Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase nākamvasar Ungārijā un Rumānijā paredzētā Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupu posmā spēlēs kopā ar Serbiju, Horvātiju, Krieviju un Lielbritāniju, sestdien noskaidrojās izlozē.

No pirmā groza Latvijai tika ielozēta Serbija, kas pērn notikušajā Eiropas čempionātā izcīnīja ceturto vietu, bet savā pastāvēšanas vēsturē pie medaļām šajā turnīrā nav spējusi tikt ne reizi. Tikmēr no otrā groza latvietēm par pretiniecēm tika ielozēta Horvātija, kas arī nevar lepoties ar augstvērtīgiem sasniegumiem, turklāt 2013.gada Eiropas čempionātā ierindojās 11.pozīcijā.

Savukārt no trešā groza Latvijai pretiniekos ielozēta Krievija, kas savā pastāvēšanas vēsturē trīs reizes triumfējusi Eiropas čempionātā, turklāt to paveica vēl 2011.gadā. Savukārt pērn aizvadītais Eiropas čempionāts šai valstsvienībai bija neveiksmīgs, jo iegūta tikai 13.pozīcija. Tikmēr no piektā groza tika ielozēta Lielbritānija, kas tikai trīs reizes savā pastāvēšanas vēsturē startējusi Eiropas čempionātos.

Latvijas komanda pirms izlozes bija atrodama trešajā grozā kopā ar Lietuvas, Ukrainas un Polijas valstsvienībām.

Latvijas izlase savas apakšgrupu turnīra spēles aizvadīs Ungārijas pilsētā Sombathejā.

Tikmēr pašreizējā Eiropas čempione un pasaules vicečempione Spānija nākamgad turnīrā spēkosies D apakšgrupā ar Slovākiju, Lietuvu, Zviedriju un vieno no divām sacensību saimniecēm Ungāriju. Savukārt Eiropas vicečempiones no Francijas spēlēs A apakšgrupā kopā ar Čehiju, Ukrainu, Melnkalni un otro sacensību saimnieci Rumāniju, kamēr B apakšgrupā tiksies Turcija, Baltkrievija, Polija, Itālija un Grieķija.

Gaidāmajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kas tika salozētas pa piecām izlasēm četrās apakšgrupās. Pēc viena apļa aizvadīšanas trīs pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies otrajam posmam, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, kamēr ceturto un piekto pozīciju īpašniecēm turnīrs būs beidzies.

Otrajā posmā 12 valstsvienības būs sadalītas pa sešām divās apakšgrupās. Pēcāk četru pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.
Nākamā gada Eiropas čempiones izcīnīs tiesības spēlēt 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kamēr 2.-5.vietas ieguvējas piedalīsies Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Ungārijā un Rumānijā nākamgad norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam.

Latvijas izlase šim Eiropas čempionātam kvalificējās pēc šovasar ļoti veiksmīgi aizvadītā kvalifikācijas turnīra, kurā Ainara Zvirgzdiņa vadītā komanda izcīnīja piecas uzvaras sešās spēlēs, izcīnot pirmo vietu apakšgrupā.

Pērn notikušajā Eiropas čempionātā Latvija cieta zaudējumus visās trīs spēlēs, turnīru noslēdzot jau pēc apakšgrupu sacensībām.

Eiropas čempionāta finālturnīrā latvietes piedalīsies sesto reizi pēc kārtas.

2015.gada Eiropas čempionāta sievietēm apakšgrupu sastāvi:

A apakšgrupa - Francija, Čehija, Ukraina, Melnkalne, Rumānija;

B apakšgrupa - Turcija, Baltkrievija, Polija, Itālija, Grieķija;

C apakšgrupa - Serbija, Horvātija, Latvija, Krievija, Lielbritānija;

D apakšgrupa - Spānija, Slovākija, Lietuva, Zviedrija, Ungārija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!