Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas riteņbraucējs Indulis Bekmanis, kurš pārstāv "Rietumu-Delfin" komandu, otrdien izcīnīja devīto vietu daudzdienu velobrauciena "Baltic Chain Tour" pirmajā posmā.

187 kilometrus garajā distancē no Tallinas līdz Vīlandei uzvaru izcīnīja zviedrs Aleksandrs Gingšē, kura uzrādītais laiks bija četras stundas 36 minūtes un 42 sekundes.

Savukārt Bekmanis finišēja septiņu riteņbraucēju grupā, kas no uzvarētāja atpalika par 21 sekundi.


"Smagi, tā bija elle. Beigas sanāca tīri veiksmīgas, pirms Vīlandes apļiem aizbraucām atrāvienā un bija vieglāk pa pilsētas ielām, nebija tādas burzmas. Slavenais Vīlandes kalns man, atšķirībā no lielākās daļas citu braucēju, patīk," tā Bekmanis.

Vēl no Latvijas riteņbraucējiem labāko trīsdesmitniekā pirmajā posmā iekļuva 25.vietā finišējušais Ivars Prokofjevs ("Rietumu-Delfin") un Emīls Liepiņš ("Rietumu-Delfin"), kurš ierindojās 26.pozīcijā.

Pirmā posma svinīgais starts tika dots pie Igaunijas parlamenta ēkas. Īstā sacensība sākās 16 kilometrus tālāk. Jau no pirmajiem kilometriem braucēji bija ļoti aktīvi, mēģinājumi aizbēgt no lielās grupas, sekoja viens otram. Viens no pirmajiem, kuram tas izdevās, bija "Rietumu-Delfin" jaunieguvums, igauņu braucējs Pēters Prūss, taču drīz vien viņš jau atkal bija kopā ar pārējiem.

Pirmajā sprinta starpfinišā Raplā (38 km no starta) ātrākais bija lietuvietis Gedimins Bagdonas. Tūliņ pēc tam kārtējais bēgšanas mēģinājums, un tas bija sekmīgākais šajā posmā – no grupas aizbrauca krievs Aleksandrs Jevtušenko un norvēģis Bjorns Tore Hoems (Plussbank BMC). Otrajā sprinta starpfinišā (93km) viņu pārsvars jau bija nepilnas 8 minūtes. Līdz finišam divatā gan viņiem nebija lemts aizbraukt, 50 kilometru pirms finiša viņu pārsvars bija vairs tikai minūte, un drīz vien viņi tika noķerti.

Pēdējie 18 kilometri bija jāveic 3 apļos pa Vīlandes ielām, kur vislabāk jutās posma uzvarētājs Gingsjo. Pirmajā, ļoti stāvajā kalnā viņš aizbēga no sekotājiem, kuri bija sadalījušies jau vairākās grupās, no kurām pirmajā bija arī Bekmanis. Indulim tajā izdevās noturēties līdz pat finišam un 9. vieta.

Velobrauciena turpinājumā trešdien paredzētajā otrajā posmā 185 kilometrus garā distancē sportisti brauks no Vīlandes uz Otepi, ceturtdien paredzētajā trešajā posmā būs 180,9 kilometrus gara distance no Smiltenes uz Rīgu, piektdien tiks veikts 180 kilometrus garš piektais posms no Šauļiem uz Utenu, bet sestdien tiks veikts pēdējais, piektais, posms no Utenas uz Viļņu.

"Bija ļoti grūti. Pirmās stundas vilkās kā mūžība, likās, ka pirmos 100 kilometrus braucām 5 stundas. Šajos 3 Vīlandes apļos varēja pārdomāt, kāpēc es vispār braucu ar riteni. Līderi brauca ļoti ātrā tempā - es nezinu, ko viņi ēd," teica Emīls Liepiņš.

Šogad velobraucienā piedalās 18 komandas no 14 valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Vācijas, Zviedrijas, Somijas, Nīderlandes, Turcijas, Slovākijas, Baltkrievijas un Krievijas. Latviju šajā braucienā pārstāv divas komandas - "Rietumu-Delfin" un "Alpha Baltic/Unitymaratons.com".

Kā ziņots, pirmo reizi Baltijas velobrauciens starp kādreizējām padomju republikām Latviju un Lietuvu norisinājās 1955.gadā. 1959.gadā ģeogrāfija paplašinājās, iekļaujot arī Igauniju.

Velobraucienam katru gadu, izņemot pirmos četrus pastāvēšanas gadus, tika mainīts maršruts, un 1976.gadā trim Baltijas republikām tika pievienota arī Baltkrievija. Garākais no maršrutiem bija pēdējā, 1987.gadā, kad kopgarums bija 1500 kilometri, bet īsākais 1975.gadā - 808 kilometri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!