Foto: fibaeurope.com
Latvijas U-18 puišu basketbola komanda Grieķijā notiekošā Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla mačā par 9.-16.vietu pārspēja Melnkalnes vienaudžus, tādejādi saglabājot vietu augstākajā divīzijā.

Latvijas basketbolisti izcīnīja uzvaru ar 68:65 (26:19, 13:22, 14:9, 15:15).

Pa 15 punktiem šajā cīņā guva trīs Latvijas basketbolisti - Kristers Zoriks, Verners Kohs un Zigmārs Raimo, kuram arī 11 atlēkušās bumbas.

Cīņa iesākās abām komandām demonstrējot līdzvērtīgu sniegumu, tomēr pirmās ceturtdaļas noslēgumā Latvijas jaunie basketbolisti spēja iekrāt 11 punktu pārsvaru (26:15). Otrā ceturkšņa pirmajā pusē handikaps turējās desmit punktu robežās, tomēr beidzoties pirmajam puslaikam Melnkalnes puiši jau panāca divu punktu atstatumu (39:41).

Otrā puslaika sākumā melnkalnieši jau izvirzījās vadībā ar 44:40, taču Latvijas basketbolisti saviem pretiniekiem neļāva attālināties. Turpinājumā cīņa aizritēja punkts punktā līdz pat ceturtā ceturkšņa sākumam, kurā latvieši izvirzījās vadībā ar pieciem punktiem (55:50).

Pēc tam, kad Melnkalnes basketbolisti bija guvuši astoņus bezatbildes punktus (58:55), sporta zālē radās problēmas ar apgaismojumu, kā dēļ maču ceturtdaļas vidū uz dažām minūtēm nācās pārtraukt. Pārtraukums par labu nāca Latvijas basketbolistiem, kuriem izdevās rezultātu izlīdzināt (60:60), kā arī trīs minūtes līdz pamatlaika beigām iekrāt četru punktu pārsvaru (64:60).

Kad līdz ceturtās ceturtdaļas beigām bija atlikušas vien 37 sekundes, melnkalnieši izmantoja Latvijas basketbolistu kļūdu un panāca neizšķirtu 65:65. Tomēr 25 sekundes vēlāk Kristers Zoriks aukstasinīgi realizēja divus soda metienus, panākot 67:65. Tāpat Zoriks realizēja arī vienu no diviem soda metieniem, kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas vien sešas sekundes, tādejādi nodrošinot latviešiem uzvaru ar 68:65.

Latvijas jaunie basketbolisti turpinās cīņu par devīto vietu, bet Melnkalne cīnīsies par 13. vietu, turklāt būs apdraudēta viņu palikšana A divīzijā, jo spēcīgāko komandu saimi atstās trīs čempionāta vājākās vienības.

Kā zināms, Latvija pirmajā posmā ar 70:61 pieveica Melnkalni, ar 64:67 piedzīvoja sāpīgu zaudējumu pret spēcīgajiem Serbijas vienaudžiem un ar 76:84 piekāpās Vācijai.

Ar vienu uzvaru trijās spēlēs bija pietiekami, lai Latvija sasniegtu Eiropas čempionāta otro posmu, tomēr uz to tā nepaņēma līdzi nevienu uzvaru.

Savukārt otro posmu Latvija sāka ar zaudējumu 62:91 Francijai un uzvaru 92:56 pār Čehiju. Neskatoties uz Čehijas pieveikšanu, cerības uz ceturtdaļfinālu Latvijai zuda jau pirms pēdējā mača, kurā ar 75:73 tika uzveikta Spānija.

Tikmēr Melnkalne pēc zaudējuma Latvijai ar 64:55 negaidīti uzveica Vāciju. Tomēr trešajā pirmā posma spēlē melnkalnieši ar 46:71 piekāpās saviem kaimiņiem serbiem un palika apakšgrupas ceturtajā vietā, tāpēc otrajā posmā tai bija jāsacenšas ar pārējo trīs apakšgrupu pastarītēm.

Otrajā posmā Melnkalne vispirms ar 68:70 piekāpās Somijai, tad ar 91:68 pieveica Horvātiju un ar 58:60 zaudēja Ukrainai. Līdz ar to šajā apakšgrupā Melnkalne palika pēdējā, ceturtajā, vietā.

Kā zināms, otrā posma grupu piekto un sesto vietu ieguvējas sarindotas pēc uzrādītā snieguma - stiprākā vienība, kas ir Latvija, spēkojās ar G grupas vājāko vienību Melnkalni.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Jūlija sākumā divreiz tika pieveikta Gruzija (93:68 un 79:72), kā arī piedzīvoti divi zaudējumi Krievijai (52:56 un 69:81). Baltijas kausa ievadā 13.jūlijā Ventspilī ar 58:68 tika zaudēts Turcijai, bet nākamajā dienā ar 69:56 pieveikta Igaunija. Baltijas kausa noslēgumā ar 76:70 tika uzveikta Lietuva, bet svētdien kaimiņi uzvarēti vēlreiz - ar 89:81.

Komandā iekļauti deviņu sporta skolu audzēkņi. Lielākā daļa šosezon ieguvusi rūdījumu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrajā divīzijā, bet Dāvis Gūtmanis "Saldus" sastāvā spēlējis arī augstākajā līgā. Diviem spēlētājiem ir pieredze ārzemēs - Džeiks Krūmiņš Spānijā pieredzi krājis trīs gadus, bet Roberts Blumbergs spēlējis Čehijā.

Dažādu iemeslu dēļ izlasē nav vairāku pērnās U-16 valstsvienības spēlētāju, kas Latvijai palīdzēja izcīnīt sudraba medaļu Eiropas čempionātā. Traumu dēļ izlasei nepievienojās Artūrs Strautiņš un Kārlis Garoza, kamēr Rodionam Kurucam pēc četru gadu līguma noslēgšanas ar Spānijas līderi "Barcelona" paredzēti individuālie treniņi. Tiesa, šiem spēlētājiem U-18 čempionātā būs iespēja spēlēt arī nākamajā gadā.

U-18 izlasē ir astoņi basketbolisti, kuri pirms diviem gadiem spēlēja U-16 čempionātā, turklāt trīs - Krūmiņš, Renārs Birkāns un Zigmārs Raimo - pērn piedalījās arī Eiropas U-18 čempionātā.

Iepriekšējos trīs gadus Latvijas juniori ir sasnieguši Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnītas bronzas medaļas.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris ir Jānis Gailītis, kura vadībā U-16 izlase pērn kļuva par Eiropas vicečempioni.

U-18 turnīros pēdējos divos gados par čempioniem kronēti turki, kamēr horvāti trīs gados izcīnījuši visa kaluma medaļas.

Latvijas U-18 puišu izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Kristers Zoriks, Renārs Birkāns, Mārcis Saulītis (visi - BJBS Rīga/DSN), Žanis Jankovskis, Verners Kohs, Roberts Blumbergs (visi - "Ventspils"), Dāvis Gūtmanis ("Saldus"), Džeiks Krūmiņš ("Ķeizarmežs"), Arnolds Krauklis (BJBS Rīga/"Rīdzene"), Eduards Hāzners, Kārlis Šiliņš (abi - "VEF skola"), Zigmārs Raimo ("Madona").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!