Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas vīriešu basketbola izlases sagatavošanās Eiropas čempionātam sanāk nedaudz saraustīta, jo jārēķinās ar kandidātu vēlmēm, taču izdevies panākt kompromisus, atzīst valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvija pārbaudes spēļu ciklu sāka ar divām uzvarām pār Somiju, bet pēc tam turnīrā Klaipēdā tika piedzīvoti zaudējumi Gruzijai un Polijai. Dažādu iemeslu dēļ abos posmos spēles tika aizvadītas ar dažādiem sastāviem.

"Turnīru Somijā aizvadījām ar vienu komandu, Klaipēdā spēlējām ar citu komandu, un tagad atkal ir cita komanda, turklāt nākuši klāt traumētie spēlētāji. Sagatavošanās sanāk tāda saraustīta. Meklējam optimālos spēlētāju virknējumus, kas viens otru papildinās. Tas ir galvenais laukumā - lai spēlētāji viens otru spēj papildināt un kompensēt," skaidroja Bagatskis.

Pirms iepriekšējiem čempionātiem Latvijas izlase pilnā sastāvā gatavojās apmēram septiņas nedēļas, bet šogad sanāks tikai trīs nedēļas.

"Nesatraucos par lietām, ko nevaru ietekmēt. Mums bija jāmeklē kompromisi ar spēlētājiem un esam godam tikuši galā, sapulcinot labākos basketbolistus, kuri mums ir. Tagad jādara viss, lai čempionātu sagaidītu optimālā kondīcijā - taktiskajā sapratnē gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, lai spēlētāji viens otru justu laukumā. Tieši tāpēc atbalstu kopējos pasākumus, jo tā tiek veidots komandas gars," teica Bagatskis, kura vadītie vīri vakar apmeklēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, bet šodien piedalījās fotosesijā.

Latvijai Eiropas čempionātā palīdzēs arī šobrīd vienīgie valsts basketbolisti Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns.

"Ar Dāvja spēles izpratni un to stilu, ko mēs spēlējam, gan viņš, gan Kristaps šajā izlases modelī iederas ideāli. Tomēr mums jāspēj izmantot viņu stiprās puses," uzsvēra treneris.

2010.gadā Bagatskis sešas nedēļas stažējās NBA komandā Dalasas "Mavericks". Lai gan sastapis daudzus spēcīgus basketbolistus, Porziņģis esot lielākais talants, ar ko nācies strādāt.

"Kristaps ir ne tikai labākais, bet arī talantīgākais. Viņam ir 22 gadi un lieliska attieksme, pilnveidojot sevi, lai kļūtu labāks. Spēlētājiem briedums ir no 25 gadiem, līdz ar to pēc 2-3 gadiem viņš var būt nepārspējams. Gaidu ar interesi, kāds viņš tad būs. Šobrīd darba ētika viņam ir augstākajā līmenī," secināja Bagatskis.

Piektdien Porziņģim gaidāma debija Latvijas pieaugušo izlases rindās.

"Pārbaudes spēlēs nav uzdevums nokaut spēlētājus un nevaru pateikt, cik daudz rīt Kristaps spēlēs. Jāskatās uzbrukums, aizsardzība, kas labāk strādā. Pataustīsimies. Tomēr uzdevumu uzvarēt neviens nav atcēlis," atzīmēja Bagatskis.

Ainars Bagatskis tuvākajā laikā neplāno samazināt valstsvienības kandidātu skaitu, un komanda turpina gatavoties Eiropas čempionātam 16 spēlētāju sastāvā.

"Vakar traumu dēļ treniņu nepabeidza Aigars Šķēle un Artūrs Ausējs, bet pirms tam arī Ojārs Siliņš un Andrejs Gražulis. Šobrīd nedomāju īsināt sastāvu, visi turpina strādāt. Katrā treniņā parādās pa kādam "džokerim", kas patīkami apgrūtina treneru izvēli," stāstīja Bagatskis.

Šobrīd izlase treniņos strādā ar augstu intensitāti.

"Katrs treniņš ilgst stundu un 40 minūtes, ir ļoti intensīvs, plus vēl individuālais darbs. Vajag vairāk maiņu. Lai to realizētu, sastāvā ir jābūt pēc iespējas vairāk basketbolistiem," uzsvēra Bagatskis, paužot, ka ilgstoši izlase paliks vismaz 14 spēlētāju sastāvā.

Savukārt Siliņš, kurš iepriekš bija traumējis potīti, atklāja, ka guvis citu savainojumu, līdz ar to piektdienas mačā nepiedalīsies.

Latvijas basketbola izlase, turpinot gatavošanos Eiropas čempionātam, piektdien "Arēnā Rīga" plkst.19.30 spēkosies ar Poliju. Pēc spēles ar Poliju nākamie dueļi būs 18.-20. augustā, kad Rīgā norisināsies pārbaudes turnīrs, kurā piedalīsies Latvija, Lietuva un Rumānija, savā starpā aizvadot viena apļa sacensības.

Savukārt pārbaudes spēļu ciklu Latvija noslēgs 24. un 25. augustā, kad Rīgā tiks aizvadītas divas cīņas ar nu jau principiālo pretinieci Čehiju.

Eiropas čempionāts notiks no 31. augusta līdz 17. septembrim, un Latvijas izlase apakšgrupu turnīru aizvadīs Stambulā, spēlējot D apakšgrupā kopā ar Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, Beļģiju un Lielbritāniju.

Vēl Eiropas meistarsacīkstēs A apakšgrupā spēlēs Somija, Islande, Francija, Grieķija, Polija un Slovēnija, B grupā spēkosies Izraēla, Lietuva, Itālija, Gruzija, Vācija un Ukraina, savukārt C grupā spēlēs Rumānija, Ungārija, Spānija, Čehija, Horvātija un Melnkalne.

No katras grupas izslēgšanas turnīram kvalificēsies četras labākās komandas, un "play-off" cīņas no astotdaļfināla fāzes risināsies Stambulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!