Foto: twitter.com/IIHFHockey
Latvijas sieviešu hokeja izlase 2018.gada Phjončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijas otrās kārtas turnīrā spēlēs pret Francijas un Ķīnas izlasēm, kā arī vienu no pirmās kārtas veiksminiecēm.

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) otrdien publicēja sieviešu hokeja pasaules rangu, kurā Latvija tāpat kā pērn ieņem 15.vietu ar 2470 punktiem.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas izlases hokejistes Itālijā ieņēma otro vietu pasaules čempionāta I divīzijas B grupā, netiekot pie ceļazīmes uz līmeni augstāko A grupu, kur iekļuva turnīrā uzvarējusī Ungārija.

Vadoties pēc IIHF ranga, tika noteiktas tās piecas komandas, kuras ieguva automātisku ceļazīmi uz nākamajām ziemas olimpiskajām spēlēm, kā arī komandu sadalījums pa trīs kvalifikācijas kārtu turnīru grupām. Automātiskas ceļazīmes ieguva ASV, Kanādas, Somijas, Krievijas un Zviedrijas izlases. Amerikānietes, kuras kļuva par pasaules čempionēm, rangā apsteidza Kanādu, savukārt Krievija no sestās pozīcijas pakāpās uz ceturto. Vieta olimpiskajā turnīrā ir garantēta arī mājiniecēm - Dienvidkorejas hokejistēm.

Latvijas izlase kvalifikāciju sāks no otrās kārtas, kad novembrī tiksies ar ranga 12.vietā esošo Franciju un ranga 16.pozīcijā esošo Ķīnu, bet vēl viena komanda tiks noteikta kvalifikācijas pirmajā kārtā. Tikai grupas uzvarētājas iegūs ceļazīmi uz izšķirošo - trešo kvalifikācijas kārtu.

Vēl vienā otrās kvalifikācijas kārtas grupā spēkosies Norvēģijas (13.vieta rangā), Slovākijas (14.) un Ungārijas (17.) izlases, kurām arī pievienosies viena pirmās kvalifikācijas kārtas veiksminiece.

Latvijas izlases trešā pretiniece noskaidrosies vienā no divām pirmās kvalifikācijas kārtas apakšgrupām, kuras veidos Kazahstāna (18.vieta rangā), Lielbritānija (21.), Polija (22.) un Horvātija (25.), kā arī Nīderlande (19.), Itālija (20.), Slovēnija (23.) un Ziemeļkoreja (26.). Šie turnīri notiks augusta beigās.

Tikmēr jau ir zināmas arī sešas komandas, kuras ir iekļuvušas izšķirošajā - trešajā kvalifikācijas kārtā, kurā spēles notiks nākamā gada februārī. Vienā grupā būs Šveice (6.), Čehija (9.) un Dānija (10.), bet otrā Japāna (7.), Vācija (8.) un Austrija (11.), klāt nākot arī pa vienai otrās kvalifikācijas kārtas veiksminiecei.

Jau ziņots, ka pasaules čempionāta I divīzijas B grupā Latvijas izlase ar 5:2 uzvarēja Kazahstānu, ar tādu pašu rezultātu zaudēja Ungārijai, ar 4:3 pieveica Itāliju, ar 3:1 Ķīnu, bet pēdējā spēlē ar 2:4 zaudēja Nīderlandei, kas vienalga izkrita uz II divīziju. Pasaules čempionāta kopējā ieskaitē Latvija šogad guva 16.vietu, jo prestižāka ir augstākā divīzija, kurā spēlē astoņas komandas, kā arī pirmās divīzijas A grupa ar sešām izlasēm.

Latvijas izlases līdere turnīrā bija Līga Miljone, kura piecos mačos guva septiņus vārtus, kas viņai deva turnīra ceturtās rezultatīvākās spēlētājas godu. Pirmās trīs hokejistes savāca pa astoņiem punktiem. Tieši Līga Miljone tika nosaukta par labāko spēlētāju turnīrā Latvijas izlasē, bet starp visa turnīra lielākajām zvaigznēm viņa nenokļuva.

Latvijas izlase turnīrā startēja bez sava galvenā trenera Aleksandra Macijevska, kurš Ogres "Kurbada" rindās bija aizņemts Latvijas hokeja virslīgas finālā pret "Liepāju", kas sestdien tika pie valsts čempionu titula. Macijevski prombūtnes laikā pie izlases vadības stūres aizvietoja Lolita Andriševska, bet par konsultantu bija piesaistīts Andrejs Zaķis.

Pērn Latvijas sieviešu hokeja izlase cieta neveiksmi pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā - zaudējot visās piecās spēlēs un noslīdot grupu zemāk. Arī 2013.gadā Latvija, startējot pirmās divīzijas A grupā, kas ir otrs spēcīgākais līmenis pasaulē, piecās spēlēs palika bez punktiem, tomēr nākamajā gadā triumfēja Ventspilī notikušajās pasaules čempionāta pirmās divīzijas B grupas sacensībās, iegūstot iespēju atgriezties līmeni augstāk.

Latvijas sieviešu izlase olimpiskajās spēlēs līdz šim nav piedalījusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!