Foto: F64

Latvijas hokeja valstsvienības uzbrucējs Kaspars Daugaviņš aizvadīto sezonu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandā Ņižņijnovgorodas "Torpedo" vērtē kā labu, taču tā nevar būt ideāla, ja beigās netiek izcīnīts kauss, pastāstīja hokejists.

Kā zināms, Daugaviņa pārstāvētā "Torpedo", kurā par galveno treneri strādā Pēteris Skudra un viņam asistē Ģirts Ankipāns, no Gagarina kausa izcīņas izstājās Rietumu konferences pusfināla sērijā, ar 1-4 zaudējot regulārā čempionāta labākajai komandai Maskavas CSKA.

"Iznāca pāris nedēļas atpūsties, mazliet atsvaidzināt ķermeni. Tagad jau pilnā sparā notiek darbs izlasē. Bija laba sezona. Tomēr, ja beigās nepacel kausu, tad sezona nav bijusi ideāla. Cīnījāmies, diezgan labi spēlējām. Mazliet pietrūka veiksmes un pārliecības, ka mēs varam uzvarēt. CSKA tomēr bija pārāks. Droši vien pietrūka mazliet arī svaiguma, jo ceturtdaļfināla sērijā pret Helsinku "Jokerit" bija daudz traumu, tās spēles bija diezgan agresīvas," par sezonu klubā pastāstīja Daugaviņš.

Latvijas hokejists arī atzīst, ka CSKA varētu finālā pārspēt Magņitogorskas "Metallurg" un pirmo reizi izcīnīt Gagarina kausu. "Tā pēc idejas vajadzētu būt. Tomēr tas ir hokejs, un viss var izmainīties pāris minūtēs. Bet nu droši vien, ka uzvarēs CSKA."

Daugaviņš norādīja, ka Latvijas treneru Skudras un Ankipāna, kurš ir arī Latvijas izlases galvenā trenera Leonīda Berseņeva asistents, vadītā "Torpedo" komanda šosezon spēlēja agresīvu hokeju ar labu aizsardzību. "Spēlējām tuvu pretiniekam, neļāvām celt galvu augšā un veidot uzbrukumu. Grūti spēlēt pret tādas sistēmas hokeju. Tas viss bija diezgan labi atstrādāts, bet mazliet pietrūka spēles uzbrukumā," sacīja hokejists.

Šo sezonu Daugaviņš sāka Maskavas "Dinamo" komandā, kas viņu septembrī atbrīvoja. Hokejists atzina, ka viņš joprojām nav uzzinājis atlaišanas iemeslus. Maskavas "Dinamo" sezonas turpinājumā atlaida arī galveno treneri Hariju Vītoliņu un viņa palīgu Viktoru Ignatjevu, bet līgums aprīļa beigās noslēdzas uzbrucējam Mārtiņam Karsumam, kurš šosezon savainojuma dēļ spēlēja ļoti maz.

"Torpedo" sastāvā Daugaviņš šosezon KHL regulārajā čempionātā sakrāja 35 rezultativitātes punktus (14 vārti un 21 piespēle), kas bija labākais rādītājs komandā. Uzbrucējam pēc šīs sezonas beidzas līgums ar Ņižņijnovgorodas vienību.

"Noslēgt līgumu līdz pasaules čempionātam nav tik svarīgi. Protams, vienmēr ir patīkamāk, ka brauc uz čempionātu ar līgumu kabatā, tas ir drošāk. Tas nav galvenais faktors, vienkārši pašam ir labāk, ja zini, kur tu būsi nākamgad. Tajā pašā laikā arī bez līguma čempionātu interesanti spēlēt, varbūt kāds ierauga un paveras citi ceļi," pastāstīja Daugaviņš, kurš iepriekš jau pauda vēlmi arī nākamajā sezonā spēlēt "Torpedo".

Šajā pavasarī Latvijas hokejisti publiski kritizējuši valstsvienībā esošos apstākļus. Pieredzējušais Latvijas izlases uzbrucējs Jānis Sprukts intervijā portālam "la.lv" sacīja, ka izlasē šosezon nespēlēs, jo viņam ir apnikusi valstsvienībā valdošā nesakārtotība. Vēl iepriekš aizsargs Oskars Bārtulis, kurš atkal nespēlēs pasaules čempionātā, situāciju izlasē raksturoja ar vārdu "bardaks", savukārt Daugaviņš izlases spēlētājus tēlaini nodēvēja par "bomžiem", kuriem visu laiku esot jāpārceļas no vienas vietas uz otru.

