Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase otrdien izcīnīja uzvaru Gruzijā notiekošās Eiropas Jaunatnes olimpiādes otrajā cīņā.

Latvijas komanda ar 49:45 (10:10, 9:10, 11:12, 19:13) uzvarēja Francijas izlasi.

Rezultatīvākā spēlētāja Latvijas izlasē ar 12 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām bija Aleksa Gulbe, bet 11 punktus pievienoja un astoņas bumbas zem groziem izcīnīja Sabīne Lipe.

Rītdien Latvijas meitenes aizvadīs apakšgrupas noslēdzošo, trešo, maču, kurā cīnīsies ar Krievijas kadetēm, kas pirmajā mačā pieveica Franciju. Grupas divas labākās izlases turpinās cīņu par medaļām, trešā un ceturtā komanda - par piekto vietu.

Kā zināms, pirmdien latvietes olimpiādi sāka ar zaudējumu, ar 53:62 kapitulējot Ungārijas vienaudzēm.

Tikmēr jau otro dienu pēc kārtas neveiksmīgas izvērtušās sacensības Latvijas peldētājiem. Neviens no jaunajiem sportistiem neiekļuva sacensību nākamajā kārtā.

400 metru brīvajā stilā puišiem vecuma grupā līdz 16 gadiem Ruslans Golubs distanci veica četrās minūtēs un 24,91 sekundē, ierindojoties 35.pozīcijā, kas bija tikai vienu vietu augstāk nekā Edvardam Niklāvam Tumenam, kurš uzrādīja rezultātu četras minūtes un 25,22 sekundes.

Tāpat arī 50 metru brīvajā stilā puišiem neizteiksmīgu rezultātu uzrādīja Vladimirs Šinkus un Daniels Narajevs, kuri ieņēma attiecīgi 31. un dalītu 38.vietu. Šinkus distanci veica 24,87 sekundēs, bet Narajevs 25,70 sekundēs.

Savukārt 100 metru peldējumā brīvajā stilā meitenēm līdz 14 gadu vecumam 51.vietu ieņēma Kristiāna Maskava, kura savu peldējumu veica minūtē un 2,82 sekundēs, bet pozīciju zemāk atradās Marija Goberga, kura distanci veica minūtē un 2,96 sekundēs.

Kā ziņots, arī pirmdien nevienam no Latvijas jaunajiem peldētājiem neizdevās sasniegt sacensību nākamo kārtu.

Riteņbraukšanā individuālajā braucienā 21.vietu izcīnījis Latvijas jaunais sportists Kristers Ansons, kurš 9,6 kilometrus garo distanci veica 13 minūtēs un 8,075 sekundēs, kas bija par 38,05 sekundēm lēnāk nekā sacensību uzvarētājam. 59.pozīcijā ierindojās Kristaps Pelčers, kas uzrādīja rezultātu 13 minūtes un 35,676 sekundes, bet kā 84.finišēja Kristofers Filips Bindemanis, kurš distanci veica 14 minūtēs un 2,346 sekundēs. Kopā šajās sacensībās startēja 100 sportisti.

Tikmēr meitenēm 51.labāko rezultātu 9,6 kilometrus garajā individuālajā braucienā uzrādīja Viktorija Loiko. Viņa finišēja pēc 15 minūtēm un 25,701 sekundes, kas bija minūti un 13,271 sekundi lēnāk nekā brauciena uzvarētājai. 63.pozīcijā ierindojās Megana Grīslīte, kurai 16 minūtes un 6,210 sekundes, bet trīs pozīcijas zemāk atrodama viņas māsa Megija Grīslīte, kura distanci veica 16 minūtēs un 21,910 sekundēs. Meiteņu konkurencē cīnījās 69 riteņbraucējas.

Pirmdien Denīza Marcinkeviča bija vienīgā Latvijas sportiste tenisā, kura guva uzvaru. Viņa vienspēļu sacensībās ar 6-1, 6-3 pārspēja sacensību septīto numuru Lizu Pičineti no Itālijas. Nākamajā kārtā Marcinkevičai jācīnās ar Islandes sportisti Sāru Lindu Torkelsdotiru. Šajā turnīrā ar otro numuru izlikta cita Latvijas sportiste Daniela Vismane, kas sacensības vēl nav uzsākusi. Vismane un Marcinkeviča piedalīsies arī dubultspēlēs, kur tās izliktas kā ceturtais numurs.

