Foto: AFP/Scanpix
Aktīvistu grupa Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) pieprasījusi vienlīdzīgas dzimuma tiesības vīriešiem un ļaut viņiem piedalīties sinhronās peldēšanas sacensībās, vēsta aģentūra Reuters.

2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs pirmo reizi sieviešu sportistes varēs piedalīties visās 26 sporta veidos, debitējot arī boksā. Savukārt sacensībās sinhronajā peldēšanā un mākslas vingrošanā nepiedalīsies vīrieši. Vēl pirms 100 gadiem Stokholmas olimpiskajās spēlēs sievietes varēja piedalīties tikai piecās no 110 disciplīnām.

Tomēr Londonas olimpiskajās spēlēs vīriešu sportisti sadalīs 162 medaļu komplektus, kamēr sievietes – 132. Pekinas olimpiskajās spēlēs pirms četriem gadiem vīriešu sportisti sadalīja 165 medaļu komplektus, bet sievietes 127.

"Līdz šim diskriminācijas dēļ vairāk cietušas sieviešu sportistes, bet šajā jomā ir manāms liels progress, bet vismaz vienā sporta veidā vīrieši ir diskriminācijas upuri. Tas nav mazāk nosodāms, kā diskriminācija pret sievietēm," teikts aktīvistu vēstulē.

Aktīvistu grupas "Out to Swim Angels" vadītājs Stīvens Adsheds šo situāciju nosaucis par "uzkrītoši netaisnīgu un negodīgu".

"Mēs apzināmies, ka ir par vēlu, lai panāktu to, ka vīrieši varētu piedalīties sinhronajā peldēšanā, bet mēs pēc Londonas olimpiādes gribētu sākt diskusiju ar SOK. Nav iemesla, kāpēc sportā nevarētu būt dzimuma vienlīdzības," intervijā aģentūrai "Reuters" teica Adsheds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!