Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas otrajā finālspēlē pirmdien laukumā devās arī latviešu aizsargs Oskars Bārtulis, taču viņa pārstāvētā komanda Filadelfijas "Flyers" viesos ar 1:2 (0:0, 0:2, 1:0) piekāpās Čikāgas "Blackhawks".

Sērijā līdz četrām uzvarām Čikāgas komanda tagad ir vadībā ar 2-0, bet nākamās divas spēles risināsies Filadelfijā.

Bārtulis ir trešais Latvijas hokejists, kurš spēlējis NHL Stenlija kausa finālā. 1996.gadā Kolorādo "Avalanche" rindās Stenlija kausu ieguva latviešu aizsargs Sandis Ozoliņš, kurš 2003.gadā finālā spēlēja arī Anaheimas "Mighty Ducks" komandā. 2002.gadā finālā spēlēja arī leģendārais latviešu vārtsargs Artūrs Irbe, bet viņam kopā ar Karolīnas "Hurricanes" neizdevās izcīnīt prestižo trofeju.

Bārtulis, kurš "Flyers" rindās nespēlēja kopš 16. aprīļa, atkal bija iekļauts Filadelfijas komandā, kuras treneri pēc zaudējuma Stenlija kausa fināla pirmajā spēlē bija veikuši vairākas izmaiņas. Latviešu aizsargs nospēlēja 10:45 minūtes, četras reizes pielietoja spēka paņēmienu, izdarīja vienu metienu pa pretinieku vārtiem, bet viņa lietderības koeficients bija negatīvs "-1".

Izšķirošo pārsvaru "Blackhawks" ieguva otrā perioda beigās, kad 28 sekunžu laikā Marians Hosa un Bens Īgers panāca 2:0 Čikāgas komandas labā (Hosas gūto vārtu laikā laukumā atradās arī Bārtulis). Pēdējās trešdaļas sestajā minūtē vairākumā Saimons Ganjē vienus vārtus atguva, bet izlīdzināt rezultātu "Flyers" nespēja.

Par vienu no mača galvenajiem varoņiem kļuva "Blackhawks" vārtsargs Anti Niemi, kurš atvairīja 32 pretinieku metienus. Čikāgas hokejisti pa Maika Leitona sargātajiem "Flyers" vārtiem izdarīja 26 metienus.

Stenlija kausa finālos mājinieces pirmās divas spēles ir uzvarējušas 33 reizes un 31 reizē vēlāk šī komanda arī izcīnīja Stenlija kausu. 1971.gadā "Blackhawks" pēc uzvarām pirmajās divās spēlēs finālsērijā ar 3-4 zaudēja Monreālas "Canadiens", bet pagājušā gadā līdzīgs liktenis piemeklēja Detroitas "Red Wings", kas ar 3-4 zaudēja Pitsburgas "Penguins".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!