"Mani izteicieni bija veltīti pagājušajam gadam, kad trenējāmies "Volvo" hallē. Šogad "Inbox.lv" hallē ir pavisam cits līmenis, tomēr tā ir Rīgas "Dinamo" kluba ģērbtuve. Var redzēt, cik profesionāla attieksme ir šeit, negribas tik ātri skriet prom no treniņiem. Ir atsevišķi, kur pārģērbties, kur iedzert kafiju un uzēst brokastis. Nav tā, ka viss ir vienā - ēd, dzer un ģērbies, un pēc tam nav, kur drēbes nolikt. Te ir pavisam cita attieksme," norādīja Daugaviņš, kurš pērn pasaules čempionātā bija Latvijas izlases kapteinis.

"Par kapteiņa lomu vēl neesam runājuši. Domāju, ka tas būs zināms, kad tuvāk nāks spēles. Protams, tas ir patīkami, tas ir pagodinājums, ka treneri un komanda uztic būt līderim ģērbtuvēs. Tas varbūt mazliet ir papildus slogs, bet nebija ne vainas pagājušajā gadā, tā kā ar lielāko prieku to darītu atkal. Ja treneris ieceļ kapteini, spēlētāji to lēmumu lielākoties atbalsta. Patīkami ir abi varianti - gan treneru lēmums, gan spēlētāju balsojums," atzina Daugaviņš.

Latvijas izlases kandidātos šogad ir vairāki jauni spēlētāji, kuri iepriekš valstsvienības treneru redzeslokā bijuši reti. "Ir daudzi spēlētāji, kurus varbūt tik labi nepazinu. Ir kaut kur treniņos slidots kopā, bet tā neesmu spēlējis un kontaktējies. Tas laikam jau katru gadu tā ir. Pēdējos gadus jau lēnām bijusi pārbūve. Pagājušais gads varbūt bija jau kā tāds treniņš, kad bija daudz jaunu spēlētāju, bet neviens ārā uz lielā fona nekrita. Visi cīnās un ar gadiem nāk tā pieredze," uzskata Daugaviņš.

"Atceroties savus pirmos čempionātus, man vairāk bija uzdevums izskrieties pa laukumu, iedot kādam iekšā un viss. Ar katru gadu tev tā nasta kļūst lielāka, un tas ir patīkami. Spēlētāji, kuri brauks jau otro un trešo reizi uz čempionātu, ar katru gadu progresē. Ir patīkami redzēt jaunas sejas, jaunas asinis - rodas konkurence. Jau 30 gados vairs nevari būt drošs, ka būsi izlasē. Tas arī vienmēr motivē un liek strādāt prātīgāk," pastāstīja hokejists.

Daugaviņam pirmais pasaules čempionāts bija 2006.gadā, kad meistarsacīkstes notika Rīgā. Uzbrucējam tolaik bija tikai 18 gadi, taču vienā no treniņiem hokejists saķērās ar tā brīža valstsvienības kapteini Aleksandru Semjonovu.

Tika vaicāts, vai Daugaviņš šogad starp jaunajiem redz kādu sev līdzīgu hokejistu, kurš būtu tikpat nepiekāpīgs. "Kad izkausies ar mani, tad laikam būs. Man nācās ar kapteini Semjonovu," atceroties senos notikumus, pasmējās Daugaviņš. "Grūti tā pateikt, ir daudzi labi spēlētāji treniņos, kurus tā nepazinu, bet meistarība ir liela. Kā vienmēr, spēlētājiem ir jādod iespēja, ja to nedod, tad sevi parādīt nevari. Šīs iespējas jāizmanto un jābūt pārliecinātam par savu sniegumu. Tas gribasspēks ir jāparāda ar enerģiju un labu spēli, tad viss izdosies," uzskata spēlētājs.

Latvijas izlases rindās Daugaviņš piedalījies septiņos pasaules čempionātos, kā arī Vankūveras un Soču olimpisko spēļu turnīros.

Daugaviņš valstsvienības sastāvā oficiālos turnīros aizvadījis 70 spēles, guvis 23 vārtus un veicis 18 rezultatīvas piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!