Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

"Ventspils" un pagājušās sezonas pirmās līgas čempione "Rīga" sestdien "SynotTip Virslīgas" futbola čempionāta savstarpējā mačā cīnījās neizšķirti 1:1 (0:0).

Šī mača rezultāts tika atklāts otrajā puslaikā, kad divas minūtes pēc pārtraukuma beigām rīdziniekus vadībā izvirzīja japānis Josuke Saito. Lielāks pārsvars šajā mačā piederēja "Ventspils" komandai, turklāt pēc desmit minūtēm mājinieki panāca izlīdzinājumu, vārtus gūstot Eduardam Tīdenbergam.

Arī mača turpinājumā "Ventspils" kontrolēja spēles gaitu, pāris reizes tiekot pie labām vārtu gūšanas iespējām, kas gan nevainagojās panākumiem.

Starpsezonā "Ventspils" komandā atgriezās vārtsargs Maksims Uvarenko, kurš aizstās Vitāliju Meļņičenko. Tāpat "Ventspils" ziemā piesaistīja nigērieti Abdulahi Alfu, kurš vēl tikai 2013.gadā triumfēja Pasaules kausa izcīņā U-17 vecuma grupā. Iepriekš Nigērijā strādājušais vienības galvenais treneris Pols Ešvorts nolīdzis vēl vairākus šīs valsts futbolistus.

Tikmēr ventspilniekus bez Meļņičenko, kurš karjeru turpina Krievijā, atstājuši arī Ritus Krjauklis ("Rīgas Futbola skola"), Daniils Turkovs ("Jelgava"), Vitālijs Barinovs un Oļegs Laizāns (abi - "Riga), tomēr ar lielāko daļu pamatsastāva futbolistu vienība pagarināja līgumus.

"Riga" pagājušajā sezonā, startējot ar nosaukumu "Caramba"/"Dinamo", uzvarēja Latvijas pirmās līgas čempionātā, izcīnot tiesības šosezon piedalīties virslīgā. Ziemā tā papildinājusi sastāvu ar tādiem Latvijas spēlētājiem kā Oļegu Laizānu, Kristapu Blanku, Iļu Šadčinu, Oļegu Timofejevu un talantīgo Sergeju Vorobjovu. Komandas sastāvā ir arī trīs spēlētāji no Krievijas, pa diviem no Japānas un Ukrainas, kā arī pussargs Džons Kamara, kurš aizvadījis četrus mačus Sjerraleonas valstsvienībā.

Tikmēr vēl vienā cīņā plkst.16 Latvijas kausa īpašniece "Jelgava" Olaines pilsētas stadionā uzņems virslīgas jaunpienācēju "Rīgas Futbola skolu" (RFS).

Starpsezonā "Jelgavas" sastāvu atstāja viens no pēdējo gadu līderiem Mārcis Ošs, kā arī Andrejs Kiriļins un pērn sezonas ievadā smagu galvas traumu guvušais Artis Jaudzems. Savukārt viņu vietā bez vairākiem leģionāriem nākuši arī Verners Zalaks, Viktors Litvinskis, Vitālijs Smirnovs, Andrejs Kovaļovs, Daniils Turkovs, Vladislavs Sorokins un vēl vairāki citi.

Tikmēr no ārzemniekiem īpašas pieminēšanas vērti ir viens no Igaunijas U-21 izlases līderiem uzbrucējs Kevins Kaubers un cits uzbrucējs Vladislavs Klimovičs, kurš izīrēts no Baltkrievijas čempionvienības Barisavas BATE.

Savukārt pagājušās sezonas pirmās līgas trešā spēcīgākā vienība RFS vien neilgi pirms sezonas sākuma ieguva iespēju sacensties virslīgā, jo licenci nesaņēma Latvijas titulētākais futbola klubs "Skonto".

Pēdējā mēneša laikā RFS sastāvs papildināts ar tādiem spēlētājiem kā Ņikita Ivanovs, Igors Kozlovs, Germans Māliņš, Aleksejs Višņakovs, Lietuvas U-21 izlases uzbrucējs Darjus Kazubovičs, ukraiņu aizsargs Vitālijs Poļanskis un krievs Nika Pilijevs, kurš līdz šim pārstāvēja Armaviras "Torpedo".

Kā zināms, jaunā sezona iesākās piektdien, kad čempione "Liepāja" savā laukumā ar rezultātu 1:2 negaidīti zaudēja Jūrmalas "Spartaka" vienībai.

Savukārt kārtas noslēgumā svētdien gaidāms divu pagājušās sezonas virslīgas pastarīšu duelis - "Metta"/"Latvijas Universitāte" savā laukumā tiksies ar "Daugavpili".

Šī virslīgai ir 25.sezona pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, turklāt ģenerālsponsora piesaistīšana ļāvusi panākt, ka tajā komandām nav jāmaksā dalības maksa.

Kā zināms, Latvijas čempionāts palicis bez visu laiku titulētākās vienības "Skonto", kas nenokārtoto parādsaistību dēļ nesaņēma A licenci. Pirms gada "Skonto" bija līdzīgā situācijā, taču toreiz tam tika piešķirta licence, jo klubs bija izstrādājis plānu parādsaistību nokārtošanai. Tiesa, gada laikā šis plāns tā arī netika izpildīts.

"Skonto" valsts čempionātā nepārspēta palika laika posmā no 1992. līdz 2004. gadam, kā arī 2010. gadā. Pēdējos gados, kaut "Skonto" komanda teju visu laiku bijusi parādā saviem spēlētājiem, tā četrus gadus pēc kārtas spējusi finišēt virslīgas otrajā vietā.

Pērn par valsts čempioni kļuva "Liepāja", otro vietu ieguva "Skonto", bet trešā palika "Ventspils".

Pērn "Liepāja" kluba pastāvēšanas vēsturē virslīgas futbola čempionātā triumfēja pirmo reizi, nodrošinot iespēju šogad piedalīties UEFA Čempionu līgas atlases turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!