Foto: F64

Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans uz paša vadītā Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Bufalo "Sabres" pirmo komandu izsaucis centra uzbrucēju Lūku Edamu, kurš, visticamāk, konkurēs par vietu sastāvā ar latviešu uzbrucēju Zemgu Girgensonu.

Pašlaik 23 gadus vecais Edams uz pirmo komandu izsaukts no "Sabres" fārmkluba Amerikas Hokeja līgā (AHL) Ročestras "Americans". Šīs komandas rindās viņš šosezon 15 spēlēs guvis 13 vārtus un veicis piecas rezultatīvas piespēles. Edams līdz šim bijis vienības rezultatīvākais spēlētājs un dalīts labākais vārtu guvējs visā līgā.

Centra uzbrucējs līdz šim NHL aizvadījis 75 spēles, iekrājot 14 vārtus un 11 rezultatīvas piespēles. Šosezon viņš NHL vēl nav spēlējis.

Girgensons iepriekš galvenā trenera Rona Rolstona vadībā NHL iegāja kā malējais uzbrucējs, bet kopš Nolana stāšanās pie vienības stūres sācis darboties centra uzbrucēja pozīcijā.

Tāpat no "Americans" komandas uz "Sabres" izsaukts 22 gadus vecais aizsargs Braiens Makneibs, kurš pēdējo reizi NHL spēlē piedalījies 2011./12.gada sezonā. Viņam pasaules spēcīgākajā hokeja līgā aiz muguras ir 25 mači, kuros gūti vieni vārti un iekrātas septiņas rezultatīvas piespēles.

Iepriekš otrdien "Sabres" uz "Americans" komandu nosūtīja gados jaunos zviedru uzbrucēju Jūhanu Lāšonu un somu aizsargu Rasmusu Ristolainenu, bet uz junioru komandu Ontario Hokeja līgā (OHL) nosūtīts krievu aizsargs Ņikita Zadorovs.

Tāpat klubs uz "Americans" centās nosūtīt citu Girgensona konkurentu un vienaudzi Mihailu Grigorenko no Krievijas, tomēr līga šādu darbību nav atļāvusi, tāpēc uzbrucējs pašlaik atgriezies "Sabres" komandā. Kluba vadība krieva pārcelšanos uz AHL raksturoja kā "pagaidu nosūtīšanu uz fārmklubu fiziskās kondīcijas uzlabošanai", tomēr šādu darbību līgas vadība atzinusi kā nepamatotu. Vecuma ierobežojumu dēļ Grigorenko varēja tikt nosūtīts vienīgi uz savu kādreizējo Kvebekas Junioru hokeja līgas (QMJHL) vienību, tomēr tajā jau ir aizņemtas abas atļautās leģionāru vietas.

AHL un Kanādas Hokeja līgas (CHL) noteikumi paredz, ka AHL drīkst spēlēt tikai tāds spēlētājs ar CHL pieredzi, kurš sasniedzis 20 gadu vecumu vai Kanādas junioru līgās aizvadījis četras pilnas sezonas. Līdz ar to Grigorenko ir spiests palikt "Sabres" komandā, kur, kā noprotams, pie spēles laika netiks. Viņš kopā ar Girgensonu pašlaik ir pārliecinoši jaunākie spēlētāji komandas sastāvā, jo abi pārējie 20 gadu vecumu nesasniegušie hokejisti Zadorovs un Ristolainens to vismaz pagaidām atstājuši.

"Sabres" ar 11 punktiem 23 spēlēs ne tikai ieņem pēdējo, astoto, vietu Atlantijas divīzijā, bet ir arī vājākā vienība Austrumu konferencē, kā arī visā līgā.

Pašlaik 19 gadus vecais Girgensons šosezon 22 mačos guvis vienus vārtus un izpildījis piecas rezultatīvas piespēles. Latvieša negatīvais lietderības koeficients -2 ir viens no labākajiem komandā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!