Foto: Reuters/Scanpix
Pagājušās nedēļas nogalē aizvadītas Sešu nāciju kausa izcīņas trešās kārtas spēles, kurās Anglija pārspēja Īriju (21:10), Velsa pieveica Franciju (19:10), bet Skotija sakāva Itāliju (36:20).

Tādējādi Anglija kļuva par līderi Sešu nāciju kausa izcīņā un saglabā arī cerības uz pirmo "Grand Slam" kopš 2003. gada, kad Anglija dominēja regbija pasaulē un pusgadu pēc šī panākuma izcīnīja līdz šim eiropiešu vienīgo Pasaules kausu, pēdējo divu gadu čempione Īrija zaudējusi pat matemātiskas izredzes izcīnīt vēsturisko "hat trick", savukārt Itālija gandrīz droši saņems kārtējo "koka karoti".

Trešās kārtas pirmajā spēlē Kārdifā Velsa ar 19:10 (6:3) pārspēja Franciju. Jaunzēlandieša Vorena Gatlanda vadībā Velsa izcīnījusi jau piekto uzvaru pēc kārtas pār Franciju. Kaut gan pirmajā puslaikā Velsa baudīja ievērojamu pārsvaru visos galvenajos statistikas rādītājos, vienīgais rezultāts bija divi Dana Bigara trāpītie soda sitieni, uz ko franči atbildēja ar Žila Plisona vienu soda sitienu. Izšķirošo pārsvaru mājinieki guva otrā puslaika sākumā ar Bigara trešo soda sitienu 42. minūtē un Džordža Norta diezgan komiski gūto piezemējumu 45. minūtē (16:3) – mājinieku ātrajā uzbrukumā pa kreiso flangu Norts noskrēja pretinieku aizsargus, mēģināja kā futbolists raidīt bumbu ieskaites laukumā, taču netrāpīja pa bumbu, aizmugurē skrienošais Plisons centās to izspert ārpus laukuma, bet rezultātā to uzdāvināja Nortam, kuram atlika vien uzkrist uz bumbas ieskaites laukumā. Francija sarīkoja vairākus ilgstošus uzbrukumus pie Velsas ieskaites laukuma, taču mājinieku aizsardzība bija dzelžaina, bet viesiem nebija nekādu svaigu ideju. Vienīgais franču mierinājums bija kapteiņa Gilema Girardo piezemējums 78. minūtē, kad spēles liktenis jau sen bija izšķirts.

Otrajā spēlē Romā Skotija ar 36:20 (17:10) sakāva Itāliju. Ar Džona Barklaja un Džona Hārdija piezemējumiem un Grega Leidlo soda sitieniem viesi jau līdz 25. minūtei bija guvuši guva ievērojamu pārsvaru (17:3). Mājinieki atbildēja ar Leonardo Giraldini un Marko Fuzera piezemējumiem, taču Leidlo pieci soda sitieni ļāva viesiem justies komfortabli, par spīti divu spēlētāju 10 minūšu noraidījumiem, bet 77. minūtē Tomijs Sīmūrs ar skotu trešo piezemējumu pielika punktu mājinieku cerībām.

Pēdējā spēlē Tvikenemā Anglija ar 21:10 (6:3) pārspēja Īriju, izcīnot trešo uzvaru pēc kārtas. Par spīti dominēšanai laukumā mājiniekiem ilgi neizdevās salauzt pretinieku pretestību, turklāt 45. minūtē ar Konora Marija piezemējumu Īrija pat negaidīti izvirzījās vadībā (6:10). Mājinieki varēja atviegloti uzelpot pēc Entonija Vatsona un Maika Brauna piecu minūšu laikā gūtajiem piezemējumiem otrā puslaika vidū. Kaut gan Anglijas treneris, austrālietis Edijs Džonss pauda gandarījumu ar komandas cīņassparu un spēli aizsardzībā, viņu nekādi nevar apmierināt komandas disciplīna – divas dzeltenās kartītes otrajā puslaikā un kārtējo reizi daudzi nopelnītie sodi šoreiz gan nemaksāja uzvaru, taču cīņā ar spēcīgākiem pretiniekiem no dienvidu puslodes būtu naivi cerēt uz līdzīgām laipnībām. Tribīnēs spēli vēroja arī pasaules čempiones Jaunzēlandes treneris Stīvs Hansens, kuram abu komandu sniegums diez vai laupīs naktsmieru.

Pēc trešās kārtas Anglija ar 6 punktiem kļuvusi par vienīgo līderi, tai seko Velsa ar 5 punktiem, Francijai - 4 punkti, Skotijai – 2 punkti, Īrijai – 1 punkts, bet Itālijai punktu nav. 12. martā Īrija uzņems Itāliju, līderu divcīņā Anglija tiksies ar Velsu, bet 13. martā Skotija spēlēs ar Franciju.

Sešu nāciju kausa izcīņa ir senākais starptautiskais regbija turnīrs pasaulē. Kopš 1883. gada tajā piedalās Anglija, Skotija, Velsa un Īrija, 1910. gadā tika uzņemta Francija (to izslēdza 1931. gadā ar apsūdzībām profesionālismā (līdz pat 1995. gadam regbijs oficiāli bija amatieru spēle), bet 1940. gadā uzņēma atkal), bet 2000. gadā Itālija. Visvairāk čempionu titulu ir Anglijai un Velsai – pa 26, taču Anglijai ir 12 "Grand Slam" (pēdējais 2003. gadā), salīdzinot ar Velsas 11 (pēdējais 2008. gadā). Francijai ir 17 uzvaras un 9 "Grand Slam" (pēdējais 2010. gadā), Skotijai 14 uzvaras un 3 "Grand Slam" (pēdējais 1990. gadā), Īrijai 13 uzvaras un 2 "Grand Slam" (pēdējais 2009. gadā pēc 61 gada pārtraukuma), bet Itālijas labākais rezultāts ir bijusi tikai trešā vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!