Foto: AFP/Scanpix

Saistībā ar korupcijas skandāla par 2006. gada Pasaules kausa rīkošanu pieņemšanos spēkā pirmdien no amata atkāpies Vācijas Futbola federācijas (DFB) prezidents Volfgangs Nīrsbahs.

Pirmdien norisinājās DFB valdes sanāksme, pēc kuras Nīrsbahs paziņoja par atkāpšanos, uzņemoties atbildību par 2006. gada Pasaules kausa rīkotāju veiktajiem maksājumiem Starptautiskajai Futbola federāciju asociācijai (FIFA).

"Esmu sapratis, ka ir laiks uzņemties politisko atbildību par notikumiem, kas saistīti ar 2006.gada Pasaules kausa rīkošanu," teica Nīrsbahs.

Kā zināms, oktobrī vācu laikraksts "Der Spiegel" rakstīja, ka 6,7 miljonu eiro maksājums FIFA ticis izmantots, lai pirktu balsis balsojumam par 2006. gada Pasaules kausa rīkošanu.

Nīrsbahs kategoriski noliedza kukuļdošanu, apgalvojot, ka summa bija paredzēta, lai nodrošinātu lielāku FIFA finansējumu.

Tikmēr bijušais DFB prezidents Cvancigers apsūdzēja Nīrsbahu melos, sakot, ka "ir skaidrs, ka tika iemaksāta nauda Pasaules kausa kandidatūras procesā".

"Esmu bijis 2006. gada Pasaules kausa finālturnīrā no kandidatūras sākuma līdz finālmačam. Šo gadu laikā esmu aizrautīgi un godīgi pildījis savu darba pienākumus. Savos darījumos ar mārketinga kompānijām, medijiem, akreditēšanās nodaļām un pasākumu rīkošanas organizācijām, teikšu godīgi, neko nebūtu darījis citādāk," teikts Nīrsbaha izplatītajā paziņojumā.

"Tas ir nomācoši un sāpīgi, ka deviņus gadus pēc Pasaules kausa saskaros ar šādām procedūrām, kurās nebiju nemaz iesaistīts. Tas man atstāj daudzus neatbildētus jautājumus. Vēlreiz vēlos norādīt, ka man nebija nekāda saistība ar veiktajiem maksājumiem. Tas manu atkāpšanos padara vēl grūtāku," teicis Nīrsbahs.

"Šo 27 gadu laikā DFB man ir bijis vairāk nekā tikai karjera. Esmu iemīļojis darbu, ko man nācās veikt dažādās jomās. Mīlu futbolu un DFB, kur esmu piedzīvojis daudz brīnišķīgus momentus un strādājis kopā ar neticami jaukiem cilvēkiem. Aizsargājot DFB un tās biroju, ar smagu sirdi atkāpjos no prezidenta amata. Neskatoties uz to, es turpināšu sniegt paskaidrojumus lietas izmeklēšanā," rakstīts paziņojumā.

Pagājušajā otrdienā policija veica kratīšanu DFB birojos un amatpersonu dzīvesvietās. Reidi notika saistībā ar lietu par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Kratīšana notika Nīrsbaha, viņa priekšteča Teo Cvancigera un bijušā ģenerālsekretāra Horsta Šmita dzīvesvietās.

"Der Spiegel" nāca klajā ar informāciju, ka FIFA izpildkomiteja neilgi pirms 2006.gada Pasaules kausa rīkotājvalsts noteikšanas saņēmusi 10,3 miljonu Šveices franku (deviņu miljonu eiro) aizdevumu no toreizējā Vācijas sporta apģērbu, apavu un aprīkojuma ražotāja "adidas" vadītāja Roberta Lūisa Dreifusa. Izdevums ziņo, ka nauda tikusi izmantota, lai uzpirktu balsis, kas ļautu finālturnīru rīkot Vācijai.

Toreiz izšķirošajā balsojumā 2000.gadā Vācija tikai par vienu balsi (12 pret 11) apsteidza Dienvidāfrikas Republiku un ieguva tiesības organizēt finālturnīru.

Patlaban 64 gadus vecais Nīrsbahs bija 2006. gada Pasaules kausa rīkošanas komitejas viceprezidents, bet gadu pēc finālturnīra viņš tika apstiprināts DFB ģenerālsekretāra amatā. 2012.gadā viņš tika ievēlēts par DFB prezidentu.

Pirms tam Nīrsbahs strādāja par žurnālistu. Viņš bija 1988. gadā Rietumvācijā notikušā Eiropas čempionāta mediju direktors un preses dienesta vadītājs, tajā pat laikā uzsākot arī karjeru DFB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!