Foto: AP/Scanpix

Latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis sestdien guva 25 punktus, bet viņa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks" vienība Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārā čempionāta mačā izbraukumā ar 102:107 (22:38, 25:20, 24:17, 31:32) zaudēja Šarlotes "Hornets" komandai, pārtraucot trīs uzvaru sēriju. Savukārt latvietis Dāvis Bertāns sestdien palika bez punktiem, kamēr viņa pārstāvētā Sanantonio "Spurs" komanda NBAregulārā čempionāta spēlē izbraukumā ar 112:100 (23:22, 31:22, 36:32, 22:24) pārspēja Vašingtonas "Wizards".

Porziņģis šajā mačā nospēlēja 37 minūtes, kuru laikā iemeta piecus no 11 divpunktniekiem un divus no pieciem tālmetieniem, kā arī deviņus no 11 "sodiņiem".

Tāpat latvieša rēķinā arī sešas atlēkušās bumbas, divi bloķēti metieni un četras piezīmes.

Porziņģis bija rezultatīvākais "Knicks" komandas basketbolists, kamēr pa 18 punktiem sameta Karmelo Entonijs un Deriks Rouzs, kurš nebija arī tālu no "triple-double", jo aizsargs pievienoja arī astoņas atlēkušās bumbas un astoņas rezultatīvas piespēles.

Savukārt "Hornets" rindās 28 punktus sameta Kemba Volkers, kamēr aizsargs Džeremijs Lembs pamanījās izcelties ar 17 punktiem un 18 atlēkušajām bumbām.

Pirmā ceturtdaļa "Knicks" komandai bija ļoti neveiksmīga, lai gan jau pirmajā minūtē Porziņģis izmantoja teicamu Kortnija Lī "alley-oop" piespēli un tobrīd panāca neizšķirtu 2:2. Ņujorkas vienībai spēle nevedās, jo "Hornets" veica 13:0 izrāvienu un panāca 15:2. Ātri vien tika nomainīts arī Porziņģis, kurš pēc tam atgriezās laukumā pirmā ceturkšņa izskaņā, realizēdams pustālo metienu, kā arī trīs no četriem "sodiņiem". Tikmēr "Knicks" vienība pirmās ceturtdaļas laikā pamanījās nonākt iedzinējos pat ar 21 punktu (15:36).

Tiesa, otrajā ceturksnī "Knicks" atguvās, turklāt tas notika arī Porziņģa dēļ, kurš, pateicoties savai aktivitātei, vairākas reizes stājās uz soda metiena līnijas, kā arī bija precīzs vēl pāris reizes no spēles. Kad līdz pirmā puslaika beigām bija atlikušas sešas minūtes, Entonijs ar precīzu divpunktnieku samazināja "Hornets" pārsvaru vairs tikai līdz astoņiem punktiem (37:45).

Lai gan Porziņģis bija gana rezultatīvs, viņš otrajā ceturtdaļā pavadīja arī diezgan daudz laika uz rezervistu soliņa. Pirmo puslaiku latvietis noslēdza ar 12 punktiem.

Porziņģis otrā puslaika sākumā realizēja savu pirmo tālmetienu, pietuvinot "Knicks" līdz 53:58. Lai arī Ņujorkas komanda atradās iedzinējos ar dažu punktu pārsvaru, vienības savā starpā spēlēja diezgan līdzvērtīgi, punktus gūdamas pārmaiņus. Arī Latvijas basketbolists bija pamanāms, vienā no epizodēm izceļoties ar diviem punktiem un trāpītu soda metienu.

Šī gada Latvijas labākais basketbolists trešajā ceturksnī turpināja spēlēt pirmo vijoli uzbrukumā, nepilnas četras minūtes līdz beigām iemetot vēl vienu tālmetienu un panākot 66:69. Porziņģis bija guvis jau 21 punktu, bet divas minūtes līdz ceturtdaļas beigām Entonijs ar precīzu atkārtotu tālmetienu jau izlīdzināja rezultātu - 71:71.

Noslēdzošo ceturtdaļu Ņujorkas komanda sāka ar četru punktu deficītu, taču pretiniekus gan nekur tālu nepalaida, turklāt svarīgos brīžos precīzs uzbrukumā bija "Knicks" aizsargs Brendons Dženingss. Tieši Porziņģis vairāk nekā astoņas minūtes pirms beigām ar precīzu soda metienu pēc pretinieku tehniskās piezīmes vēlreiz panāca neizšķirtu (82:82).

Mača turpinājumā latvietis vēlreiz izcēlās ar diviem punktiem plus precīzu soda metienu, visu laiku turot "Knicks" komandu līdzās "Hornets" basketbolistiem. Piecas minūtes līdz beigām Šarlotes vienībai tomēr izdevās neliels atrāviens, kas vainagojās ar Frenka Kaminska iemestu tālmetienu un mājinieku izvirzīšanu vadībā ar 93:87.

Noslēdzošajās minūtēs "Hornets" aizsardzībā pret Porziņģi spēlēja ļoti cieši, neļaujot viņam tikt pie bumbas. Turklāt tieši latvieša sedzamais Kaminskis uzbrukumā spēlēja lieliski, Šarlotes komandai gūdams vēl piecus punktus pēc kārtas un divas minūtes līdz beigām panākot 100:93.

Tikai 11,2 sekundes līdz pamatlaika beigām Džastins Holidejs no "Knicks" vienības realizēja trīspunktnieku un samazināja rezultāta starpību līdz trim punktiem (102:105). Tiesa, viesi panākt pretiniekus tā arī nespēja un cieta diezgan likumsakarīgu zaudējumu.

