Foto: AFP/Scanpix

Pēc trīs gadu pārtraukuma pasaules čempionu titulu atkal ieguva Krievijas hokeja izlase, kas finālmačā ar rezultātu 6:2 (1:1, 3:0, 2:1) pārspēja Slovākijas valstsvienību.

Čempionu labā izšķirošajā spēlē ar diviem vārtu guvumiem izcēlās Aleksandrs Sjomins, bet reizi ripu vārtos raidīja Aleksandrs Perežogins, Aleksejs Terešenko, Pāvels Dacjuks un Jevgēņijs Malkins, kuru atzina par turnīra vērtīgāko spēlētāju. Tikmēr Slovākijas izlases labā divus vārtus guva raženais aizsargs Zdeno Hara.

Šis Krievijai ir ceturtais čempionu tituls pēc PSRS sabrukšanas, kā arī trešais pēdējos piecos gados. Vēl vienu titulu Krievija izcīnīja 1993.gadā.


Pirmais periods

Jau spēles otrajā minūtē Hara ar tālu un spēcīgu metienu vārtu augšējā stūrī izvirzīja vadībā Slovākijas izlasi, taču uzreiz Krievijas vienība pārņēma spēles iniciatīvu un iespieda slovākus savā aizsardzības zonā. Pirmo vārtu gūšanas iespēju Krievijai izveidoja Deniss Kokarevs, kura raidījumu tvēra Slovākijas vārtsargs Jans Laco. Tuprinājumā Krievija labi izspēlēja kombināciju, bet Jevgēņija Malkina metienu praktiski tukšos vārtos bloķēja Ivans Baranka. Tikmēr 10. minūtē Krievijas milzīgais pārākums laukumā pārvērtās arī vārtu guvumā, kad pretuzbrukumā skaisti saspēlējās komandas biedri Vašingtonas "Capitals" komandā Aleksandrs Ovečkins un Sjomins, vārtus gūstot Sjominam.

Slovākija neizmantoja iespēju atkal izvirzīties vadībā, bet cīņas nākamajās epizodēs Krievija turpināja uzbrukt, kamēr Slovākija meklēja pretuzbrukumu iespējas. Slovāku aizsardzība trešdaļas noslēgumā bija pārāka par Krievijas uzbrukumu un pirmajā periodā rezultāts vairs nemainījās.

Otrais periods

Trešdaļas sākumā slovāku hokejists Mihels Mikliks veiksmīgi iegāja pretinieku zonā un izdarīja divus metienu pa vārtiem, taču raidījumi tika bloķēti. Savukārt Malkins meklēja iespējas, kā turpināt savu rezultativitātes sēriju, vairākkārt bīstami izdarot metienus. 26.minūtē Krievija izvirzījās vadībā, kad Aleksandrs Popovs izlauzās no aizvārtes, ripu kaut kā nogādājot Perežoginam, kurš izdarīja precīzu metienu starp diviem slovāku aizsargiem.

Krievijas izlases pārākums bija tik liels, ka otrajā trešdaļā Slovākija pie reālas vārtu gūšanas netika, bet 34.minūtē krievu hokejisti panāca 3:1 savā labā, kad pēc saspēlēs ar Širokovu precīzi meta Terešenko. Divas minūtes vēlāk Krievija savu pārsvaru palielināja līdz trīs vārtiem, un precīzi ripu vārtos meta Sjomins, kurš saņēma precīzu piespēli no Pāvela Dacjuka. Trešdaļas pēdējās minūtēs Krievija varēja spēlēt vairākumā, jo noraidījumu nopelnīja Hara. Vairākums palika neizmantots un trešdaļa noslēdzās.

Trešais periods

Pēdējās 20 minūtes iesākās mierīgā un līdzīgā cīņā, taču 44.minūtē Ovečkins ar piespēli atrada Sjominu, kurš tālāk pie vārtiem piespēlēja Dacjukam, kurš panāca jau 5:1 Krievijas izlases labā. Pēc šo vārtu zaudējuma Slovākija veica vārtsarga maiņu, un Laco nomainīja Peters Hamerliks.

Trešdaļas devītajā minūtē Ovečkins Krievijas komandu atstāja mazākumā, bet Slovākija vairākumā vienus vārtus atguva. Vārtu priekšā Hara saņēma piespēli no Juraja Mikuša un ripu raidīja vārtos. Slovākija pēc vārtu guvuma aktivizējās, un mēģināja rezultāta starpību samazināt vēl vairāk, taču tas neizdevās. Krievija neļāva Slovākijai turpināt uzbrukt, atkal pārņemot spēles grožus savās rokās. Krievija gandrīz izkombinējās līdz tukšiem vārtiem, bet Svitovam metiens nesanāca. Spēles pēdējās minūtēs Malkinam izdevās gūt vārtus arī šajā mačā. Iznācis uz maiņu, viņš uzreiz tika pie ripas, veica reidu, iegāja zonā un pats arī ar spēcīgu metienu guva vārtus. Ar to arī spēle noslēdzās.

Portāls "Delfi" arī šogad līdzjutējiem piedāvā izvēlēties savu spēles zvaigzni. Pēc katras pasaules čempionāta spēles nobalso par savu mača favorītu!!!

$t1='krievija'; $t2='slovakija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Pusfināla spēlēs sestdien Krievija ar 6:2 (2:1, 2:0, 2:1) sagrāva pagājušā gada čempionus un vienus no turnīra saimniekiem somus, bet Slovākija ar 3:1 (1:0, 0:1, 2:0) uzvarēja Čehiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!