Foto: F64

Finansiāli smagā situācija Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta klubā "Jūrmala", kas novedusi līdz spēlētāju atteikumam doties laukumā, apdraud visu Latvijas futbolu, bet esošo problēmu neatrisināšana var noslēgties ar kluba izslēgšanu no čempionāta, uzsvēra virslīgas izpilddirektors Emīls Latkovskis.

"Jūrmalas" komanda nonākusi finansiālās problēmās un bija cietusi neveiksmes iepriekšējos sešos mačos. Reaģējot uz spēlētājiem neizmaksātajām algām un neizpildītajiem kluba vadības solījumiem, svētdien "Jūrmalas" futbolisti atteicās iziet laukumā virslīgas čempionāta spēlē Slokā pret "Metta"/"Latvijas Universitāti", kas lika cīņu atcelt.

Paredzams, ka "Metta"/LU komanda tiks pie tehniskās uzvaras, kas tai būs vien otrais panākums šosezon, kā arī "Jūrmalas" klubs izpelnīsies naudas sodu. Gala lēmums par svētdienas spēli tiks pieņemts gaidāmajā Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārlietu komisijas (DK) sēdē, kas risināsies otrdien.

"Situācija ir ļoti nepatīkama, jo ne jau katru dienu piedzīvojam spēli, kurā futbolisti atsakās doties laukumā. Esošās situācijas nopietnību apzinās gan LFF, gan virslīgas vadība," pauda Latkovskis. "LFF par neizpildītajām saistībām pret spēlētājiem jau ir sodījusi klubu ar aizliegumu reģistrēt jaunus spēlētājus, bet pagājušajā nedēļā mēs "Jūrmalai" nosūtījām vēstuli, kurā lūdzām situācijas skaidrojumu un skaidru pamatojumu, kā tiks atmaksāti parādi pret mūsu biedrību."

"Jūrmalas" parādi pret virslīgas čempionātu ir līdzīgi tiem, kādos šīs sezonas sākumā iedzīvojās valsts vicečempioni "Skonto". Vēlāk tie tika dzēsti, bet "Jūrmalas" saistību neizpildīšanas gadījumā virslīgas vadībai būs tiesības piemērot klubam kādus sodus vai liegumus.

"Ja parādi netiks dzēsti, mēs domāsim par veidiem, kā pret šo situāciju cīnīties un kā iziet no tās ar maksimāli sausām kājām. Klubā esošā situācija apdraud visu Latvijas futbolu. Cieš ne tikai pati spēle, bet arī pārējie čempionāta klubi, jo tiem ir jāsedz tā naudas summa, kas neienāk no "Jūrmalas" kluba," skaidroja Latkovskis, uzsverot, ka virslīgas biedrība nav tik plaša, lai varētu izveidot lielus finansiālo līdzekļu uzkrājumus, tāpēc katrs iztrūkums uzreiz ir jūtams. "Ja komanda neizies laukumā arī nākamajā spēlē, tad jau, domāju, būs reāls pamats runām par tās izslēgšanu no čempionāta."

Skaidrībai par "Jūrmalas" parādsaistībām pret virslīgas vadību jābūt šīs nedēļas otrajā pusē. Latkovskis prognozēja, ka ap to laiku jābūt arī kādai skaidrībai par to, vai klubs meklē ceļus, kā dzēst parādus pret pašiem spēlētājiem.

Nākamā čempionāta spēle "Jūrmalai" paredzēta 11.jūnijā izbraukumā pret "Liepāju".

"Ja situācija neuzlabosies un spēlētāju neiziešana laukumā atkārtosies, par sodiem atkal lems LFF DK. Tiesa, personīgi es tādā gadījumā neredzu nekādu citu risinājumu kā komandas izslēgšanu no čempionāta," piebilda Latkovskis.

Pirms šīs sezonas "Jūrmalas" klubs nāca klajā ar ambicioziem mērķiem, kā arī aizvadīja plaši izreklamētu pārbaudes spēļu turnīru Spānijā. Tāpat komandas rindas papildināja vairāki pieredzes bagāti leģionāri, kas gan to pašlaik jau ir pametuši. Tomēr jau sezonas pašā sākumā vienība tika vainota iespējamā spēles sarunāšanā, ko gan kluba vadība kategoriski noliedza, bet Jūrmalas pilsētas dome pēc tam, kad neoficiāli līdzīgu atgadījumu dēļ vienība tika izslēgta no virslīgas Ziemas kausa izcīņas, iesaldēja klubam pienākošos aptuveni 20 000 eiro, pie kuriem komanda līdz šim tā arī nav tikusi.

"Jūrmalas" vienības rindās šosezon spēlē arī kādreizējie Latvijas izlases futbolisti Pāvels Mihadjuks un Maksims Rafaļskis.

Kaut oficiāla apstiprinājuma tam pagaidām vēl nav, "Jūrmalas" un "Skonto" komandām no LFF DK puses ir ieviests jaunu spēlētāju reģistrēšanas liegums. Tas būs spēkā līdz neizpildīto saistību dzēšanai. "Skonto" klubs iepriekš prognozēja, ka šīs komandas gadījumā tas būs vairāku mēnešu jautājums.

Virslīgas kopvērtējumā pašlaik "Jūrmala" ar pieciem punktiem 12 spēlēs ieņem priekšpēdējo, devīto, vietu. Ja tai mačā pret "Metta"/LU tiks piešķirts tehniskais zaudējums, vienība atkāpsies uz kopvērtējuma pēdējo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!