Foto: Sputnik/Scanpix
Islandes futbola izlases treneris Hemlirs Hašgrīmsons ir sajūsmināts par valstsvienības sasniegto Eiropas čempionāta finālturnīra astotdaļfinālu, jokojot, ka tagad islandiešiem būs jauna nacionālā brīvdiena.

Jau ziņots, ka sensacionālā debitante Islande trešdien pašā mača izskaņā ar 2:1 pārspēja Austriju un kvalificējās astotdaļfinālam.

"Domāju, ka mums būs jauna nacionālā brīvdiena. Tā ir 17.jūnijā, bet viņi noteikti to mainīs. Tieši tik daudz mums šī uzvara nozīmē," pēc spēles teica Hašgrīmsons.

Aizvadīto spēli treneris salīdzina ar amerikāņu kalniņiem, kas vienā brīdī ved lejā, bet citā augšā.

"Visi, kas redzēja šo spēli, saprata, cik ļoti daudz mums tas nozīmē. Mēs bijām gatavi ziedot jebko uzvaras vārdā. Pirmajā puslaikā un otrā puslaika sākumā zaudējām iniciatīvu, tomēr beigās izdevās uzvarēt," uzsvēra Hašgrīmsons.

Astotdaļfinālā Islande pirmdien spēkosies ar futbola dzimteni Angliju.

"Vienmēr esmu atbalstījis Angliju lielajos turnīros, kuros paši nespēlējām. Sapnis ir piepildījies, tomēr iesim un spēlēsim. Ticu komandas spējām un neesam nobijušies. Zinām, kādu prieku sagādā uzvaras. Pazīstam angļu futbolu, esam apsēsti ar to. Nedomāju, ka mums daudz viņi jāanalizē," atzīmēja treneris.

Tikmēr Austrijas izlases galvenais treneris Marcels Kollers atgādināja, ka austrieši pirmo reizi kvalificējušies Eiropas čempionāta finālturnīram, jo 2008.gadā komanda meistarsacīkstēs iekļuva kā sacensību rīkotāja.

"Nevaram būt apmierināti ar rezultātu, taču komandas attīstība liek būt lepniem. Futbolisti, līdzjutēji un treneru personāls ir neapmierināti, taču esam ieguvuši vērtīgu pieredzi. Tas ir ļoti svarīgi - piedalīties šādos turnīros," tieca Kollers.

Pirmajā puslaikā Austrijas izlasē 11 metru soda sitienu nerealizēja Aleksandrs Dragovičs.

"Esmu izvēlējies divus "pendeļu" izpildītājus - Dragoviču un Davidu Alabu, kuriem savā starpā jāvienojas. Kurš jūtas labāk, tas sit. Dragovičs uzņēmās atbildību, līdz ar to viņu nevainoju," piebilda Kollers.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!