Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlase pirmdien nodrošināja vietu Rumānijā notiekošā Eiropas čempionāta B divīzijas labāko astoņu komandu pulkā, tādejādi turpinot cīņu par iekļūšanu A divīzijā.

A apakšgrupas trešās kārtas mačā Latvija ar 70:44 (23:9, 17:5, 19:16, 11:14) sagrāva Īriju.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā ar 15 punktiem bija Ieva Spīgule, bet pa 13 punktiem guva Sindija Kudule un Vineta Bīriņa, kurai arī desmit bumbas zem groziem. Savukārt 12 punktus pievienoja Anna Buša.

Jau ar pašu mača sākumu Latvija ņēma iniciatīvu savās rokās, neļaujot pretiniecēm izvērsties un sestajā minūtē pirmo reizi sasniedzot vismaz desmit punktu atstatumu (14:2). Tiesa, pirmās ceturtdaļas izskaņā cīņa starp abām komandām nedaudz izlīdzinājās, bet Latvija pirmo ceturksni noslēdza ar 14 punktu handikapu (23:9).

Tomēr otrajā ceturtdaļā Latvijas jaunās basketbolistes turpināja demonstrēt savu pārspēku, 16.minūtē sasniedzot jau 21 punkta pārsvaru - 34:13, bet pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 40:14 par labu Latvijai.

Otrajā puslaikā šaubas par uzvarētāju neradās, lai gan rezultāta starpība vairs tik dominanti nepieauga, Latvijas jaunajām basketbolistēm pārliecinoši izcīnot otro uzvaru turnīrā un sasniedzot Eiropas čempionāta B divīzijas astoņnieku.

Turnīra ievadā latvietes pagājušās nedēļas ceturtdienā ar 78:58 uzvarēja Vāciju, bet sestdien ar 44:46 piekāpās Igaunijai.

A apakšgrupas kopvērtējumā Latvija ar diviem panākumiem trīs mačos izcīnīja pirmo vietu, bet pēc tam ar tādu pašu bilanci sekoja attiecīgi Vācija un Igaunija. Tikmēr Īrija palika pēdējā bez uzvarām.

Kopumā Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā piedalās 17 komandas, kas pirmajā posmā bija sadalītas četrās apakšgrupās - trīs grupās bija četras izlases, bet vienā spēlēja piecas. Katras apakšgrupas divas labākās valstsvienības kvalificējās otrajam posmam, kur šīs astoņas komandas tiks iedalītas divās grupās pa četrām katrā. Turpinājumā divas labākās no katras apakšgrupas sasniegs pusfinālu, bet pārējās cīnīsies par 5.-8.vietu.

A divīzijai kvalificēsies trīs labākās turnīra komandas.

Sagatavošanās posma laikā Latvija aizvadīja sešas pārbaudes spēles, tiekot pie četrām uzvarām. Turklāt jūlijā komandai izdevās triumfēt Tallinā notikušajā Baltijas kausa izcīņā.

Latvijas valstsvienības sastāvs dalībai Eiropas čempionātā bija zināms jau pirms Baltijas kausa izcīņas, kad komandas galvenā trenere Ilze Ose-Hlebovicka kā pēdējās no kandidātu saraksta nolēma svītrot Kristiānu Rikveilu, Lindu Skulmi un Kristīni Peksi.

Latvijas izlasei šajā turnīrā nevar palīdzēt Kate Krēsliņa un Kitija Laksa, kuras šosezon jau palīdzēja pieaugušo valstsvienībai 2015.gada Eiropas čempionāta atlases turnīrā un arī U-20 izlasei Eiropas čempionātā, bet saskaņā ar Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") noteikumiem trešajā valstsvienībā viņas spēlēt nevar.

No izlases sastāva Paulai Strautmanei un Vinetai Bīriņai šis ir jau ceturtais Eiropas čempionāts, turklāt Bīriņa pērn startējusi pat U-20 čempionātā. Septiņas meitenes pirms diviem gadiem bija U-16 izlases sastāvā, kas izcīnīja trešo vietu B divīzijā un iespēju spēlēt starp Eiropas spēcīgākajām izlasēm.

Latvijas U-18 meiteņu izlase šovasar ir vienīgā no sešām latviešu junioru izlasēm, kas nepiedalās spēcīgākajās A divīzijas sacensībās, bet B divīzijā cīnās par atgriešanos starp labākajām valstīm.

Pērn Latvijas jaunās basketbolistes Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā ierindojās ceturtajā vietā, netiekot pie iespējas spēlēt divīziju augstāk.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases spēlētāju saraksts dalībai Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā:

Anna Buša, Beāte Markāne, Kitija Štolce (visas - "Kolibri"/"47.vsk."), Sindija Kudule, Annija Einere, Paula Strautmane, Vineta Bīriņa, Anna Dreimane (visas - "TTT Juniores"), Anete Ozola, Linda Magone (abas - "Valmiera"), Ieva Spīgule (bez kluba), Amanda Betlere (LSPA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!