Foto: LETA

Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" svarīgā VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta spēlē svētdien savā laukumā ar rezultātu 87:89 (23:24, 14:21, 27:16, 23:28) zaudēja Krievijas komandai "Ņižņij Novgorod".

Latvijas kluba labā 29 punktus guvis amerikānis Ērls Roulends, kuram arī septiņas atlēkušās bumbas, 13 punktus un astoņas bumbas zem groziem iekrāja lietuvietis Antans Kavaļausks, bet desmit punkti Kristapa Janičenoka kontā.

Viesu rindās tikmēr ar 24 punktiem un 12 bumbām zem groziem izcēlās amerikānis Dižons Tomssons.


Spēles ievadā neliels pārsvars piederēja viesu komandai, tomēr "VEF Rīga" neļāva Krievijas klubam atrauties un pēc piecām nospēlētām minūtēm bija līdzās (12:12). Uzreiz pēc tam mājiniekiem pirmo reizi mačā izdevās izvirzīties vadībā, taču "Ņižņij Novgorod" uz to atbildēja ar 8:1 izrāvienu. Līdz ceturtdaļas beigām "VEF Rīga" atkal izdevās rezultātu izlīdzināt, iekams viesi neatguva viena punkta pārsvaru (24:23).

Otrajā ceturtdaļā spēle ritēja daudz mazāk rezultatīvā cīņā, viesiem esot vadībā ar maksimums četru punktu pārsvaru. "VEF Rīga" uz neveiksmīgo tālmetienu fona (precīzs viens no 12 mēģinājumiem) gan neprata rezultātu izlīdzināt, atpūtā ejot pie astoņu punktu deficīta (37:45).

Lūzumu spēles gaitā Latvijas čempioni spēja panākt trešajā ceturtdaļā. Tā ievadā "VEF Rīga" nokļuva zaudētājos ar 12 punktiem, vēlāk pietuvojās līdz piecu punktu atstatumam, tomēr tuvāk netika līdz pašām ceturtdaļas beigām. Trīs reizes panākuši neizšķirtu (57:57, 59:59, 61:61), Latvijas kluba pārstāvji pēdējā ceturtdaļas minūtē beidzot izvirzījās vadībā ar 64:61.

Spēles ceturtajā ceturtdaļā laukumā valdīja ļoti sīva spēkošanās. Pārsvarā vadībā bija mājinieki, tomēr ar ne vairāk kā četriem punktiem, bet uz brīdi trīs punktu pārsvars bija arī "Ņižņij Novgorod" komandai. Trīs minūtes pirms mačā beigām rīdzinieki bija vadībā ar 77:75, bet minūti vēlāk rezultāts kļuva neizšķirts 79:79. Kad līdz mača beigām bija palikusi minūte, rezultāts joprojām bija neizšķirts (82:82), bet ar bumbu bija viesi. Ar precīzu tālmetienu "Ņižņij Novgorod" 37 sekundes pirms pamatlaika beigām panāca 85:82 savā labā. Kristaps Janičenoks ātri vien panāca neizšķirtu, bet pēc viena precīza viesu soda metiena Roulends deviņas sekundes pirms beigām panāca 87:86 Rīgas kluba labā. Tomēr tad sekundi pirms finālsvilpes viesi prata realizēt trīspunktu metienu, bet noslēdzošais Janičenoka metiens nebija precīzs.

Turnīra B apakšgrupas kopvērtējumā pēc 17 kārtām "VEF Rīga" ar desmit uzvarām atrodas ceturtajā vietā, bet "Ņižņij Novgorod" ar identisku uzvaru un zaudējumu attiecību atrodas pozīciju zemāk.

Ja "VEF Rīga" šo spēli uzvarētu, Latvijas klubs būtu garantējis sev ceturto vietu noslēguma kopvērtējumā, tomēr rīdziniekiem joprojām ir iespēja to paveikt, jo savstarpējos mačos ar "Ņižņij Novgorod" komandu viņiem ir divu punktu pārsvars.

Izslēgšanas spēļu astotdaļfinālā B apakšgrupas ceturtā spēcīgākā vienība sacentīsies ar A grupas piekto komandu, kas pašlaik ir Kazahstānas vienība "Astana".

Uzvaras gadījumā "VEF Rīga" būtu cerības pakāpties arī uz trešo vietu grupā, tomēr piedzīvotais zaudējums šīs cerības ir laupījis.

VTB līgas regulārajā čempionātā katra komanda aizvadīs pa 18 spēlēm. Pēc apakšgrupu sacensībām pa sešām labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies izslēgšanas cīņām. Pirmo divu vietu ieguvēji automātiski iekļūs ceturtdaļfinālā, bet 3.-6.vietu ieņēmušās komandas aizvadīs astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā sērijas ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām, bet ceturtdaļfināli, pusfināli un fināls - līdz trijām uzvarām.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā "VEF Rīga" basketbolistiem tikai nedaudz pietrūka, lai kvalificētos VBL izslēgšanas mačiem.

Zīmīgi, ka šosezon VBL pirmo reizi būs iespēja izcīnīt vietu ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā.

Šajā sezonā VTB līgā piedalās 20 komandas no astoņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!