Savukārt puišiem vienspēlēs zaudējumus piedzīvoja gan ar devīto numuru izliktais Daniils Batmanovs, gan Mārtiņš Rocēns. Batmanovs pirmajā kārtā piedzīvoja neveiksmi ar 6-7 (0:7), 1-6, bet Rocēns zaudēja ar 5-7, 6-3, 1-6. Abi puiši startēs arī dubultspēļu sacensībās, kur tie izlikti ar astoto numuru.

Tikmēr vieglatlētikā 100 metru barjerskrējiena finālā iekļuva Latvijas sportiste Paula Sprudzāne, kas priekšsacīkstēs sasniedza savu sezonas labāko laiku 13,84 sekundes un finālsacensībās iekļuva, pateicoties tieši uzrādītajam rezultātam. Tāpat sezonas labāko rezultātu sasniedza augstlēcēja Dagnija Ciematniece, kura A grupas kvalifikācijas sacensībās pārvarēja 1,72 metrus augstumā novietoto latiņu. Tādējādi Latvijas sportiste bija starp tām 12 labākajām augstlēcējām, kas kvalificējās sacensību finālam.

Tāllēkšanas sacensību finālā iekļuva vieglatlēte Klinta Bļusina, kura jau pirmajā mēģinājumā uzrādīja sezonas labāko rezultātu un pārvarēja kvalifikācijas normu, aizlecot 5,85 metrus tālu. Kvalifikācijā tas bija dalīts otrs labākais rezultāts. Zīmīgi, ka pirmdien Bļusina izcīnīja devīto vietu 100 metru skrējienā.

Ne tik veiksmīgs sniegums otrdien padevās diska metējai Elīzai Pukānei, kura kvalifikācijas sacensībās palika uzreiz aiz 12 labāko rezultātu īpašniecēm, tā arī neiekļūstot finālā, bet izcīnot 13.vietu. Tāpat arī nākamajā sacensību kārtā neiekļuva skrējējs Alfrēds Apinis, kurš startēja 800 metru distancē. Skrējienu latvietis veica divās minūtēs un 0,72 sekundēs, sacensības noslēdzot 19.vietā.

Otrdien savu otro maču šajā olimpiādē aizvada Latvijas U-16 puišu basketbola izlase, kas spēkojas ar Turcijas vienaudžiem. Pirmajā duelī Latvijas jaunie basketbolisti ar 61:87 atzina Bosnijas un Hercegovinas vienaudžu pārākumu.

13.Eiropas Jaunatnes olimpiāde notiks no 25.jūlija līdz 1.augustam. Sacensībās savu sportisko meistarību plāno pārbaudīt 50 Eiropas valstu jaunie sportisti. Latvijas sportisti plāno startēt septiņos no deviņiem sacensību programmā iekļautajiem sporta veidiem, kopā uz starta dodoties 72 atlētiem.

Gan pēc sporta veidu klāsta, gan ceremoniju ziņā Eiropas Jaunatnes olimpiāde līdzinās olimpiskajām spēlēm. Sporta programmā tiek izmantota olimpiskā simbolika un atribūtika, kā arī olimpisko spēļu tradīcijas.

Latvijas sportisti piedalījušies visās Eiropas Jaunatnes olimpiādēs, izņemot pirmo. Kopumā sacensībās izcīnītas vairāk nekā 30 medaļas.

Eiropas Jaunatnes olimpiādē senāk startējuši tādi Latvijas sportisti kā vieglatlēti Jeļena Prokopčuka, Staņislavs Olijars, Līga Kļaviņa, Inga Kožarenoka, Ilze Gribule, Poļina Jeļizarova un Rita Obižājeva. Citos sporta veidos olimpiādē uz starta devušies peldētāji Margarita Kalmikova un Romāns Miloslavskis, riteņbraucējs Indulis Bekmanis, kā arī talantīgā tenisiste Jeļena Ostapenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!