Foto: PantherMedia/Scanpix
Darbs ar bērniem - pedagoga, trenera, pulciņa vadītāja - prasa īpašu pieeju, prasmes un talantu, var pat teikt - misijas apziņu, taču nereti vairāk ir jādomā par to, kā visu uzņems vecāki nevis mazais skolnieks, dejotājs vai sportists, un atsevišķās situācijās lielāks mierinājums vai izskaidrojums vajadzīgs tētiem un mammām, ne bērnam.

Nupat Latvijas bērnu hokejā notika atgadījums, kas uzskatāmi parādīja, cik sarežģīts un pat bīstams var būt trenera darbs, kad kāds tētis, neapmierināts ar lēmumiem attiecībā uz viņa atvasi, metās virsū trenerim ar dūrēm. Lieki teikt, ka šis incidents atbalsojās visā Latvijas bērnu hokejā un to apsprieda vai katrā hokeja skolā.

Portāls "Delfi" sazinājās ar bērnu treneriem dažādās hokeja skolās, lai noskaidrotu viņi pieredzi.

Visi mūsu aptaujātie treneri atzina, ka ar vecākiem patiešām nav viegli, taču šajā konkrētajā gadījumā ar īpaši saniknoto tēvu ir iespējami daudzi un dažādi iemesli viņa agresijai. Hokeja kluba "Ice Girls" trenere Ineta Jansone norāda, ka pastāv prasība, lai visiem bērniem tiktu dots līdzvērtīgs spēles laiks, kas šajā gadījumā, iespējams, netika ilgstoši ievērots. Kāds cits speciālists izteica versiju, ka šis konkrētais treneris ir jauns un vēl nav pietiekami pieredzējis "darbā ar vecākiem", kur ļoti svarīga ir psiholoģiski pareiza pieeja.

"Trenerim var būt savi mīluļi, kāds bērns varbūt ir labāks, talantīgāks, bet spēles laiks ir jādod visiem. Ja nav spēļu - nav progresa," norāda Jansone. "Protams, šāda rīcība nav attaisnojama, taču var būt saprotama."

"Ir pieredzēta "attiecību skaidrošana" vecāku starpā. Vecāki raujas līdz uz turnīriem, iet uz spēlēm, tur "iešauj" un sāk runāt muļķības, bet tā, lai kāds paceltu roku pret treneri, neesmu redzējis," saka hokeja skolas "Pārdaugava" treneris Miks Dzindulis. "Mēs par šo gadījumu bijām diezgan šokā. Līdz galam nav skaidrs, kas ir bijis par iemeslu, kurš vainīgs. Nez vai vienīgais iemesls ir tas, ka puika netiek laukumā. Par tādām lietām līdz kautiņam nevarētu nonākt, var būt īsākas vai garākas pārrunas. Ja bērna vecākam tas treneris tik ļoti nepatīk, viņš taču nav piesiets, var atrast citu klubu, citu treneri."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!