Foto: F64

Latvijas vicečempioni basketbolā "VEF Rīga" pirmdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar 86:61 (18:18, 23:16, 26:15, 22:12) sagrāva Baltkrievijas klubu Minskas "Cmoki", kas ir šī turnīra vājākā komanda.

"VEF Rīga" sastāvā 18 punktus iemeta Jānis Timma, bet 16 pievienoja Džeralds Robinsons, kuram arī deviņas rezultatīvas piespēles. Tikmēr 13 punktus iemeta Bamba Fals.

Savukārt "Cmoki" sastāvā teicamu individuālo sniegumu demonstrēja Melnkalnes uzbrucējs Ivans Marašs, kuram 27 punkti un 15 bumbas zem groziem.

Lai gan dueļa pirmās minūtes veiksmīgākas izdevās "VEF Rīga" basketbolistiem, kuri izvirzījās vadībā ar 5:0, "Cmoki" ātri vien panāca savus konkurentus un pārņēma arī vadību. Pirmā ceturtdaļa noslēdzās neizšķirti 18:18, kad tālmetienu līdz ar beigu signālu realizēja Robinsons. Viņam pēc tam bija iespēja mest arī soda metienu, taču tas nebija sekmīgs. Otrā ceturkšņa sākumā Minskas klubs iemeta piecus punktus pēc kārtas, bet mājinieki spēja atgūt zaudēto, gūstot deviņus punktus pēc kārtas un panākot 35:28.

Pirmā puslaika izskaņā "VEF Rīga" prata noturēt pārsvaru un atpūtā doties vadībā ar 41:34.

Otrais puslaiks mājiniekiem no Rīgas izvērtās ļoti sekmīgs, jo trešā ceturkšņa beigās tablo vēstīja jau 22 punktu pārsvaru (64:42), turklāt ar skaistu spēli izcēlās Robinsons, kurš ne tikai pats guva punktus, bet arī veica teicamas piespēles partneriem. Lai gan Minskas klubam izdevās brīdi vēlāk samazināt rezultāta starpību par dažiem punktiem, viesiem tomēr neizdevās no jauna iesaistīties cīņā par uzvaru, kas "VEF Rīga" ļāva gūt pārliecinošu uzvaru.

Līdz šim pēdējo maču rīdzinieki VTB līgā bija aizvadījuši pirms nedaudz vairāk kā nedēļas, kad ar rezultātu 69:84 izbraukumā zaudēja Krievijas komandai Volgogradas "Krasnij oktjabr", kas līdz ar to pārtrauca sešu zaudējumu sēriju.

Lai arī Minskas vienībai šosezon ir tikai trīs uzvaras VTB līgā, pēdējā no tām tika izcīnīta nesenajā 31.janvārī, kad savā laukumā ar 74:66 tika pieveikta Samāras "Krasnije kriļja", kur spēlē latvietis Kaspars Bērziņš.

Abu komandu sezonas pirmajā tikšanās reizē, kas notika 25.oktobrī Baltkrievijā, dramatisku uzvaru guva rīdzinieki, uzvarot ar 70:69.

Kopumā "VEF Rīga" un "Cmoki" klubi savā starpā sacentušies sešas reizes, no kurām piecas reizes pārāki bijuši rīdzinieki.

Ar pirmdienas spēli pret Minskas vienību "VEF Rīga" sāk nedēļu, kurā jāaizvada trīs spēles. Pēc tam trešdienā sekos "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) izbraukuma spēle pret "Latvijas Universitāti", bet svētdien gaidāma VTB līgas mājas spēle pret zvaigžņoto Kazaņas "Unics", ko pārstāv arī latvietis Rolands Freimanis.

Ar astoņām uzvarām 18 spēlēs "VEF Rīga" turnīra kopvērtējumā ieņem astoto vietu, bet "Cmoki" ar trim panākumiem 17 mačos ir pēdējā, 16.pozīcijā.

Kā zināms, "VEF Rīga" komanda šajā sezonā nolēmusi lielāku uzmanību pievērst pašmāju basketbolistiem, turklāt galvenā trenera amatā lietuvieti Ramūnu Butautu nomainījis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs.

Pagājušā gada septembrī rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika, bet vēlāk Eiropas kausa turnīrā pārliecinoši netika pārvarēts pirmais posms. Savukārt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu vienība uzsākusi ar pieciem panākumiem septiņās cīņās.

Šosezon VTB Vienotajā līgā piedalās 16 komandas, kur katra aizvadīs divu apļu turnīru, kopumā regulārajā turnīrā nospēlējot 30 mačus, bet astoņas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs.

Šosezon VTB līgā startē desmit klubi no Krievijas, kā arī pa vienai komandai no Kazahstānas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Jau vēstīts, ka iesākumā bija plānots, ka jaunajā VTB līgas sezonā piedalīsies 22 klubi, taču no starta nolēma atteikties piecas Lietuvas vienības, kā arī nu jau vairs neeksistējošā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Spartak", kā arī Polijas vienība Zgoželecas "PGE Turow". Tikmēr valstī nestabilās situācijas dēļ VTB līgā nespēlē arī Ukrainas vienības "Doņeck" un Mariupoles "Azovmaš".

Šajā sezonā "VEF Rīga" sev izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, kas nav paveikts, bet Vienotās līgas sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!