Foto: F64
Latvijas izlase pasaules čempionātā Maskavā pagaidām nespēj visas 60 minūtes aizvadīt vienlīdz stabili, tāpēc tai turnīra tabulā pagaidām ir tikai divi punkti, uz stabilitātes trūkumu norāda valstsvienības jaunākais dalībnieks Rodrigo Ābols.

Trešdien dramatiskā spēlē pret Šveici, kurā Latvijas hokejisti spēja atspēlēties no 0:3, izšķirošie vārti tika ielaisti 89 sekundes pirms pamatlaika beigām, Latvijai piedzīvojot zaudējumu ar 4:5 (0:0, 3:3, 1:2). Galvenā trenera Leonīda Beresņeva vadītajai komandai šī bija ceturtā neveiksme tikpat spēlēs, kas samazināja izredzes iekļūt pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā.

"It kā labi spēlējam, bet tabulā pēc četriem mačiem ir tikai divi punkti, tāpēc, kā saka angļi, šobrīd ir tāda rūgtensalda ("bittersweet") sajūta. Diemžēl nevaram novadīt visas 60 spēles minūtes vienlīdz labi un līdz galam, un tas, manuprāt, arī ir galvenais iemesls, kāpēc mums ir tik maz punktu," žurnālistiem sacīja Ābols, kurš četros mačos ir ticis pie vienas rezultatīvas piespēles un negatīva lietderības rādītāja -1, vidēji mačā laukumā pavadot desmit minūtes un 28 sekundes.

Šveices izlase ne ar ko nav pārsteigusi, jo jau pirms spēles bija zināms, ka viņi aktīvi skries virsū, lai gan pretiniekiem tā bija otrā spēle divu dienu laikā, taču Latvijas izlases spēlētāji nav pieturējušies pie treneru izstrādātās taktikas. "Mēs gribējām izdomāt ko labāku, un tur arī radās tās kļūdas," skaidroja 20 gadus vecais hokejists.

Viņa ieskatā, Šveices trešie iemestie vārti, kuri tika gūti ar kāju, nebija jāskaita. "Tā bija 50 uz 50 situācija. Tā kā tas notika pret mums, tad man liekas, ka nē, nebija jāskaita, bet tas lai paliek uz tiesnešu sirdsapziņas. Man jau šķiet, ka spēlē ar Krieviju (Sergeja) Mozjakina gols bija jāskaita, bet šis nē, bet ko nu vairs," piebilda Ābols.

Cīņas beigās nav bijis tā, ka uzstādījums bija par visām varītēm izraut uzvaru. "Nebija jau tā, ka mēs skrējām, protams, gribējās vinnēt un dabūt trīs punktus, jo zinājām cik tie mums ir svarīgi, taču beigās sanāca, ka dabūjām ripu savos vārtos. Nenospēlējām ar vēsu galvu," atzina Ābols, kuram šis ir otrais pasaules čempionāts karjerā.

Spēles otrajā periodā, kad Latvijas izlase nokļuva zaudētājos ar 0:3, treneri krasi samainīja virknējumus, Ābols spēlēja vienā trijniekā ar Kasparu Daugaviņu un Alekseju Širokovu, un viņiem izdevās gūt vienus vārtus, panākot izlīdzinājumu 4:4. "Viņiem iekrita rikošeti, mums iekrita rikošeti, bet, pamainot maiņas, pamainās arī spēles ritms. Hokejā ir ierasts, ja spēle neiet, tad jāmaina uzbrucēju virknējumi, un to izdarīja arī treneri," bilda Ābols.

Viņš atzina, ka spēlē ar Šveici tiesneši pieņēmuši vairākus strīdīgus lēmumus, taču ne jau tie izšķīra cīņas likteni. "Bija strīdīgas epizodes abām komandām, bet uz tiesnešiem nevajadzētu novelt vainu, jo ne jau viņu dēļ mēs nonācām iedzinējos ar 0:3 un ne jau viņi mums lika tik slikti sākt spēli. Paši pieļāvām kļūdas, bet pasaules čempionāta līmenis ir tik augsts, ka tas te netiek piedotas," zaudējumā Ābols saskatīja tikai pašu vainu.

Kā vēstīts, Latvijas izlase šo čempionātu sāka atzīstami, trīs mačos pret spēcīgiem pretiniekiem gūstot divus punktus. Turnīra pirmajā mačā ar 1:2 papildlaikā tika piedzīvota neveiksme pret Zviedriju, bet pēc tam ar 3:4 pēcspēles metienos nācās piekāpties arī Čehijai. Savukārt pirmdien Latvija ar 0:4 kapitulēja Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītās mājinieces Krievijas priekšā.

A apakšgrupas kopvērtējumā vadībā ar trīs spēlēs gūtiem astoņiem punktiem ir Čehija, kamēr tikpat punktu četros mačos iekrājusi Zviedrija. Trešā ar septiņiem punktiem ir Šveice, kam ar sešiem punktiem seko Krievija, kamēr piekto pozīciju ar pieciem punktiem ieņem Norvēģija. Četrus punktus guvusi Dānija, kamēr pa diviem punktiem ir Latvijai un Kazahstānai.

Turpinājumā Latvijas izlase piektdien un sestdien samēros spēkus ar Dāniju un Kazahstānu, bet grupu turnīra noslēgumā nākamajā otrdienā spēlēs pret Norvēģiju.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantē pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām. Jau pašlaik ir skaidrs, ka augstāko divīziju pametīs A apakšgrupas vājākā komanda un tās vietā nāks Slovēnija, bet no B apakšgrupas nevar izkrist Vācija un Francija, kas pasaules čempionātu uzņems nākamajā gadā. Ja B grupā pēdējā vietā nepaliks Vācija vai Francija, vietu nākamās sezonas augstākās divīzijas turnīrā sev nodrošinās arī Itālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!