"Knicks" un "Hornets" savā starpā tikās jau piektdien, kad spraigā cīņā uzvaru pagarinājumā savā laukumā ar 113:111 guva Ņujorkas vienība. Porziņģis šajā mačā guva 16 punktus.

Ar astoņām uzvarām 16 spēlēs "Knicks" komanda Austrumu konferences kopvērtējumā noslīdējusi uz septīto vietu, jo to apsteigusi devīto uzvaru guvusī "Hornets".

Pirms sestdienas mača Šarlotes vienība bija zaudējusi četrās spēlēs pēc kārtas.

Nākamo maču "Knicks" aizvadīs pirmdien, kad savā laukumā uzņems Oklahomasitijas "Thunder" vienību.

Porziņģis NBA pārsteidzoši debitēja pērn, kad viņš 72 mačos izcēlās caurmērā ar 14,3 punktiem un 7,3 atlēkušajām bumbām, kā arī 1,9 bloķētiem metieniem. Latvietis iemantoja milzu popularitāti ne tikai "Knicks" fanu vidū, bet arī visā līgā.

Tikmēr "Spurs" komanda tikusi jau pie deviņām uzvarām pēc kārtas.

Bertāns šajā mačā laukumā pavadīja 11 minūtes, bet abi izpildītie tālmetieni latvietim nebija precīzi.

Tāpat Latvijas basketbolists šajā mačā izcēlās ar vienu atlēkušo bumbu, vienu rezultatīvu piespēli un vienu bloķētu metienu.

"Spurs" sastāvā 24 punktus iemeta Lemarkuss Oldridžs, bet 20 punktus pievienoja pieredzējušais francūzis Tonijs Pārkers.

Savukārt "Wizards" rindās ar 25 punktiem atzīmējās Bredlijs Bīls, bet 21 punktu pievienoja Džons Vols.

Bertāns laukumā pirmo reizi šajā mačā nāca pirmās ceturtdaļas desmitajā minūtē, kad viņš nomainīja Oldridžu, turklāt neilgu laiku pēc tam izcēlās ar lielisku spēli aizsardzībā, skaisti bloķējot Endrū Nikolsona metienu. Pēc tam latvietis netrāpīja tālu trīspunktnieku, bet laukumu viņš atstāja otrās ceturtdaļas sākumā, kad bija nospēlējis aptuveni piecas minūtes pēc kārtas.

Abas komandas tikmēr spēles sākumu aizvadīja punkts punktā, bet otrajā ceturtdaļā "Spurs" pārņēma iniciatīvu un pirmā puslaika beigās izvirzījās vadībā jau ar 15 punktiem (53:38), bet pirmo puslaiku viesi noslēdza ar desmit punktu handikapu - 54:44.

Laukumā Bertāns atgriezās trešās ceturtdaļas izskaņā, atzīmējoties ar atlēkušo bumbu un vēl vienu netrāpītu trīspunktnieku. Pēc tam laukumu viņš atstāja noslēdzošā ceturkšņa sākumā. Tikmēr Sanantonio komanda prasmīgi ne tikai spēja noturēt savu pārsvaru, bet arī to pat palielināt, noslēdzošās ceturtdaļas ievadā tam tuvojoties jau 20 punktu slieksnim.

Tā kā "Spurs" tuvojās diezgan drošai uzvarai, Bertāns laukumā atgriezās mača priekšpēdējā minūtē. Tiesa, izcelties viņš vairs nepaguva.

Ar 14 uzvarām 17 spēlēs "Spurs" komanda kopā ar Losandželosas "Clippers" vienību Rietumu konferences kopvērtējumā atpaliek tikai no 14 panākumus 16 mačos guvušās Goldensteitas "Warriors". Tikmēr "Wizards" ar pieciem panākumiem 15 spēlēs Austrumu konferencē atrodas 12. vietā.

Ziņots, ka piektdien Bertāns otro maču pēc kārtas laboja savu NBA rezultativitātes rekordu un uzvarā pār Bostonas "Celtics" guva 15 punktus.

Nākamo maču "Spurs" aizvadīs otrdien, kad uzņems Orlando "Magic" basketbolistus.

Nesen 24 gadu jubileju atzīmējušais rūjienietis Bertāns "Spurs" rindām pievienojās pēc tam, kad divus gadus bija pavadījis Spānijas augstākās līgas (ACB) komandā Vitorijas "Laboral Kutxa".

Sanantonio klubs tiesības uz Bertānu ieguva 2011. gada NBA draftā, kad viņu sākotnēji otrajā kārtā ar 42. numuru izvēlējās Indiānas "Pacers", kas gan šo spēlētāju uzreiz aizmainīja uz "Spurs". Zīmīgi, ka šajā maiņas darījumā tika iekļauts arī togad draftētais Kavai Lenards, kurš šobrīd ir viens no Sanantonio kluba līderiem, turklāt tika nosaukts par 2014. gada NBA finālsērijas vērtīgāko basketbolistu, aizvedot vienību līdz čempiontitulam.

Bertāns karjeras laikā divas reizes atguvies no ceļgala krustenisko saišu plīsuma, turklāt abas reizes viņš ārstējies tieši pie "Spurs" speciālistiem. Tiek lēsts, ka Bertāns ar "Spurs" noslēdzis divu gadu līgumu par kopējo summu divi miljoni dolāru (1,83 miljoni eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!