Foto: DELFI

Lietuvas basketbola izlase, ar ko piektdien Eiropas čempionāta finālturnīrā tiksies Latvija, ceturtdien "Eurobasket 2013" savā otrajā spēlē B grupā nervozā cīņā ar 75:67 pieveica Maķedoniju.

Lietuvai tā bija pirmā uzvara, bet Maķedonija, kas pirms diviem gadiem "Eurobasket" spēlēja pusfinālā, tā bija otra neveiksme divās spēlēs.

Pēc nervozā spēles sākuma (Lietuva pirmos punktus guva tikai ceturtajā minūtē) lietuvieši lēnām uzspieda savu spēles stilu un pirmās ceturtdaļas vidū izvirzījās vadībā, to neatdodot ne uz mirkli visā atlikušajā laikā. Otrajā ceturtdaļā Lietuva ieguva 10 punktu pārsvaru, ko varēja arī palielināt pirms pārtraukuma. Tomēr divdomīgā situācijā Jons Mačulis saņēma piezīmi, par ko neapmierinātību pauda Lietuvas galvenais treneris Jons Kazlausks, izpelnoties tehnisko piezīmi. Maķedonija "dāvanu" izmantoja un samazināja starpību līdz 33:39.

$d_id=19; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/eurobasket2013/eb2013star.inc' ?>

Lietuva atguva 10 punktu pārsvaru trešās ceturtdaļas sākumā, bet tad veiksmīgi uzbrukumi padevās Maķedonijai, kas samazināja starpību. Lietuviešiem "palīgā nāca" Maķedonija, kas arī izpelnījās tehnisko piezīmi, ļaujot Lietuvai atjaunot desmit punktu pārsvaru. Pašu kļūdu dēļ Lietuva ļāva Maķedonijai pietuvoties trešās ceturtdaļas izskaņā līdz 50:57, taču veiksmīgs pēdējās ceturtdaļas sākums, un Lietuva atguva drošāku vadību – 63:50.

Tomēr Maķedonija lēnām, pakāpeniski deldēja starpību, un nepilnas trīs minūtes pirms beigām Lietuvas pārsvars bija vien trīs punkti 65:62. Tad svarīgus divus punktus guva Darjušs Lavrinovičs, vēl pēc mirkļa pustālais precīzs bija Mantam Kalnietim, kas praktiski izšķīra mača likteni. Pēdējā minūtē Pero Antičs ar tālmetienu vēl deva nelielu cerību Maķedonijai, bet tad kārtējo strīdīgo soģu lēmumu Antičs uztvēra pārāk emocionāli, izpelnoties tehnisko piezīmi, tādējādi arī atņemot maķedoniešiem pēdējās cerības paglābties.

Lietuvas izlases labā 17 punktus guva Kalnietis, 14 punktus – Jons Mačulis, 11 punktus- Donāts Motejūns un Jons Valančūns. Maķedonijas rindās rezultatīvākais ar 13 punktiem bija Vlado Iljevskis, 12 punktus guva Antičs, bet 11 punktus- Bo Makalebs.

Turnīra turpinājumā B grupā piektdien Melnkalne spēlēs pret Bosniju un Hercegovinu, Latvija pret Lietuvu un Maķedonija pret Serbiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!