Pirmdien, 24.septembrī, Itālijā sākas 31.Eiropas sieviešu basketbola čempionāts, kur starp 16 komandām spēlēs arī Latvijas valstsvienība.
Latvijas izlase turnīrā ielozēta A apakšgrupā kopā ar Turcijas, Izraēlas un Čehijas valstsvienībām.

Pirmo maču Latvija aizvadīs pirmdien plkst.19.30, tiekoties ar Turciju un to tiešraidē translēs kabeļtelevīzijas kanāls TV6. Otrdien latvietes mērosies spēkiem ar papildus kvalifikācijas turnīra uzvarētāju Izraēlu, bet trešdien - ar pašreizējo Eiropas čempionvienību Čehiju. Turnīra nākamajā kārtā iekļūs grupas trīs spēcīgākās komandas, bet ceturtajai vietai čempionāts būs noslēdzies.

Ja Latvijas izlase iekļūs nākamajā kārtā, tad spēlēs E apakšgrupā, kur tiksies ar B apakšgrupas trīs spēcīgākajām izlasēm. B apakšgrupā spēlē Beļģija, Rumānija, Vācija un Lietuva. E apakšgrupas četras spēcīgākās izlases iekļūs Eiropas čempionāta astotdaļfinālā.

Vēl turnīrā C apakšgrupā spēlēs Itālija, Francija, Grieķija un Krievija, savukārt D apakšgrupā - Baltkrievija, Spānija, Serbija un Horvātija.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā pirms vairāk kā gada Latvijas izlase izcīnīja uzvaru savā apakšgrupā. Sākotnēji latvietes ar 72:73 piekāpās Slovākijai, bet pēc tam ar 71:67 pārspēja Beļģiju, ar 71:63 otrajā mačā pieveica Slovākiju un ar 70:63 otro reizi pieveica Beļģiju.

Šī gada aprīlī, piecus mēnešus pirms Eiropas čempionāta finālturnīra, Latvijas izlases treneru korpusā notika galvenā trenera maiņa. Par izlases galveno treneri tika iecelts Krievijas kluba Maskavas "Dinamo" treneris Ainars Zvirgzdiņš, bet par viņa palīgu kļuva līdzšinējais galvenais treneris Ainārs Čukste. Trenera asistenta amatā palika arī Aigars Nerips.

Sākotnēji izlases kandidāšu sarakstā bija iekļautas vairāk kā 20 basketbolistes, bet pirmajā treniņā piedalījās tikai 16 spēlētājas un vēlāk to skaits tikai samazinājās.

Pirmo pārbaudes turnīru latvietes aizvadīja Tallinā, kad Baltijas jūras kausa izcīņas ietvaros ar 86:54 pieveica Zviedriju, ar 108:44 sagrāva Igauniju, kā arī ar 81:68 pārspēja Somiju.

Turpinājumā Latvijas izlases basketbolistes devās uz Ķīnu, kur turnīrā izcīnīja otro vietu. Apakšgrupu turnīrā Latvijas basketbolistes ar 63:68 piekāpās Kubai, ar 86:65 pieveica Kanādu, bet ar 72:93 piekāpās Ķīnai. Savukārt pusfinālā Latvija ar rezultātu 72:61 pārspēja Kubu, bet finālā ar 62:67 vēlreiz piekāpās Ķīnai. Šajā turnīrā smadzeņu satricinājumu guva izlases saspēles vadītāja Zane Eglīte, kas viņai ilgāku laiku neļāva trenēties.

Trešajā turnīrā Rīgā pret Eiropas vadošajām komandām latvietes piedzīvoja trīs zaudējumus. Turnīra pirmajā spēlē Latvijas basketbolistes ar 54:65 piekāpās Francijai, bet pēc tam ar 59:72 piekāpās Ķīnas valstsvienībai, savukārt pēdējā mačā ar 62:69 piekāpās Spānijai. Šajā turnīrā mačā ar ķīnietēm traumu guva cita izlases saspēles vadītāja Elīna Babkina, kura lauza roku un Eiropas čempionātā nevarēs piedalīties.

Pēc Rīgas turnīra smagu savainojumu guva arī Dace Cinīte, kura arī Eiropas čempionātā nepiedalīsies. Šis savainojums Latviju atstāja 12 spēlētāju sastāvā, kuras arī devās uz pēdējo pārbaudes turnīru Beļģijā. Sākotnēji turnīrā Beļģijā Latvija ar 60:75 piekāpās mājiniecēm, bet pēc tam ar 66:73 piekāpās Spānijas valstsvienībai.

Pirms Eiropas čempionāta izlases basketbolistes īstenoja kādu arī līdz šim Latvijā nebijušu akciju, labdarības kalendāram fotografējoties kailas. Kalendārā "Latvijas Nacionālā sieviešu izlase - Latvijas basketbola veterāniem", kurš izdots tikai 1000 eksemplāros, kailas fotografējušās visas 12 basketbolistes, kuras piedalīsies Eiropas čempionātā un visi no kalendāra gūtie ienākumi aizies sporta veterānu, īpaši Uļjanas Semjonovas rehabilitācijas, atbalstam.

Eiropas čempionāts četrās Itālijas pilsētās Ortonā, Vasto, Lančonā un Kjeti norisināsies līdz 7.oktobrim, kad notiks turnīra finālmačs.

Šis Latvijas izlasei būs trešais Eiropas čempionāta finālturnīrs. 1999.gadā Latvija turnīrā Polijā ierindojās devītajā vietā, bet 2005.gadā Turcijā - sesto vietu.

Nākamais Eiropas čempionāta finālturnīrs norisināsies 2009.gadā Latvijā.

Latvijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīrā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Ilze Ose-Hlebovicka, Santa Dreimane, Aija Brumermane, Dita Krumberga, Anita Teilāne. Galvenais treneris: Ainars Zvirgzdiņš. Treneri: Ainārs Čukste, Aigars Nerips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!