Foto: LETA

Latvijas futbola izlase gaidāmajā 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē pret Islandi sastapsies ar ļoti meistarīgu pretinieku, tomēr tā var iepriecināt savus līdzjutējus, ticību paudis izlases galvenais treneris Marians Pahars.

Abas komandas savā starpā tiksies piektdien "Skonto" stadionā Rīgā.

"Islande ir spēcīga komanda ar pieredzējušiem treneriem un labiem spēlētājiem," ceturtdien preses konferencē pauda Pahars. "Gaidāmas divas ļoti svarīgas spēles, bet pagaidām koncentrējamies tikai pirmajam mačam. Būs grūti, bet gribam iepriecināt līdzjutējus. Ticu, ka tas izdosies."

Kamēr Latvijas izlase pasaules rangā ieņem 99.vietu, Islande atrodas 34.pozīcijā un iepriekšējā atlases ciklā palika vien soļa attālumā no dalības Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.

"Spēlē pret Islandi ir jāgūst vairāk vārtu, nekā pretiniekiem," teica Pahars, atbildot uz jautājumu par komandas gaidāmo taktisko piegājienu mačam. "Islandei ir daudz labu futbolistu, tāpēc jākoncentrējas uz visu komandu, nevis atsevišķiem spēlētājiem."

Piektdienas mačā angīnas dēļ izlasei nepalīdzēs pussargs Artūrs Zjuzins, bet jau iepriekš no sastāva bija izkrituši citi pussargi - Aleksandrs Cauņa, Artis Lazdiņš un Oļegs Laizāns.

"Ceram uz Cauņu un vēlamies pastiprināt pussargu līniju. Cauņa bija trenējies ar savu klubu, tomēr dienu pirms izlidošanas atkal sajuta sāpes kājā," atklāja treneris, kura vadītā komanda vārtus nav zaudējusi četrās spēlēs pēc kārtas. "Mani neinteresē iepriekšējā statistika. Rīt būs jauna spēle."

"Manuprāt, pašlaik izlasē spēlē labākie spēlētāji," izteicās Pahars, atbildot uz jautājumu par iemesliem pussarga Ivana Lukjanova neizsaukšanai uz vienību, jo viņš pašlaik demonstrē labu sniegumu savā Krievijas pirmās līgas čempionāta klubā.

Uz izlasi pirmoreiz izsaukts 19 gadus vecais pussargs Jānis Ikaunieks, kurš ar 21 vārta guvumu ir Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta rezultatīvākais spēlētājs.

"Viņam, iespējams, izlases rindās būs lieliska iespēja iegūt jaunu pieredzi. Nezinu, cik minūtes Jānis pavadīs laukumā. Drošības labad uz izlasi ir izsaukts Viktors Morozs, tāpēc mazās pieredzes dēļ Ikaunieka spēles laiku ir grūti noteikt," apgalvo Pahars. "Kopumā esmu ļoti apmierināts ar Jāni un ceru, ka viņš nākotnē būs labs futbolists."

"Gribam nospēlēt mājās labi, lai arī spēlē pret Turciju tribīnes būtu piepildītas," izcēla Latvijas izlases aizsargs Nauris Bulvītis. "Man pašam pēdējā laikā sanācis grūti ar spēlēm, bet gatavojos nopietni, jo vienmēr gaidu izsaukumu uz izlasi. Tāpēc arī centos pastrādāt individuāli, lai uzturētu sevi formā."

Latvijas valstsvienība Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā mačā septembrī izbraukumā cīnījās 0:0 ar Kazahstānu, bet Islande negaidīti savā laukumā ar 3:0 uzvarēja Turciju.

Ar Turciju Latvija šajā atlases ciklā aizvadīs nākamo cīņu, pirmdien ar šo valstsvienību tiekoties "Skonto" stadionā.

Latvija kvalifikācijas turnīrā startē A apakšgrupā kopā ar Nīderlandi, Čehiju, Turciju, Islandi un Kazahstānu. Pēc oktobra spēlēm nākamo cīņu Latvija aizvadīs novembra vidū, kad izbraukumā sacentīsies ar spēcīgo Nīderlandi.

Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde uzdevusi izlasei iekļūt labāko trijniekā.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Finālturnīrs 2016.gadā notiks Francijā. Šis būs pirmais Eiropas čempionāts, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!