Foto: EPA/LETA
Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") aptaujā par aizvadītā gada labāko Eiropas spēlētāju otro reizi pēc kārtas atzīts spānis Po Gasols.

2,15 metrus garais Gasols tika atzīts par 2009.gada Eiropas čempionāta, kas notika Polijā, vērtīgāko spēlētāju. Šajā turnīrā viņš vidēji ik mačā guva 18,7 punktus un izcīnīja 8,3 atlēkušās bumbas, palīdzot Spānijas izlasei pirmo reizi kļūt par Eiropas čempioni.

Tāpat Gasols ar savu sniegumu lielā mērā palīdzēja Losandželosas "Lakers" aizvadītajā sezonā kļūt par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionvienību. NBA turnīrā Gasols vidēji spēlē guva 18,9 punktus un izcīnīja 9,6 atlēkušās bumbas.

Balsojumā par labāko Eiropas basketbolistu Gasols apsteidza vācieti Dirku Novicki un serbu Milošu Teodosiču.

Aptaujai bija divi kritēriji - līdzjutēju un ekspertu balsojums, un abos šajos balsojumus Gasols uzvarēja ļoti pārliecinoši. Līdzjutēju balsojumā Gasols saņēma 9815 balsis, tuvāko sekotāju - poli Marcinu Gortatu - apsteidzot par gandrīz 1000 balsu. Savukārt trešo vietu līdzjutēju balsojumā ar 7046 balsīm ieguva slovēnis Erazems Lorbeks.

Arī ekspertu balsojumā Gasols ieņēma pārliecinošu pirmo vietu. Otro vietu eksperti deva Novickim, bet trešo - grieķim Vasilim Spanulim.

Neviens Latvijas spēlētājs uz labākā Eiropas basketbolista titulu nepretendēja.

Jau ziņots, ka par aizvadītā gada labāko Eiropas basketbolisti tika atzīta Eiropas čempionvienības Francijas līdere Sandrīna Grudā, bet latviete Anete Jēkabsone-Žogota ierindojās otrajā vietā.

Tikmēr par aizvadītā gada labāko Eiropas jauno basketbolisti tika atzīta spāniete Alva Torrensa, kura apsteidza zviedrieti Luīsi Halvarsoni un Jeļenu Milovanoviču no Serbijas. Aptaujai bija izvirzītas arī latvietes Elīna Babkina un Sabīne Niedola, bet labāko četriniekā viņas neiekļuva.

Savukārt par aizvadītā gada labāko Eiropas jauno spēlētāju trešo reizi pēc kārtas tika atzīts spānis Rikijs Ruvio, kurš apsteidza serbu Milanu Mačvanu un Janu Veseliju no Čehijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!