Foto: Red Bull

Basketbola kluba "Valmiera" spēlētājs Mārcis Vītols
Rīgā, Spīķeros notikušajā "Red Bull King of the Rock" Latvijas finālturnīrā "1:1" basketbolā izcīnīja pirmo vietu un ieguva tiesības septembrī pārstāvēt Latviju Samasanas salā notiekošajā pasaules čempionāta finālturnīrā.

Izšķirošajā spēlē ar Vītols ar 10:9 pārspēja "Turības" pārstāvi Juri Kalniņu.

Lai arī spēles sākumā Vītols ieguva pārsvaru, taču to viņam neizdevās nosargāt. Izšķirošie notikumi risinājās pēdējā minūtē, kad, rezultātam esot 10:9 par labu Vītolam, abiem basketbolistiem bija iespējas ar vienu metienu izraut uzvaru. Vēl mirkli pirms piecu minūšu ilgās spēles finālsvilpes Kalniņš izpildīja metienu, taču tas nebija precīzs un Vītols kļuva par čempionu.

ASV dzimušais ielu basketbola '1:1' turnīrs "Red Bull King of the Rock" šovasar debitēja Latvijā, aizvadot kvalifikācijas posmus Mārupē, Dobelē, Valmierā un Saulkrastos. Finālā Rīgā pulcējās gandrīz visi labākie Latvijas basketbolisti formātā "1:1". Vairākiem no favorītiem – Andrim Epneram, Rihardam Ginteram, Naurim Miezim un Kristapam Dārgajam - neizdevās laicīgi atgriezties Rīgā no ārvalstu turnīriem, taču tas nemazināja konkurenci cīņā par vērtīgo balvu.

Pusfinālā iekļuva trīs no četriem kvalifikācijas posmu uzvarētājiem – Juris Kalniņš (Mārupes posms), Mārcis Vītols (Valmiera) un Ričards Roziņš (Saulkrasti). Vienīgi Dobeles posma labākajam basketbolistam Mārtiņam Motivānam neizdevās pat pārvarēt astotdaļfināla slieksni, jo nācās atzīt Artūra Kramiņa pārākumu. Savukārt cīņā par vietu pusfinālā Kramiņš zaudēja Artūram Dušelim. Pusfinālos panākumus guva basketbolisti, kuri bija trāpīgi ne tikai no groza tuvuma, bet arī no tālākas distances. Vispirms Vītols ar 11:5 pārspēja Dušeli, bet Kalniņam izdevās ar 11:3 uzveikt Roziņu.

"Finālturnīra laikā visās spēlēs man pretī stājās augumā garāki spēlētāji, taču tas nekļuva par iemeslu neveiksmēm. Nešaubīgi arī veiksme bija manā pusē, jo astotdaļfināla mačā pret Mārtiņu Rozenbergu pēdējā sekundē realizēju uzvaru nodrošinošo trīspunktnieku," uzsver "Red Bull King of the Rock" Latvijas čempions Mārcis Vītols. "Tieši spēle ar Rozenbergu arī bija pati grūtākā, jo Mārtiņam izdevās ļoti labi nospēlēt aizsardzībā, neļaujot sevi apspēlēt. Man neiekrita vairāki metieni, tādēļ arī nokļuvu situācijā, kad tikai trīspunktnieks varēja glābt. Savukārt finālā pret Kalniņu liku lietā taktiskās viltības, jo biju vadībā ar 10:9 un pēdējās 30 sekundēs četras reizes pārkāpu noteikumus, neļaujot Jurim izdarīt metienu no labas pozīcijas."

"Red Bull King of the Rock" turnīrs notiek piekto gadu, bet pirmo reizi finālsacensības norisināsies nevis slavenā Alkatrazas cietuma teritorijā, bet gan par Zaļo salu iesauktajā Samasanas salā Taivānā. 2010. gadā sacensībās piedalījās tikai ASV basketbolisti, un par pirmo čempionu kļuva Aizea Boumens. Nākamajos gados turnīrs kļuva arvien starptautiskāks, kvalifikācijas sacensības rīkojot arī citās valstīs. Pērn finālturnīrā Alkatrazā spēkiem mērojās kopumā 64 sportisti no 25 valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!