Foto: DELFI

Noslēdzoties šīs sezonas Latvijas virslīgas futbola čempionātam, sudraba medaļas pēdējā turnīra kārtā sestdien nodrošināja "Skonto" komanda, kamēr no vietas valsts spēcīgāko klubu sabiedrībā nācās šķirties "Gulbenei".

Čempionāta pēdējās, 36.kārtas, spēlē "Skonto" izbraukumā cīnījās neizšķirti 1:1 (1:0) ar "Jelgavas" vienību, kamēr otri pretendenti uz kopvērtējuma otro pozīciju - pagājušās sezonas čempioni "Ventspils" - viesos nospēlēja 0:0 (0:0) ar jaunajiem valsts čempioniem Daugavpils "Daugavu".

"Skonto" un "Ventspils" komandas tādējādi sezonu noslēdza ar vienādu punktu skaitu, tomēr, pateicoties labākiem rezultātiem savstarpējos mačos, "Skonto" ierindojās otrajā pozīcijā, bet "Ventspils" - trešajā.

"Skonto" komandu mačā ar "Jelgavu" pirmā puslaika vidū vadībā no 11 metru soda sitiena atzīmes izvirzīja krievu leģionārs Aleksandrs Kukanoss, bet neizšķirtu mājinieki panāca desmit minūtes pirms cīņas beigām, kad precīzs bija Aleksandrs Kļimovs.

Daugavpils "Daugava" savu pirmo valsts čempionu titulu kluba pastāvēšanas vēsturē priekšlaicīgi nodrošināja pagājušajā nedēļā.

Līdz ar to "Skonto" un "Ventspils" komandas nodrošinājušas vietu nākamās sezonas UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā, bet Daugavpils klubs startēs UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas sacensībās.

Tikmēr bez čempionāta godalgām pirmo reizi kopš 1997.gada palikusi "Liepājas metalurga" komanda, kas sezonu noslēdza ceturtajā vietā. Pēdējās kārtas cīņā liepājnieki ar 0:1 (0:0) viesos piekāpās "Metta"/LU komandai.

Vienīgos vārtus šajā spēlē 40.minūtē guva Mareks Zuntners, tādējādi nodrošinot "Metta"/LU vienības palikšanu virslīgas čempionātā.

Cīņā par izdzīvošanu virslīgā "Gulbene" izbraukumā nospēlēja neizšķirti 1:1 (0:0) ar Rīgas "Daugavu", kas vienībai lika sezonu noslēgt kopvērtējuma pēdējā, desmitajā, vietā.

Otrā puslaika ievadā "Gulbeni" vadībā izvirzīja japānis Hideaki Takeda, bet tik ļoti nepieciešamo uzvaru viesi no rokām izlaida četras minūtes pirms cīņas beigām, kad 1:1 panāca Gļebs Kļuškins.

"Gulbenes" vietu nākamās sezonas virslīgas čempionātā ieņems pirmās līgas komanda "Ilūkste".

Tikmēr Rīgas "Daugava" sezonu noslēdza kopvērtējuma priekšpēdējā, devītajā, pozīcijā. Rīgas vienība tādējādi aizvadīs pārspēles par vietu augstākajā līgā ar pirmās līgas otru spēcīgāko komandu, kas nav virslīgas čempionāta dublieri. Šī komanda noskaidrosies svētdien.

Citā turnīra pēdējās kārtas spēlē sestdien JPFS/FK "Spartaks" Jūrmalas klubu derbijā viesos ar 3:0 (1:0) uzvarēja "Jūrmalas" komandu.

Iepriekš kopš 1992.gada Latvijas čempionu titulu 14 reizes izcīnījuši "Skonto" futbolisti, četras reizes tas padevies "Ventspils" vienībai, bet divreiz valsts čempionu godā celti "Liepājas metalurga" futbolisti.

Virslīgas čempionāta noslēguma kopvērtējumā pēc visām 36 kārtām Daugavpils "Daugavas" iekrāja 78 punktus un par četriem punktiem apsteidza "Skonto" un "Ventspili". Savukārt "Liepājas metalurgs" ar 70 ieņēma ceturto pozīciju.

Piekto vietu kopvērtējumā ar 49 punktiem ieņēma JPFS/FK "Spartaks", bet "Jūrmala" ar 39 punktiem ierindojās sestajā pozīcijā. "Jelgava" ar 31 punktu garantēja septīto vietu, par diviem punktiem apsteidzot "Metta"/LU vienību. Rīgas "Daugava" turnīrā tika pie 27 punktiem, bet "Gulbene" ar 24 punktiem ierindojās pēdējā, desmitajā, pozīcijā.

Šīs sezonas virslīgas čempionātā piedalījās desmit komandas, kas aizvadīja četru apļu turnīru.

Pagājušajā sezonā par valsts čempionvienību ceturto reizi kluba pastāvēšanas laikā un pirmo reizi pēc divu gadu pārtraukuma kļuva "Ventspils", kas izšķirošo pārsvaru sev nodrošināja tikai čempionāta pēdējā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!