Foto: F64
Latvijas U-20 puišu basketbola izlase Helsinkos notiekošajā Eiropas čempionātā demonstrē atzīstamu spēles kvalitāti un tā līdz šim nav likusi sarkt, pēc neveiksmes pret Ukrainu sacīja komandas galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolisti Eiropas čempionāta grupu kārtas pēdējā cīņā izsēja 23 punktu pārsvaru un dramatiskā cīņā ar 70:72 (17:10, 15:12, 23:21, 10:22) pagarinājumā zaudēja Ukrainas vienaudžiem.

"Zaudēt spēlē, kuras lielākajā daļā esi bijis vadībā, nav patīkami, taču ar šo neveiksmi sev neko šajā čempionātā neesam sabojājuši. Viss pirms spēles plānotais kopumā nostrādāja. Aizsardzībā pietiekami ierobežojām divus ukraiņu līderus, nepārtraukti turot viņus zem spiediena. Abi savu metienu normu savāca, taču precizitāte nebija nekāda spožā, jo bieži nācās uzbrukt no neērtām pozīcijām. Uzbrukums bija pietiekami daudzveidīgs, atkal uzvarējām cīņā par atlēkušajām bumbām (55 pret 47)," Latvijas Basketbola savienība citē Vecvagara teikto. "Iegāza tehniskais brāķis. 32 kļūdas, turklāt pilnā spektrā - driblā, piespēlēs, bumbas ķeršanā. Nedomāju, ka tā ir vieglprātība vai paviršība - drīzāk pārlieka vēlme nospēlēt pareizi. Turklāt viena neprecizitāte provocē nākamo, kam nevajadzētu notikt."

"Spēles beigās, kad pretinieki pēc veiksmīgas pakaļdzīšanās atjaunoja intrigu un trāpīja no sarežģītām pozīcijām, mūsu uzbrukums principā turpināja strādāt labi un spēlētāji, kuri prot trāpīt, tika pie brīviem metieniem. Šodien neiekrita, bet tādas dienas gadās katram basketbolistam un katrai komandai. Labos no viduvējiem atšķir spēja tikt pāri šādām neveiksmēm un jau nākamajā spēlē likt par tām aizmirst arī visus līdzjutējus un ekspertus," norādīja Vecvagars.

Latvijas izlase C apakšgrupas turnīru noslēdza ar vienu uzvaru trīs mačos, kas tai deva trešo vietu. Turpinājumā komandu trešdien sagaida astotdaļfināla cīņa, kur pretiniece noskaidrosies vēlāk otrdien. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

"Rīt sākas īstais čempionāts, kurā katrai spēlei būs "būt vai nebūt" pieskaņa. Tāpēc lielāka nozīme ir nevis līdz šim aizvadīto spēļu rezultātiem, bet gan spēles kopējai kvalitātei, kas līdz šim nav likusi sarkt. Bijušas daudzas solīdas epizodes gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Šodien devām iespēju iespēlēties iepriekšējā mačā cietušajam Rihardam Lomažam, kurš rīt būs drošāks un varēs spēlēt ilgāk," izteicās Vecvagars. "Mūsu grupā piecās spēlēs no sešām uzvarētāji noskaidrojās galotnē, un tas liecina par spēku līdzsvaru. D grupā, ar kuras komandu būs jāspēlē trešdien, bija līdzīga situācija. Mums nebija iemesla pārlieku respektēt grupas uzvarētājus čehus, tāpat nebūtu iemesls justies pārākiem par D grupas pastarīšiem beļģiem. Katrai komandai ir savas nianses, savas stiprās un vājās vietas, bet klases ziņā daudzas ir līdzvērtīgas. Uzvar tā, kura ir labāk gatava konkrētajā dienā, un ceru, ka šodienas mācība mums palīdzēs būt stiprākiem rīt."

Čempionātu Latvijas izlase sāka sestdien ar sāpīgu zaudējumu 68:70 pret pagājušā gada čempioniem Serbijas basketbolistiem, savukārt svētdien ar 78:71 tika uzvarēta Slovēnija.

Eiropas U-20 čempionāts Somijas galvaspilsētā Helsinkos risināsies līdz 24. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!