīties ar potenciālo Latvijas izlases basketbolistu profiliem.

Latvija pirmo reizi pēc valsts neatkarības atjaunošanas un otro reizi savā vēsturē rīkos Eiropas nozīmīgāko basketbola turnīru. 1935.gadā Ženēvā Latvijas basketbolisti kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem, un pēc diviem gadiem Rīgā rīkoja nākamās sacensībās. Tagad pēc 78 gadiem Rīga atkal uzņems "Eurobasket". Sākotnēji "Eurobasket 2015" bija jārīko Ukrainai, tomēr nestabilā politiskā stāvokļa dēļ "FIBA Europe" lēma mainīt rīkošanas vietu. Uz rīkošanu pieteicās vairākas valstis, arī Latvija, un pērnā gada rudenī "FIBA Europe" balsojumā rīkošanas tiesības ieguva četras valstis - Latvija, Vācija, Horvātija un Francija. Priekšsacīkstes risināsies Rīgā, Berlīnē, Zagrebā un Monpeljē, bet "play off" cīņas - Lillē.

Rīgā risināsies D grupas sacensības. Latvijas pretinieces cīņā par iekļūšanu astotdaļfinālā būs Lietuva, Igaunija, Čehija, Ukraina un Beļģija. Četras labākās komandas tad dosies uz Lilli, kur turpinās cīņu par medaļām un iespēju nokļūt uz Rio Olimpiādi. Abas "Eurobasket 2015" finālistes automātiski iegūs ceļazīmi uz 2016.gada Vasaras olimpiskajām spēlēm, bet 3.-6.vietu ieguvējas par ceļazīmēm cīnīsies papildus kvalifikācijas turnīrā, kas notiks 2016.gada jūnijā.

Latvijas basketbola izlase gatavošanos "Eurobasket 2015" sāks 23.jūlijā - sešas nedēļas pirms EuroBasket'2015 sākuma. Paredzams, ka galvenais treneris Ainars Bagatskis uz treniņnometni aicinās aptuveni 20 basketbolistus, tomēr pilns kandidātu saraksts būs zināms tikai pēc sezonas beigām. Pārbaudes spēļu ciklu ievadīs trīs komandu turnīrs Rīgā, kura laikā Latvijas izlase 7.augustā tiksies ar Poliju, bet 9.augustā spēkosies ar Slovēniju. Pēc tam no 14. līdz 16.augustam komanda piedalīsies pārbaudes turnīrā Tbilisi, spēlējot ar Gruzijas, Itālijas un Igaunijas izlasēm. No 21. līdz 23.augustam latvieši trešo reizi startēs Vācijas Basketbola federācijas Superkausa izcīņā, kurā piedalīsies arī Vācijas, Turcijas un Polijas vienības. Gatavošanās ciklu vienība noslēgs ar pārbaudes spēli 28.augustā "Arēnā Rīga". Sarunas ar potenciālajiem pretiniekiem vēl turpinās, bet pašlaik viena no kandidātēm ir Izraēlas izlase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!