Foto: F64

Latvijas basketbola izlasei "Eurobasket 2017" otrajā spēlē pret Beļģijas valstsvienību neļāva pretiniekiem izmantot savu galveno trumpi – metienu no distances, bet uzbrukumā lielisku sniegumu parādīja līderi. Savukārt piespēļu rekordu sasniegušais Jānis Strēlnieks ir tikpat augsta līmeņa spēlētājs kā lieliskie Latvijas saspēles vadītāji Raimonds Miglinieks, Roberts Štelmahers un Valdis Valters, uzskata galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas izlase "Eurobasket 2017" pirmo uzvaru izcīnīja, ar rezultātu 92:64 sagraujot Beļģijas valstsvienību.

"Neļāvām beļģiem mest trīspunktniekus, kas viņiem ļāva pārsniegt 100 punktu robežu pret britiem. Mūsu spēlētāji saprata, ka laba aizsardzība un gudri metieni uzbrukumā neļaus viņiem veikt ātras pārejas uzbrukumā. Vakar viņiem 103 punkti, šodien – 64. Domāju, ka tas parāda mūsu aizsardzību," savu redzējumu par spēli stāstīja Bagatskis. "Mani tiešām priecēja, ka pieļāvām tikai deviņas kļūdas. Ja neskaita atlēkušo bumbu neņemšanu, tad lielais kļūdu skaits bija tas, kas izšķīra spēles iznākumu pret Serbiju. Laba aizsardzība sākas ar pamatotu metienu uzbrukumā. Pēc spēles ar treneriem secinājām, ka mēs vairāk nekā 20 minūtes šajā mačā tiešām strādājām aizsardzībā, bet bija brīži, kad mēs meklējām vieglāko ceļu, izdarījām nepamatotu metienu un uzreiz beļģi mūs sodīja – tas bija trešajā ceturtdaļā."

Bagatskis arī slavēja savas komandas aizsargu – Daira Bertāna, Jāņa Strēlnieka, Jāņa Blūma un Kristapa Janičenoka sniegumu aizsardzībā, jo viņi darbojās ļoti nepiekāpīgi, neļāva pretiniekiem izdarīt brīvus metienus un nesaudzēja savus ķermeņus, dodoties cauri pretinieku aizsegiem "pick'n'roll" sadarbības. "Beļģija vakar pret Lielbritāniju izmeta 38 tālmetienus, tā nav joka lieta. No pirmajiem 28 punktiem Beļģija 24 punktus guva no distances, tas parāda viņu spēles stilu. Tāpēc Eiropas čempionāts ir interesants, jo pret katru komandu ir jāsagatavo sava aizsardzība. Šodien cepuri nost spēlētājiem."

Latvijas izlases galvenais treneris stāstīja, ka viņš un viņa palīgi Arnis Vecvagars un Artūrs Visockis-Rubenis pie šī mača spēles plāna strādāja līdz diviem naktī. "Man bažas ir pirms katras spēles, jo mēģinu atrast tās lietas, kas man būtu jāparāda un jāpasaka komandai, taču tas jādara tā, lai viņiem informācijas nebūtu par daudz. Artūrs un Arnis padarīja ļoti labu darbu."

Latvijas izlases sniegums uzbrukumā šajā mačā bija unikāls, jo tika izdarīta 31 rezultatīva piespēle, no kurām 13 atdeva Jānis Strēlnieks, kurš tādējādi sasniedza jaunu Latvijas izlases rekordu Eiropas čempionātos.

"Es sen neesmu redzējis, ka komanda atdot 31 piespēli, un 13 no tām ir Strēlniekam. Izcilu spēli uzbrukumā parādīja Kristaps Porziņģis un Jānis Timma, bet Strēlnieks visus apgādāja ar piespēlēm," uzsvēra Bagatskis, kurš uzsvēra saspēles vadītāju lomu komandā. "Ir prieks spēlēt ar tāda līmeņa saspēles vadītājiem. Man ir bijis tas gods spēlēt ar Raimondu Miglinieku, Robertu Štelmaheru, ar Valdi Valteru. Strēlnieks ir pierādījis, ka viņu var likt blakus šiem trijiem izcilajiem saspēles vadītājiem."

Bagatskis ir piedalījos divos mačos, kuros tika sasniegti piespēļu rekordi. 2001. gadā viņš bija Miglinieka komandas biedrs mačā, kurā saspēles vadītājs ar 12 piespēlēm sekmēja uzvaru pār Slovēniju, bet tagad viņš trenera statusā piedalījās šajā mačā.

Bagatskis augstu vērtēja Timmas sniegumu šajā mačā, jo viņš svarīga izlases motora detaļa. "Ja viņš negūst punktus, tad izdara piespēles un izcīna atlēkušās bumbas. Šodien viņš uzbrukumā bija karsts. Pierādīja, ka spēj gūt punktus daudzos veidos – caurgājienos, pēc atlēkušajām bumbām, ar trīspunktniekiem. Bet noteikti – uzvarēja komanda," skaidroja treneris. Viņš arī pamatoja to, kāpēc Andrejs Gražulis devās pamatsastāvā: "Mums vajadzēja spēlētāju, kurš strādā. Sākumā tas izskatījās katastrofāli, jo viņa spēlētājs guva pirmos septiņus punktus, bet Andrejs ir mentāli stiprs spēlētājs, kurš noskurināja no sevis visu, kas viņam nesanāca. Mēs esam komanda, kas viens otru papildina."

"Man šodien priecēja arī Janičenoka sniegums. Ja paskatās punktu izteiksmē, nekā tur nav, bet viņš izdarīja lielu darba apjomu un palīdzēja Kristapam smuku "danku" ielikt. Visas maiņas strādāja, un tas ir svarīgākais. Maiņas spēlētāju uzdevums ir nepavājināt spēli. Ar pieciem spēlētājiem var uzvarēt kauju, bet nevar uzvarēt karu. Vajag atslogot līderus, lai viņi varētu saglabāt spēku," atgādināja Bagatskis.

Latvijas izlasei nākamā spēle būs pret Lielbritānijas izlasi pirmdien, bet svētdien nekāda brīvdiena spēlētājiem nebūs: "Mēs Eiropas čempionātā dzīvosim bez brīvdienām. Ar treneriem šodien sagatavosim informāciju par Lielbritāniju, jo uzvaras nevar būt par daudz."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!